Red Hat kjøper Qumranet

Red Hat har kjøpt Qumranet, produsenten av KVM (Kernel Virtual Machine) som har skapt bølger på svært kort tid. Selskapet ble stiftet av blant annet Moshe Bar, som også var en av grunnleggerne av XenSource.

Red Hat har antydet at de også vil utgi Qumranets lukkede produkter, i første rekke
Solid ICE, under en fri lisens. ChannelWeb skriver at Red Hat betalte omtrent USD 107 millioner (en halv milliard kroner).

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Her "raner de" til seg kontrollen over den ene VM produsenten etter den andre, først Citrix/Xen og nå Red Hat/KVM.

Hva får dette til å si for framtidig fri Xen og ikke minst standardisering på KVM i Linux?
Red Hat så det vel nødvendig å sikre seg kontrollen over KVM i det VM raset som nå kommer fra Microsoft/Windows?

Men det kan også fort bli motstand og skepis til at KVM skal bli standard i Linux i og med at denne kontrollen også kan gi Red Hat fordeler og forsprang på andre distribusjoner. Dette kan også påvirke mottrekk fra Citrix i faktisk mer aktivt å støtte utviklingen av den frie Xen versjonen. Og sist men ikke minst har vi VMWare, som synes å ha begynt å flørte med enkelte Linux distrubitører.

ak

Jeg er ikke helt sikker på om det er snakk om standardisering av KVM. Sistnevntes sterke kort er at det er i hovedtreet, så alle får en vedlikeholdt versjon uten å jobbe noe særlig for det.

Jeg har tro på at Sun vil fortsette med Xen selv om XenSource er del av Citrix (og Sun kjøpte VirtualBox), det er absolutt mulig å forke Xen dersom det er nødvendig. Red Hat vil nok fortsette med Xen i et par år til, det blir spennende å se om SUSE og Mandriva bestemmer seg for en teknologi eller avventer det hele.

Det eneste jeg er rimelig sikker på er at VMWare sakker akterut med mindre de åpner seg helt.

terjejh

Hva Mandriva har gjort vet jeg ikke, men Novell har satset tungt og lenge på Xen på alle Suse/SLE plattformer (tom. i OES2 for support legacy Netware OS). De har tidligere gitt uttrykk for at de ville vente å se an modningen av KVM, mens Xen fortsatt har hatt hovedprioritet. Om og hvordan bildet eventuelt endrer seg etter Citrix og RH sine oppkjøp gjenstår å se.

mortsa

Mange spørsmål og svar relatert til Red Hat sitt kjøp av Qumranet finnes her:

http://www.redhat.com/promo/qumranet/

Red Hat vil støtte Xen fram til iallefall 2014 ettersom Red Hat Enterprise Linux 5 ble lansert i 2007, og Red Hat har 7 år support på en major release av RHEL.

KVM vil nok bli preferert virtualiseringsteknologi i RHEL på sikt.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer