Dell Lanserer Mini 9

Dell har lansert Mini 9 i USA. Maskinen er en 8,9 tommers (LED, store sørgeremmer) bærbar som kun leveres med Linux. Det er knapt nok en nyhet, Asus og Acer slo Dell med god margin, og maskinen har vært ventet i lang tid. Men det er likevel verdt å markere at en av verdens største leverandører tar steget ut i et nytt marked og satser fult og helt på Linux.

Ironisk nok får man beskjed om at å velge Ubuntu (det eneste valget i skrivende stund) vil forsinke leveransen. Forespørsel til Dell Norge om tilgjengelighet har foreløpig ikke blitt besvart, oppdatering kommer.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

unbob

"... kun leveres med Linux"
Det står "Genuine Windows® XP Home Edition SP3" også under Tech Specs ---> OS, på lenken din...?

lassedahl

Helt riktig som det kommenteres over her, det er bare den dårligst spekka versjonen som leveres med Ubuntu, de øvrige leveres med XP - og etter hva jeg kan se, bare det.

Prisforskjellen mellom XP og Ubuntu-utgaven er heller ikke gjengitt korrekt noen steder. Dersom du skal ha Ubuntu-utgaven med de samme spesifikasjonene som XP-utgaven, er prisforskjellen bare 11 dollar. På den andre siden kan vi jo glede oss over at prisen på XP begynner å nærme seg det den er verdt.

Og at det tar lenger tid å levere med Ubuntu enn XP er vel ikke så merkelig - tatt i betraktning at Ubuntu 8.04 bare er fem måneder gammelt, mens XP snart er sju år ... :-)

terjejh

Dell ble her også slått på tid av HP - verdens største PC leverandør, som startet skipingen av HP 2133 Mini-Note PC den 12. august.

At nye modeller med FreeDOS eller Linux preinstallert blir forsinket eller ikke promoteres som Windows modellene, begrunnes gjerne med liten etterspørsel. Men hva vet man om ikke dette er enda en vri fra Microsoft i å kjøpe eller påtvinge seg fortsatt markedsfordel, når de ikke lenger kan forhindre at Linux tilbys?

HP
DesktopLinux
linux1

Hizzz

HP begynte nok ikke leveransene av Mini-Note 12. august (hvis det ikke var i Norge du mente, da).

Jeg kjøpte min på Ebay 22. mai - og den ankom landet i begynnelsen av juni. Dette var dog versjonen med Vista preinstallert.

terjejh

Javel, ingenting bedre enn det :)
Jeg brukte datoen på artikkelen i DesktopLinux.com ovenfor, da de pleier å være ganske presis og oppdatert på det som skjer. Kanskje det var Linux (SLED10)-modellen som da var startet levering av 12. aug.(?)

ak

Representant fra Dell 2008-09-05:
Denne er ikke lansert i Norden enda og besluttningen om den skal bli lansert her er enda ikke avklart. Ta kontakt om det skulle være spørsmål.

Inviterer til en ukentlig loop "Har dere tatt en beslutning enda?" Men egentlig ser jeg vel ingen grunn til å velge denne fremfor Aspire One, eller Wind.

lassedahl

Jeg bomma litt i min forrige post: XP-versjonen kommer også med webcam integrert. Når du konfigurerer maskinene likt, så er faktisk prisen identisk. Den eneste forskjellen er at det av en eller annen grunn blir 20 dagers lengre leveringstid på maskinen med Ubuntu.

Jeg vil påstå at Dell med dette «Linux-tilbudet» fremstår som Microsofts beste venner, jeg.

omaha

Det er forsåvidt intet nytt når det gjelder Dell's "Linuxsatsing".

De forsøker bare å holde Linuxbrukere innenfor mens de pusher MS. Det er de ikke alene om - men på samme tid har de utmerket seg litt mer enn gjennomsnittet når det gjelder "markedsføring" av "Linuxmaskinene" sine. (De markedsfører jo ikke - de gjemmer de). Det var - og er fortsatt en bløff.

De eneste produktene fra Dell som jeg finner attraktive var, er og vil fortsatt være skjermene deres.

Nå er jeg blant de som ikke har noe spesielt sterkt ønske om å kjøpe en maskin med Linux på ettersom jeg nok hadde byttet ut distroen uansett. Det ER dog om å gjøre å få leverandører som tilbyr Linuxmaskiner.

Kan jeg få en maskin helt uten OS som er 100% Linuxkompatibel - stemplet på esken - er jeg relativt fornøyd. Så kunne de slengt med en DVD med en eller annen distro i boksen.

terjejh

Uttrykket å ri to hester samtidig (dobbeltspill) er kanskje dekkende for situasjonen. Dell har utnyttet Linux-reklamen de har fått i Ubuntu miljøet. Ett år etter at halleluja-stemningen har lagt seg, synes ikke Dell å ha lagt to pinner i kors for å realisere tilbudet i Europa. Spørsmålet er hvor lenge Ubuntu folket vil la seg digge Dell, om det ikke snart skjer noe konkret utover pr-stunt fra Dells side.

Da vi kjøpte en Dell PE server uten OS tidligere i år, fikk vi også tilbud om å kjøpe og får preinstallert SLES direkte fra Dell. Men ettersom SLES skulle inngå i en virtualiseringsløsning for NOWS, takket jeg høflig nei.

Hizzz

Det fantes også en Linux-variant da jeg kjøpte, men den solgte de bare i USA - og jeg greide aldri å finne noen som var villige til å selge ut av landet. Dog skal det sies at forhåndsinstallert Linux på HP mini blir svært kritisert.

jtopland

For de som er interessert i netbook anbefaler jeg å sjekke ut MSI Wind U100. Den har 10" skjerm, Intel Atom CPU, 120 GB harddisk og 1 GB minne. Det er selvsagt magnetisk harddisk siden diskkapasiteten er stor, men den skal være veldig stille. Personlig vil jeg heller ha mye lagringsplass med litt bråkete disk i stedet for stille 16 GB solid disk. Har bestilt en hvit til meg og en rosa til kjæresten min. Hun elsker rosa :) Koster bare kr. 3.500

Hizzz

Jeg synes HP-en min (2133 Mini-Note) får alt for lite skryt. Den har 2 gb minne og 160 gb harddisk. Og skjermen kan jo ikke få nok skryt... Tastaturet er jo også glitrende.

Og best av alt - den funker nå med Linux - bare man velger RC1 av Mandriva - og bruker Ndiswrapper for nettverkskortet. Selv en nybegynner som meg fikk alt til :-)

vega77

ifølge dell pr telefon skulle den komme til norge i slutten av november.
Med linux.

terjejh

Julegave?

omaha

Hmmm....

Det er vel ikke noen som forveksler Michael Dell med julenissen vel?

Innen den tid har det nok dukket opp flere alternativer - eller de alternativene som finnes har ramlet i pris - og Dell kan desverre ikke levere med Linux allikevel ;o)

terjejh

DesktopLinux.com har også stilt spørsmålstegn ved Lenovos begrensning i sin Linux satsing. Lenovo blånektet først, men har vel nå i praksis bekreftet at dette er tilfelle. Storkunder vil fortsatt kunne få Linux forhåndsinstallert. Ellers har Lenovo sagt at de fortsatt vil tilby maskinvare sertifisert for Linux.

Sertifisering gir etter min mening god garanti og den beste valgmuligheten for oss/de som kan Linux fra før. Men det er klart, forhåndsinstallering har betydning for nye brukere som ikke kan installere selv, pluss at det har en påvirknings og salgseffekt i butikken (når det finnes).

omaha

Fikk med meg den der for et par dager siden ja. Det har jo vært tynt hele tiden hos alle produsenter som har skrytt av Linuxtilgjengelighet, og det er ikke takket være Lenovo at Linux fungerer godt på ThinkPads. Derfor heller jeg også til at dette fortsatt er noe man må se bort ifra når man velger maskin.

Det er ingen grunn til å velge en dårlig maskin kun fordi det ikke er Windows på den. Jeg bestemte meg for å gi Vista en sjanse på en ny maskin i Januar 2007 og byttet omsider til ThinkPad for et par måneder siden. Denne maskinen er kjøpt brukt, så lisens til Vista Business fulgte med. Jeg kan ihvertfall love at jeg ikke skal kjøpe en ny maskin med Windows på igjen uten å ta en real kamp med hvem det nå blir for å få tilbake lisenspenger. Mye kan jo hende innen den tid, men jeg er klar for forbrukerråd og konkurransemyndigheter med tilhørende støy.

Jeg tror heller ikke det har vært billig for Microsoft å rekruttere meg som kunde all den tid deres håndtering av mitt kundeforhold er en vesentlig årsak til at jeg er relativt aktiv når det gjelder Linux. Jeg administrerte en periode nedlastingsseksjonen hos ITpro, og sørget for at utvalget ble vesentlig bedre når det gjalt Linux og opensourcealternativer.

I tillegg supplerte jeg med artikler og en serie Howtos som så ut til å bli anvendt endel. Nå er det ingen grunn til at jeg skal ha æren for alle nedlastingene av Linux via den kanalen, men en god del brukere begynte jo å bruke Linux etter hva jeg kunne se.

(Hvorfor snakke om Linux på et Linuxforum når man kan gjøre det på et Microsoftorientert nettsted?)

;o)))

omaha

Jeg har min sterke tvil om at Dell kommer til å levere Linux i Norge...

cannon-linux.co.uk/blogs

ak

Jeg også, men ikke basert på den kilden "Given that Dell is an Irish company..." (Ja, de har en fabrikk der, enn så lenge...)

omaha

Det er nok troen på julenissen som fortsatt er fraværende ja...

Men det er jo greit at man får disse maskinene med XP da....

Etter hva jeg forstår skal Microsoft fortsette med å holde XP utdatert til 2014 (?), og da skal de sikkert holde Vista utdatert til 2015 også. Innen den tid har sikker Windows 7 rukket å forbli utdatert noen år det også....

;o))

tactus

Tilsvarende XP versjon har ikke web-kamera som standard den heller. Konfigurerer jeg *buntu utgaven og XP utgaven likt får jeg $384 vs $399 (derav $25 rabatt). Altså $15/nok85 ($40/nok227) forskjell. Sammenligner vi Asus EEE og Acer Aspire One finner vi at XP utgaven utgjør ~500 nok forskjell fra Linux utgaven. Jeg kunne godt se for meg større forskjell i prisen, men det er iallefall en pris i favør til Linux utgaven. Det er mange faktorer vi ikke ser, eks. rabatt fra Microsoft, støtteapperat rundt en tilpasset Ubuntu utgave og tilleggspris for 2 GB online lagring for Linux versjonen. Jeg ville valgt en tilpasset Ubuntu over Xandros / Linspire any day.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer