Adobe prioriterer Linux

Adobe prioriterer LinuxTidligere var Linux ikke et prioritert område for programvaregiganten Adobe, men med økt utbredelse av Linux og økt konkurranse fra Microsoft har Adobe snudd. Nå har Linux fått prioritet og for første gang lanseres Adobes nyeste Flash-player samtidig for Linux, Mac og Windows.

En ny versjon av Adobe Flash Player 10, en av verdens mest nedlastede programvarer, er nemlig nå tilgjengelig for alle plattformer samtidig. Programvaren øker tilgjengeligheten for interaktivt innhold og video for nærmest alle nettbrukere, uansett hva slags web-leser eller operativsystem de benytter.

Utviklere og designere vet at de når ut på hele weben om de benytter Adobe Flash Player som kanal mot brukerne for video, online-spill og andre ”Rich Internet”-applikasjoner. Med Flash Player 10 beholder vi ledertrøyen for innovasjon på internett og det er utrolig spennende å se at den nye plattformen allerede utnyttes til å skape opplevelser som tidligere ikke var mulig å få til på weben

sier Kenny Bogoe, produktspesialist på web hos Adobe.

Adobe Flash Player 10 har blant annet støtte for skreddersydde filtre og effekter, 3D-omskaping og animasjon, avansert bearbeiding av lyd og støtte for hardware-baserte grafikkakseleratorer. Flash Player 10 har også en ny fleksibel tekstmotor som gir designere og utviklere enda flere muligheter innen typografi og mer kreativ kontroll. I tillegg kan Flash Player 10 også benyttes sammen med den nylanserte produktfamilien Adobe Creative Suite 4, som gir bedre integrasjonsmuligheter med Flash-teknologien og samtidig bedre og mer effektiv arbeidsflyt.

Siste utgave av Flash-playeren finner du hos Adobe.com

Adobe satser på Open Screen Project

De nye mulighetene som følger med Adobe Flash Player 10 vil også kunne utnyttes i kommende arbeidet i Open Screen Project – hvor det blant annet pågår arbeid som skal gjøre det mulig å kjøre Flash Player 10 på mobile enheter. Open Screen Project er et bransjesamarbeid som har som mål å stimulere utviklingen av ”Rich Internet”-opplevelser på alle oppkoblede enheter – fra PC’er og TV’er til mobile enheter og andre elektroniske forbrukerprodukter.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

aNordal

Problem nr 1 med Flash Player for Linux er mangel på en 64-bits-utgave. Hvis man leser kommentarene på utviklerbloggen, vil man se at dette har vært et gjennomgangstema de par siste årene (på tross av bloggerens tema), og at 64-bitsmaset nå til tider er ganske intenst.

Adobe kan si hva de vil, men så lenge de ekskluderer meg og andre 64-bitsbrukere, er det ikke til å unngå at det jeg skriver om dem på wikipedia farges noe negativt.

Roberth

Det jeg liker best med flashplayer 10 er at den kan bruke gpuen for rendering.

omaha

Flash' GPU aksellerasjon kolliderer med Compiz, så det stemmer bare om man ikke bruke Compiz etter hva jeg har forstått. Tror ikke dette endres med det første. Er usikker på om samme problemstillingen er tilstede i KDE 4 (Kwin). Det er litt å gå på før KDE 4 matcher Compiz helt, men de er på vei og jeg TROR GPU aksellerasjon fungerer.

omaha

Det falt nok ikke i god jord hos Adobe at Msoft spadde frem Silverlight. Det gjør ihvertfall meg litt mer optimistisk. Kan det være at slike saker er årsaken til at CS2/CS3 har blitt kjørbar i Wine også? Google sponset vel endel av jobben for å få det til men...

Når det er sagt er vel Adobe en av bremseklossene. Manglende Linuxversjon av Photoshop er fortsatt et argument som tillegges vekt blant potensielle Linuxbrukere.

Ettersom Adobe er såpass viktig i endel kreative yrker mener jeg at Msoft (og tildels Apple) har tatt en relativ stor risiko ved å gå i strupen på Adobe. Dersom det medfører at Adobe føler seg friere til å satse på Linuxplatformen som en motvekt er det jo kjempebra, men det blir nok ikke i neste uke vi ser resultater av DET...

aNordal

Man kan bruke Compiz i KDE 4 også.
I Fedora 9 bytter jeg mellom Kwin og Compiz med en knapp i menyen.
Som du sier, er ikke alle programmer kompis med Compiz, derfor bruker jeg Kwin (som er nesten like stilig).

omaha

Man kan det. Bruker helst Kwin selv. Men det Compiz er nok fortsatt litt mer dynamisk. Jeg er ikke ute etter masse effekter, men som laptopbruker får jeg mer ut av en liten skjerm.

aNordal

Adobe er bremseklosser ja, men Macromedia var nok verre. Linuxstøtten til Flash Player ble brått bedre etter overtakelsen, men jeg kan tenke meg at noe av den gamle Macarena-koden er vanskelig å porte. En vanlig spekulasjon er at Flash Player er skrevet i assembly.

aNordal

"Utviklere og designere vet at de når ut på hele weben om de benytter Adobe Flash Player..."
- Det er det Adobe vil vi skal tro ja. Men så lenge Flash er en ufri teknologi som ikke alle kan bruke og det ikke finnes noen brukbar erstatning for, er dette umulig. Jeg mener det er det nest verste som har hendt verdensveven.

Flash er primært et animasjonsverktøy, og til slik bruk kommer det til sin rett. Men at video skal utilgjengeliggjøres så grundig som å flytte video-URLen ut av HTML-koden og inn i en SWF-fil, er faen tørkemeg unødvendig. Dette alene gjør Flash-video til den eneste typen video jeg ikke kan se.

Jeg er selvfølgelig glad for de positive nyhetene, men tror egentlig Adobe gjør dette mest for PR. Det er derfor Adobe later som om 64-bit-etterspørselen ikke finnes. Det er viktig for dem at webutviklere skal tro at heller ikke Linux-brukere har noe å klage på.

shitwolf

Håper Adobe tar til vettet og lanserer premier og photoshop for linux. Det hadde virkelig vært en spiker i kista til MS.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer