Fri programvare på agendaen i USA?

BBC har en artikkel med Scott McNealy, en av grunnleggerne av Sun Microsystems, om teksten han har blitt bedt om å skrive av Obama administrasjonen. Det fremkommer ikke entydig i hvilken sammenheng dette innlegget skal brukes, men det er nærliggende å tro at det vil være i forbindelse med at landet får sin første Chief Technology Officer.

McNealy er svært entusiastisk og mener staten bør mer eller mindre satse utelukkende på fri programvare bygget på frie referanse implementasjoner (åpne standarder). Noe ironisk er derfor de fremhevede referansene til Java, i tekst- og bildeform, i og med at de versjonene av dette systemet som brukes i dag absolutt ikke er åpne.

Michael Tiemann, leder av Open Source Initiaive (OSI) har også blitt spurt om å kommentere. Han er langt på vei enig og påpeker at det anslåes at USA taper ca 400 milliarder dollar årlig på proprietære produkter. Merk at dette tallet er ganske abstrakt og estimerer ekstrakostnadene som følge av at programvaren er proprietær, ikke lisenskostnader.

Det er en historisk blunder at proprietære standarder fikk etablert seg så tidlig og det har vært en enorm utgift for det offentlige.

Tiemann er mere skeptisk til hva en CTO har mulighet for å gjøre. Mens McNealy ønsker å gi vedkommende veto rettigheter mener Tiemann at posisjonen er bortkastet og at vedkommende ikke vil klare å oppnå mye på grunn av forventet motstand fra ledelsene i departementene.

Det hvite hus sine sider nevner ikke "open source" eller "free software", men man står fritt til å tolke følgende punkter fra teknologi seksjonen:

  • Åpne opp staten for innbyggerne: Bruke de beste teknologier for å gjøre systemet mere transparent, tilregnelig og tilgjengelig for USAs innbyggere.
  • Bringe det offentlige inn i det 21. århundre: Bruke teknologi for å reformere det offentlige og forbedre utvekslingen av informasjon mellom staten og innbyggere mens man ivaretar sikkerheten. Utnevne landets første Chief Technology Officer (CTO) for å sikre sikkerheten i våre nettverk og lede arbeidet på tvers av departementene, arbeide med IT lederne av de statlige organisasjonene, for å sikre at de bruker de beste teknologiene og deler erfaringene.

Per i dag ser løpet ut til å stå mellom Padmasree Warrior og Vivek Kundra, i følge BusinessWeek. Førstnevnte er CTO hos Cisco, mens sistnevnte er relativt ukjent og har samme posisjon for de lokale myndighetene i Washington DC.

Dette er forhåpentligvis mye viktigere enn at Change.gov, i prosessen med å bli WhiteHouse.gov, byttet fra PHP til .NET.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Der er også en artikkel/kommentar i The Linux Magazine

moma

Fiskepudding

"Dette er forhåpentligvis mye viktigere enn at Change.gov, i prosessen med å bli WhiteHouse.gov, byttet fra PHP til .NET."

Stemmer dette? -vil isåfall ikke ha de rette rette signalene om bruk av open source...

aevin

Forhåpentligvis for USA vil deres CTO bli mer handlekraftig enn vår fornyingsminister?

Jeg skulle gjerne sett at hennes departement her i Norge både fikk og viste mer handlekraft.

ak

Det stemmer, du kan selv ta view source på dokumentene og søke etter .asp.

Synes ikke det er så nøye fordi
1) Administrasjonen har langt viktigere ting å ta tak i enn å detaljstyre nettsidene
2) .NET er egentlig et greit rammeverk, siden er nærmeste triviell uansett
3) Sidene er ganske så korrekt XHTML Transitional, selv om dette nok er den mest tilgivende standarden

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer