Frankrikes Gendarmerie sparer millioner

EUs Open Source Observatory and Repository (OSOR) presenterer en rapport av Frankrikes Gendarmerie. Sistnevnte er en militær politistyrke med ansvarsområde blant sivile. Etter direktiv fra øverste hold ble OpenOffice.org installert på alle 90 000 maskiner i 2004. Drevet av organisasjonen selv har overgangen vært en uhemmet suksess.

Inntil da hadde organisasjonen kjøpt mellom 12 000 og 15 000 Microsoft Office lisenser årlig med nye maskiner. I 2005 ble det bare kjøpt 27.

Ironisk nok var det Microsoft som satte hjulene i bevegelse. De hadde hørt at en av bokførerne hadde eksperimentert med OpenOffice.org, og tok kontakt med toppledelsen for å øke sin innflytelse. Det var på den måten at ledelsen fant ut at folk i deres egen organisasjon testet OpenOffice.org og bestemte seg for å undersøkte nærmere.

Nå har et prøveprosjekt med Ubuntu på maskinene vist seg å være så vellykket at alle nye maskiner skal leveres med det.

Oberst Guimard forklarer:
Å bytte fra XP til Vista ville ikke ha gitt oss noen fordeler og Microsoft sa at det ville kreve opplæring av brukerne. Men å bytte fra XP til Ubuntu viste seg å være enkelt. De største forskjellene er ikonene og spillene. Spill er ikke prioritert hos oss.

Siden 2004 regner de med å ha spart 50 millioner euro (ca. 450 millioner kroner) i reduserte utgifter på programvare og maskinvare. IT budsjettet til styrken, som sysselsetter 105 000 menn og kvinner, ventes å bli kuttet med 70% i år, uten at det går ut over tjenestene.

I mellomtiden bruker politiet i Norge ressursene sine på å rydde opp etter gamle ormer som fortsatt stortrives på Microsofts produkter.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

sturla

I disse dager hadde det jo vært morro å sende politiets datatjeneste en epost med forslag om det sammme her i Norge også. Det er ikke bare pga av de siste dagers ormeangrep, men også på grunn av en serverpark som snart kneler. Vi snakker reboot av lokal server flere ganger i uka. (NT4)

Men å bytte til annet OS for det norske politi, hadde ikke blitt noen lett affere. Og heller ikke billig. Mange programmer måtte portes til det nye systemet, og det er jeg redd hadde kostet flesk.

Jeg har ikke tall på det antallet applikasjoner vi bruker i den daglige tjenesten. Men det er mange. Hele straffesakssystemet vår, operasjonslogg, tipsregister, våpen, pass og andre sentrale systemer. Norsk politi innbiller jeg meg har kommet langt på dette området i forhold til andre land. Og når jeg leser denne artikkelen slår det meg kanskje at våre systemer er litt mer avanserte en de til Frankrikes Gendarmerie. Å bytte til en Linux variant innbiller jeg meg hadde tatt flere år.

Men jeg mener selvfølgelig at det burde det norske politi ha gjort. Å kjøre så viktige applikasjoner som vi gjør, på Windows XP, må da være å be om bråk. IE6 kjører vi ennå også, om en gjennom en citrix løsning. Uansett tror jeg politinorge er så MS hjernevasket at det ville vært fåfengt å foreslå linux eller annet OS overhodet.

nc

Hva med å ta en evolusjon i retning GNU/Linux e.l. istede for revolusjon?

Du skriver at det blir benyttet Windows XP på PCer, og at det blir koblet opp mot en Citrix-server.
Her kunne jo Windows XP-PCene som kun skal koble seg opp mot Citrix blitt byttet ut med GNU/Linux.

Videre er det ikke sikkert at aboslutt alle har behov for fullversjon av Microsoft Office, og dermed kan disse byttes ut med OpenOffice e.l.

På e-postsiden, så går jeg ut ifra at Politiet sannsynligvis kjører Exchange mailserver. E-postklienten Evolution har støtte for å koble seg opp mot Exchange, så det burde også gå greit.

ak

Det hører til historien at Gendarmerie også har brukt tiden til å legge programmene sine (mye SAP, fikke jeg inntrykk av) over på web. Dvs. fagapplikasjonene er fortsatt proprietære, men du trenger ikke mer enn Firefox på klientene. Det blir samtidig mye enklere å sikre nettverket, HTTPS er relativt sikkert og enkelt å overvåke. Du slipper mange applikasjoner som må drive med autentisering og TCP forbindelser i hytt og pine.

Enig i at Citrix kan løse en del problemer i overgangsfasen når man bytter ut slike systemer.

Draemora

"De hadde hørt at en av bokførerne hadde eksperimentert med OpenOffice.org, og tok kontakt med toppledelsen for å øke sin innflytelse. Det var på den måten at"

Mangler det noe her, eller er det nettleseren min som ikke er på nett?

unbob

Ja.
" The decision in 2004 to move to open source, was raised by one of the Gendarmerie's accountants. "Microsoft was forcing us to buy new software licences. This annoyed our accountant, who tried OpenOffice." According to Guimard the proprietary software maker then started lobbying the Gendarmerie, which is how the general manager found out about the experiments. "When he saw OpenOffice worked just as well and was available for free, it was he that decided it should be installed on all 90.000 desktops." "

Snakk om å bajsa på leggen :-D

Draemora

La nettopp merke til at tittelen er Franrikes.. Virker som jeg er blitt norsk politiet idag :)

sturla

Vi bruker Windows XP ja, men når det gjelder Citrix løsningen brukes denne bare til å kjøre sikkert internett. Alle andre programmer kjøres som klienter i WinXP.

Men mange av programmene vi benytter kunne fint kjøres som SAP løsninger. Problemet er at det ligger vanvittig mye prestisje i mange av disse applikasjonene våre. Jeg tørr ikke tenke på hva de enkelte løsningene har kostet. Vi snakker helt sikkert 100 talls millioner kroner. Disse måtte kastes på sjøen, og nye løsninger blitt laget. Politiet er vel slikt sett inne i ei skikkelig hengemyr det spørs om er umulig å komme ut av.

Når dette er sakt er mange av applikasjonene rimelig gode, tatt i betraktning at dette er applikasjoner ingen andre aktører bruker. De er laget spesielt for politiet.

Jeg tror at politiet i Norge var rimelig tidlig ute i å benytte seg av data som hjelpemiddel i straffesaksarbeid, operasjonslogg, div registre etc. Linux var på den tiden ikke noe alternativ. Dette bærer vi fruktene av i dag. Vi har låst oss helt fast i en leverandør, hvor veien ut er veldig vanskelig.

omaha

Jeg tror ikke at det er bare mht virus etc at Msoft er et problem. Stoler ikke helt på Msoft når det gjelder sensitiv informasjon enten det nå er bedriftshemmeligheter/teknoligu eller sensitiv informasjon i Politiet/PST eller Forsvar/Handel/Utenriks dept.

Hvilke bakdører er tilgjengelig? Microsoft distribuerer jo selv verktøy (som knekker sikkerhetsforanstaltninger) til politi/myndigheter.

Kunsten er vel som det nevnes over - en overgang over tid der man flytter det man kan når det er mulig. Målet bør uansett være at løsninger man tar ibruk ikke låser bedriften/etaten fast på andre områder.

Nå tror jeg ikke SAP nødvendigvis er den hellige gral - det kreves stor disiplin og et solid forarbeide for at en SAPløsning skal bli vellykket. En av fordelene mht SAP er at de nå leverer med Business Objects.

Politiet har jo et problem med tanke på at de lagrer informasjon vesentlig lengre enn de har lov til - så kanskje de kunne rydde litt i samme slengen? I prinsippet bør de jo slette alt som er over 5 år gammelt. (Nesten).

sturla

Kjenner ikke til om rutinene ved sletting av f.eks. rulleblad fungerer som de skal. Men mye av informasjonen politiet samler på slettes aldri eller etter veldig lang tid. Det gjelder f.eks. PO-logg (politiets operasjons logg), tips register (indicia), våpenregister med mange fler. Men at politiet også må gås i sømmene fra tid til annen når det gjelder nettopp dette, er ikke bare rimelig, men også riktig og nødvendig.

omaha

Politiet har nettopp fått saftig kritikk i forbindelse med 2 saker hvor "gammel gørr" (b.la et tilfelle hvor en uskyldig 3.part var registrert). De har gitt klart uttrykk for at de vegrer seg, men samtidlig er det klare regler for b.la foreldelse slik det også er i andre saker (økonomi/skatt osv).

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2874018.ece

Med tanke på politmannen som nettopp ble dømt for å lekke informasjon til media er det all grunn til å skjerpe logging, sporbarhet og aksessrutiner for politiet.

Dette er jo ikke et problem bare i Politiet, men hos alle offentlige myndigheter som håndterer sensitiv informasjon. Det gjelder Likning/Skatt NAV, Helsevesen, Barnevern, Læreinstitusjoner osv osv

Helsevesenet er godt igang med å skjerpe sine kontrollrutiner, men det gjenstår fortsatt mye om man drar offentlige myndigheter over en kam.

Det er ingen god grunn for at offentlige ansatte skal kunne sjekke ut f.eks (ex)partnere, potensielle partnere, naboer, slekt eller venner uten at dette er legitmert i form av en konkret og aktuell sak.

Men dette blir jo igrunn en digresjon i forhold til artikkelen :)

terjejh

Uansett tror jeg politinorge er så MS hjernevasket at det ville vært fåfengt å foreslå linux eller annet OS overhodet.

Det som har skjedd kan neppe betegnes annet enn en tilføyelse i rekken av skandaler. Hvis sikkerhet og kompetanse skal stå i høysetet noe sted, skulle en tro politiets (data)systemer burde være blant de desidert viktigste i så måte.

Mon tro om Politiets datatjeneste og dets ledelse stilles til ansvar og ettergås i sømmene for hva de måtte ha gjort eller unnlatt å gjøre i forbindelse med valgene og anskaffelsene av lukkede Microsoft/Windows-baserte løsninger og tjenester? Ble anbudskonkurranse benyttet og ble dagjeldende lov om offentlige anskaffelser etterlevd? Det offentliges penger er også skattebetalernes penger, som det bør stilles strenge krav til for best mulig effektiv anvendelse.

Søker man på Politiets datatjeneste (nå: data og materialtjeneste) blir man påminnet om litt av hvert av skandaler. Husker godt at de en tid ble ledet midlertidig av en såklat "ryddegutt" fra Rana, uten at det neppe var datakompetansen som var viktig for valget.

zypres

terjejh

Et par nye oppfølginger i Teknisk Ukeblad
Derfor stoppet politiet
Politiet virker ikke

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer