Microsoft lyver om netbooks

ITavisen gjenga på tirsdag en noe overraskende artikkel om hvor elendig Linux har gjort det i netbook-markedet og at Microsoft nå etter eget utsagn sitter med 96 %. Ønsker du et mer helhetlig bilde er det bare å lese omahas sitt innlegg.

Et av de viktigste tallene som taler mot Linux er at MSI visstnok fikk tilbake fire ganger så mange Linux-netbooks som tilsvarende modell med Windows. Problemet er at bare at disse tallene stammer fra tiden før en eneste netbook hadde forlatt MSI sine fabrikker. Det dreier seg altså om markedsundersøkelser før produktet var klart, selskapet har så langt ikke offentliggjort tall for hvor mange de har fått tilbake. Det er også verdt å merke seg at MSI likevel valgte å sende ut Linux-maskinene.

Canonical Chris Kenyon har også kommet med et tilsvar.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

TO

omahas innlegg - men, jeg er usikker på om Microsoft burde dele plass med Saddam Hussein.

omaha

Her er et par lenker som utdyper temaet:
Linux Today's Carla Schröder om FUD
OSnews om FUD

Kilden for statistikken er såvidt jeg kjenner til den samme som konstant gir Linux 0,9%, mens tall Microsoft selv opererte med for lenge siden (kom opp i en rettsak) gir Linux betydelig høyere andeler i en hel rekke markeder.

MEN: Microsoft vet utmerket godt at disse tallene fungerer meget godt blant brukere som ikke kan noe om IT, og det fungerer i bedriftsmarkedet hvor det bidrar til at Linux anses irrelevant på skrivebordet.

Det er også effektivt at f.eks HP og DELL skryter av at de har Linuxmodeller, mens de klager over at det er for få kjøpere til at det lønner seg. Selvsagt - de tilbyr noen få skrapmodelleer i noen få markeder. Lenovo (Jeg bruker Thinkpad T61) på si side hadde noen få modeller med Novell på - de var toppspec'et og derfor uaktuell for de fleste pga pris. De solgte få - og bruker det som argument for ikke å tilby Linuxmaskiner (Thinkpads).

Litt om Mono og Gnome:
Omfavn .NET
Miguel de Icaza

omaha

...det bare illustrerer det meningsløse i tallene.

Hva de har til felles er at tallene beskriver resultater hvor det kun er et alternativ som er valgbart. Slik er det i regimene hvor disse personene velges, og slik er det for kundene som skal vurdere et kjøp av Netbooks. De finner ikke Linuxmaskinene i butikkene.

Google litt på hva som skjedde da Walmart forsøkte seg med billige Linuxmaskiner. De solgte rubbel og bit - men hyllene ble ikke etterfylt med Linuxmaskiner. Situasjonen ble behørig omtalt.

TO

> ...f.eks HP og DELL skryter av at de har Linuxmodeller...
Jeg er i markedet for å få sikre meg leverandør av en ny bærbar for tiden, men hvor i alle dager tilbys en maskin hvor all maskinvaren garantert virker på Linux. Jeg har sett på sidene til HP og DELL med sørgelig resultat.Jeg er villig til å betale for å få Linux, og er av prinsipp ikke villig til å punge ut for Windows. Denne muligheten virker det ikke som de gir. Er det noen her på haugen som selger maskiner med Linux ferdiginstallert? Håper på mange leverandørlenker nå... :-)

omaha

HP har vel Linuxmaskiner (Terje har vel en?).

Det spørs jo på prisklasse osv, men jeg holder en knapp på enten en brukt Thinkpad (da må ihvertfall ikke DU kjøpe en fersk lisens), og det er bra maskiner for Linux. Ikke minst er det viktig at ladestyringen fungerer - ellers spises batteriene som drops.

De nye MacBook'ene i alu er også et alternativ.

Men skal du ha Linux preinstallert og samtidlig kjøpe en GOD maskin?

Ikke enkelt. Tror HP er det nærmeste, sjekk fremgangsmåte med Terje - han tror jeg gjorde en meget god jobb.

For egen del er det ikke om å gjøre å få Linux preinstallert - jeg vil bare ikke kjøpe en MS lisens jeg absolutt ikke vil ha.

ak

Beklager, oma'ene gikk i surr etter en lang dag

pettern

Her finner du liste over levrandører som tilbyr pcer med linux forhåndinstallert: http://lxer.com/module/db/index.php?dbn=14

Kashmar

Blåser i hva slags FUD Microsoft prøver å spre (liker uansett ikke at de prøver å skryte seg opp på bekostning av Linux).

Skal selv skaffe meg en Aspire One snart (og legge inn Ubuntu Netbook Remix på den). Netbooks er skapt for Linux!

terjejh

HP har bærbare som er sertifisert for Suse og Mandriva. Det var garanti god nok for meg, da jeg kjøpte min 8710w high end (som nå er erstattet av en ny 8730w). Nye modeller selges med Windows forhåndsinstallert; i beste fall kan FreeDOS bestilles og leveres (om man kan vente). Såvidt jeg vet er sertifiseringen foretatt av Linux leverandørene selv. Selv om HP også selger Linux, er vel aktiv støtte mer rettet mot stasjonære og servere.

Her er HP's sertifiseringsmatrise for bærbare. Ved å klikke seg inn på haken for Linux distribusjonen, finnes detaljer om hva som er benyttet og sertifisert.

Her er også HP's totale utvalg av maskinvare sertifisert for Linux

karstenaa

Vet ikke hvordan riktig statistikk ser ut, men jeg har ihvertfall kastet ut XP til fordel for Ubuntu på min MSI Wind. Funker som en eh... vind.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer