Ubuntu 9.04 "Jaunty Jackalope" kommer i dag

Ventetiden er endelig over. I dag kommer den ferdige utgaven av Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope. Denne utgaven fokuserer først og fremst på stabilitet og optimalisering, (ikke ulikt alle de andre store OS produsentene nå for dagen, Windows 7 er en "optimalisert" utgave av Vista, og Mac OS X 10.6 "Snow Leopard" er en optimalisert utgave av Mac OS X 10.5 "Leopard".)

Men, den bringer også inn noe ny funksjonalitet:

GNOME 2.26,
Brasero 2.26.0, Gratis og åpent CD/DVD brennings programer, som er minst like enkelt og bruke som kommersielle brenne programvarer (NERO, etc.).

gnome-display-properties
Mye enklere å sette opp flere display, med forskjellig oppløsning o.l
Dette skal nå være så enkelt at man ikke skal måtte gjøre noe manuelt i config filer o.l

X.Org server 1.6,
Nå er de frie driverne blitt bedre, og disse blir automatisk satt som standard framfor de proprietære driverne.

Wacom tablet hotplugging
Automatisk støtte for Wacom tegnebrett o.l
Aktivert som standard.

New style for notifications and notification preferences
Mye penere og mer elegant måte å vise notifikasjoner på. Minner mye om "Growl" på Mac OS X.
Eksempel

Boot performance
Mye raskere boot på nye Ubuntu 9.04. Skal kunne sammenlignes med boot hastigheten på Mac OS X.

Linux kernel 2.6.28
Nye kernel. Dette er ikke den aller nyeste kernelen, men den vil mest sannsynlig dukke opp i pakkebehandleren etterhvert.

Ext4 filesystem support
Ubuntu har nå full støtte for den nyeste versjonen av EXT. filsystemet, EXT V4.
Men den anbefales ikke å bruke dette på "produksjonssystemer" enda, da filsystemet i seg selv ikke er så veldig godt testet.

Pluss mange andre nye funksjoner.
All programvaren som følger med (Firefox, OpenOffice.Org, Transmission, osv) er også i nyeste stabile versjon.

Dette er bare å glede seg til. Anbefaler alle å teste ut dette, både gamle og nye brukere.

Distroen kan du laste ned fra www.ubuntu.com,
og er gratis for alle, selv bedrifter å bruke, modifisere, og dele.

-Thomas Alrek

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

omaha

Jeg har overraskende positiv erfaring med 9.04 Rc, og etter mitt syn vil dette blir den beste Ubuntuen siden 7.04/7.10. KDE 4.2.2 versjonen er langt bedre enn forventet, jeg har ikke noe spesielt å påpeke i forhold til andre gode alternativer, skjønt jeg vil tro at Mandriva vil ha bedre språk når den slippes neste uke.

Jeg tviler vel på om Ubuntu slipper kernel 2.6.29 til 9.04, men at den blir tilgjengelig i installérbar form regner jeg med.

Når det gjelder Ext4 er såvidt jeg vet fix'ene fra 2.6.29 tilbakeportet til 2.6.28, og jeg hadde ingen problemer med grub osv.

Jeg har brukt Ext4 noen mndr og har ikke hatt noen problemer med det. Jeg har valgt å vente med å skifte til Ext4 på mine filpartisjoner for mediainnhold og dokumenter osv. Ettersom jeg har en kopi av oppsett osv og ikke lagrer noe i "Home" er det ikke noen risiko ved evt problemer med Ext4 (muligens bortsett fra evt strømstans/crash).

Såvidt jeg har fått med meg er det fortsatt ikke støtte for Ext4 i ext-driveren for Windows, slik at evt dualbootere KAN ha problem med å få skrevet til Ext4-partisjoner.

Boot-up blir vesentlig forbedret med Ext4, men skal det gå riktig kjapt bør en slå av tjenester osv en ikke bruker slik at dette ikke forlenger boot.

En annen sak som jeg har lyst til å nevne er at Networkmanager har blitt vesentlig bedre for bruk med HSDPA/Mobilt internett. Fant både SE P1i og Novatel XU 870 hos meg. Forrige versjon av Networkmanager blokkerte for modemer den ikke administrerte selv. Om dette fortsatt er tilfelle er vanskelig for meg å si - ettersom mine alternativer nå er støttet.

helges

Kubuntu har ikke vært brukbart siden KDE 4 ble lansert men jeg har prøvd JauntyRC og den virker lynkjapp og ganske solid nå. Noen håpløse feil har jeg snublet over men med litt flaks så er de luket ut til denne nye versjonen i dag. Gleder meg.

ole_irgens

Jeg har tidligere skrevet om erfaringene med min Thinkpad R61i og Ubuntu her: http://www.derhardudenigjen.com/2009/03/lang-dags-ferd-mot-ubuntu-804.ht... , og jeg er spent på om de berømte kontrast- og lydknappene støttes ut av boksen.

I kveld skal jeg prøve å oppgradere Eee'en, det kan bli interessant.

Mvh

Ole Irgens

karstenaa

Installerte 9.04 RC i går (klarte bare ikke å vente...) og oppdaterte i dag.
Har bare en kommentar: WOW! Dette er den glatteste installasjonen noensinne, alt gikk som smurt denne gangen. Og boottiden da! Gamle Suse 11.1 bootet til skrivebord på 84 sek, 9.04 gjorde det samme på 37 sek! Fantastisk deilig! Som om gamle AMD-maskinen har blitt ung igjen!
Formaterte disken med ext4, dette skal jo bidra til økt hastighet både under boot og bruk.
Har tidligere brukt hovedsakelig KDE, men dagens Gnome er så befriende enkel å bruke at det blir nok denne som blir skrivebord fremover. I tillegg virker absolutt alt av funksjoner og programvare som er testet så langt.
Ubuntu 9.04 er en udelt positiv opplevelse og anbefales på det varmeste!

axentrix

Det her ser ut til å fungere greit det, helt til jeg putter min HP 6735b i docken, da fungerer stort sett lite (får iallefall ikke til dualscreen for alt i verden, noe jeg er avhengi av).

Men får til ekstern skjerm, kloning og alt når jeg kobler en skjerm direkte på vga-porten bak på maskinen. Får feilsøke litt.

Veldig rask oppstart, wlan og bluetooth fungerte, acpi og suspend fungerer bra. Vifta durer mye, men mulig jeg kan confe litt.

ole_irgens

ritarn

Jeg forsøker å finne ut hva svart skjerm med blinkende kurson og error 17 skal bety. Dette skjedde på min Acer One med linpus light etter å ha slått den av og på igjen da skulle forsøke å boot fra en minnepenn og teste Ubuntu. Jeg lastet ned fra Ubuntu.com og forsøkte å følge instruksjonene. Den siste instruksjonssiden jeg var på var

https://help.ubuntu.com/8.04/installation-guide/i386/boot-usb-files.html

Noen som kan hjelpe meg?

djxfade

ritarn

Takk for linken, jeg hadde alt lest den. Jeg har en Acer One, ikke en ASUS P4S333. Det raskeste var å bruke Recovery DVDen og nå er min Acer One oppe og går igjen bedre enn før fordi jeg har hentet Live Updates.

Jeg har koblet meg til TVen og skulle ta i bruk et KeySonic ACK-340 BT tastatur med trådløs bluetooth forbindelse, som ikke virker på Acer One. Må pcen ha bluetooth for at dette skal fungere?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer