Richard Stallman om lisensunntak

Richard M. Stallman har blogget om sitt syn på "license exceptions", det vil si at de som eier koden fritar enkelte individer fra å følge lisensbetingelsene. Dette gjøres typisk mot betaling og kan således bidra til å finansiere fri programvare.

Foranledningen for debatten er at Stallman signerte et brev mot Oracles overtagelse av MySQL. Brevet inneholdt referanser til lisensunntak og flere stusset over at han gikk god for disse uttalelsene.

Det er viktig å merke seg at slike unntak bare kan gjøres når alle bidragsytere enten har fraskrevet seg retten til koden ("copyright assignment") eller samtykker i at kopien gis uten under en annen lisens.

På en interessant måte argumenterer Stallman det etiske aspektet ved å gjøre dette, det vil si styrke lukket programvare ved å inkludere fri programvare.

Poenget hans er at hvis koden hadde vært tilgjengelig under en X11 lisens ("Gjør hva du vil, men ikke skyld på oss.") så ville utvikleren av det lukkede programmet hatt enda større muligheter til å utnytte koden enn han får gjennom gjennom et lisensunntak. Men det ville vært ekstremt å bebreide utvikleren av det frie programmet for å velge en X11 lisens. Ergo kan det heller ikke være uetisk å tilby lisensunntaket mot betaling, det finansielle aspektet er egentlig ikke relevant.

Merk at dette ikke er det samme som å ha en "Community Edition" og en fullversjon. Argumentasjonen forutsetter at det er samme programvare som gjøres tilgjengelig for lukket og fri bruk.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer