Nytt distribuert filsystem i Linux 2.6.34

LWN.net skriver at Ceph vil bli inkludert i Linux 2.6.34. Ceph er et relativt nytt og interessant filsystem som distribueres på tvers av flere maskiner. Det er altså ikke klart for vanlige sluttrbukere riktig enda, men dette skyter ofte fart når prosjekter kommer inn i hovedtreet.

Et slikt distribuert filsystem fungerer litt som RAID, men sikrer deg også mot at motherboard, RAM eller strømforsyning kan ryke uten at dine brukere mister tilgang til filene. En slik cluster består av tre komponenter, et program for å lagre selve dataene til disk, et program for å holde styr på metadata (det vil si filnavn, og hvilke servere hver fil ligger på), og et program for å overvåke de andre prosessene. Hver av disse kjøres på minst to maskiner.

På hjemmesiden til Ceph finner du også en interessant utvikling, Rados Block Driver, som illustrerer hvordan prosjektet kan være nyttig. Når man migrerer en maskin til en ny fysisk boks i VMware eller Xen, så forutsetter det enten at disken kopieres eller at begge verter er koblet til det samme SANet. Med andre ord må man enten vente på at potensielt store datamengder flyttes, eller så er man avhengig av en felles lagringskomponent som kan feile. Ved å legge den virtuelle maskinen på et distribuert filsystem så kan man flytte maskinen spontant, mens dataene gradvis redistribueres.

Andre filsystemer som kjemper om den samme plassen er Global File System (GFS) og lustre

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer