Ubuntu 10.04 LTS ute i beta

Neste versjon av Ubuntu er nå ute i betaversjon; Det er 10.04 LTS (Long Time Support) som har fått kodenavnet Lucid Lynx. I følge nettomtalene og Ubuntus egne nettsider er de største nyhetene som følger.

Yahoo som standard søkemotor i Firefox (kan endres til Google), dette er visstnok gjort for å generere penger til Canonical, som er Ubuntus kommersielle arm.

Ny og bedre støtte for nVidia-maskinvare

Integrasjon av sosiale tjenester gjennom MeMenu

Fjerning av HAL - Hardware Abstraction Layer, som gjør oppstart (enda) hurtigere.

Min/maks/lukk-knappene er flyttet fra øvre høyre til øvre venstre hjørne av vinduet. Dette går det visstnok an å reversere med litt kommandolinje-magi, heldigvis.

Se også Ubuntus egne nettsider om Lucid Lynx.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

adder1972

Ser veldig bra ut syntes jeg.

Syntes fortsatt det er synd at flere ting ikke virker "rett ut av boksen" med Ubuntu, selv om jeg skjønner Linux-idealene som er begrunnelsen for det. Imidlertid ødelegger det nok endel for tilfeldige brukere som har lyst til å teste ut. Kjenner man noen som kan hjelpe, er jo ingenting vanskelig, men en vanlig norsk bruker som har lyst til å spille sin MP3 og bruke BankID blir nok fort skuffet.

JimmyVolatile

Jeg har også hatt et mål i 2-3 år om å kunne finne en distribusjon jeg trygt kan anbefale til familie og venner. Linux Mint er farlig nær.

Jeg er i allefall veldig fornøyd med Mint til nå siden alle "de vanlige tingene" lar seg lett utføre uten kluss, også av mindre kyndige:

  • Spille mp3 (uten å installere codecs)
  • NRK nett-tv (husker ikke hvorfor dette ikke gikk på Ubuntu)
  • Bestille kinobillett (java)
  • Behandle bilder (korrigere røde øyne osv)
  • Spille DVD (uten å installere codecs)
  • Logge inn i Skandiabanken (vet at dette går fint nesten uansett men det er jo et poeng)
  • Skanne inn dokumenter uten Xsane (grøss) osv.

I allefall gjelder dette på maskinene der jeg har prøvd.

Samtidig er alle kraftige kommandolinje-verktøy lett tilgjengelige.

Har ikke forsøkt BankID enda (har ikke) men tror jeg får sjansen innen et par dager.

Altså: Linux Mint hadde selvsagt ikke vært noe uten Ubuntu men det er alltid viktig at noen kan ta noe som er 99% bra og fokusere på å forbedre de aspektene ved Ubuntu som ikke er heeeeeelt på stell med tanke på den gjengse bruker. Når det i tillegg ender i en egen distribusjon er det jo bare gøy.

ole_irgens

Jeg hadde Mint på den maskinen jeg nå har satt opp 10.04 på. Synes også det var en bra distribusjon. Litt etterarbeid er det vel ikke mulig å komme utenom, men både Flash og Java er jo rimelig enkelt å installere, med tilhørende browser-plugins.

Generel synes jeg distribusjonene blir bedre og bedre, med mer og mer av det man trenger ut av boksen. IMHO er Linux på desktopen nå et fullverdig alternativ til Windows, og så gjelder det bare å passe på slik at ikke store innholdsleverandører låser seg til Win-proprietær teknologi. Som da NRK streamet alt videoinnhold fra OL i Silverlight. Urk.

JimmyVolatile

[quote="ole_irgens"]Generel synes jeg distribusjonene blir bedre og bedre, med mer og mer av det man trenger ut av boksen. IMHO er Linux på desktopen nå et fullverdig alternativ til Windows...
Jeps. Men jeg tør ikke helt enda å anbefale det til slekt som bor for langt unna. Må først få prøvd ut alternativene for fjernhjelp osv... jeg har rett og slett ikke forsøkt noe enda. Hvis man må overtale slekta til å åpne porter osv er det dødfødt. :s

Dessuten må man liksom også ha nok kunnskap til å kunne gi brukerstøtte når onkler og tanter ringer fordi maskinen nekter å starte osv...evt gi dem en USB-pinne eller oppstarts-CD og si at denne er for bruk i nødsfall. Dual-boot er vel det beste uansett.

Jeg lurer også på hvordan Linux oppfører seg når f.eks. HD synger på siste verset. Vil det komme opp advarsler om høyt antall sektor-feil ved oppstart? Eller har Linux andre automagiske systemer som vil fange opp dette før det er for sent. (Jepp man skal alltid ha backup, ja) :bitchin:

ole_irgens

Jeg tror vel de fleste moderne distroene, som Ubuntu/Mint og så videre, kan overlates til slekta. Opplæringsbehovet kommer vel når de støter på ting som gjøres annerledes i Linux enn i Windows.

En maskin som f eks nekter å starte er jo heller ikke noe Linux-spesifikt problem, men skjer vel like ofte under Windows. Og har vel som ofte årsak i dårlig hardware, som mange får fordi de kjøper lavkvalitets-PCer som de store elektrokjedene prakker på dem.

Når det gjelder HD-feil er vel Linux verken bedre eller verre en Windows, svjv. En harddisk på sammenbruddets rand duger vel ikke til å kjøre noen OS.

QtanJ

Eg køyrer linux på ein dårleg harddisk på den bærbare maskina mi. Det fungerer fint, men vil ikkje anbefale det til dei som ikkje har vurdert konsekvensane. Harddisk er såpass billeg no at ein ny harddisk ikkje treng vera ein stor investering.

Likevel vil eg seia at linux kan fungera greiare på ein dårleg disk enn det windows gjer fordi det er lettare å tilpassa. Eg er faktisk overraska over kor godt det har fungert til no.

Eg veit om sektorfeil midt på disken, men dei feila ser eg berre når eg skal fsck eller montera gjeldande partisjon. Partisjonen er nesten aldri i bruk og har ingen viktige data der.

Tertitten

Det er når merkelige ting som at når det skjer feil i grub og xorg serveren osv ting kanskje blir litt avansert for en Windows bruker. Det skjer kanskje ikke ofte, men det kan skje som for eksempel etter en eller annen oppdatering osv. Er ikke så enkelt å få onkler og tanter til å løse dette. Det er jo faktisk ikke alltid like enkelt å løse selv.

Og hva med de onklene og tantene som skal ha sin multiskriver til å fungere med tilsvarende medfølgende proprietære programmer. Det er dessverre ikke alltid like lett å finne tilsvarende programmer i Linux, og faktisk er det ikke alltid like enkelt å få alle funksjonene på en multi skriver til å fungere heller.

Ellers er det jo for hobby fotografen da, den hobby fotografen som gjerne bruker avanserte programmer fra adobe, canon osv, det er heller ikke like lett å få tak på tilsvarende programmer for dette.

Hva med de bærbare som wlan ikke vil fungere på uansett ? Onkler og tanter har nok ikke helt enkelt for å sette opp ndiswrapper, ei heller å kompilere source for så å installere driver.

Det er ett stykke igjen før onkler og tanter blir helt komfortable med linux tror jeg, men når det først er oppe og ruller så tror jeg nok de blir fornøyde.

ak

Det finnes mange grunner til ikke å velge Linux.

Men det skjer også at Windows ikke vil starte. Oftere med Windows XP og Vista enn med Linux (dersom man ikke har tuklet med pakkebrønnene), er min erfaring. Jeg har visstnok ansvaret for 20-30 Xp / Vista maskiner på et av stedene jeg jobber, så det er andre folks maskiner jeg underbygger den påstanden med.

Jeg synes derimot det er skremmende å se hvor mange tanter og onkler som sitter på virusbefengte maskiner og utleverer både kredittkort og nettbank.

@Jimmy Volatile , Du kan sette opp smartmontools (eller smartd) til å kjøre under oppstart eller regelmessig og sende deg en epost når det bærer galt av sted. Hvis noen trenger en guide på hvordan man gjør dette kan jeg sikkert få til det etter påske, men den litteraturen finnes sikkert et sted fra før.

Tertitten

Godt poeng ak.

Jobber med å supportere windows (til en viss grad) og kjenner til problemene for å si det sånn..

omaha

@JimmyVolatile:
NRK har jeg streamet problemfritt i flere år og det er gjort i alle distroer inkludert Mint/*buntu.

BankID har også gått helt greit, spesielt i *buntu/Mint. Samme gjelder Norsk-Tipping.

En trenger "Restricted Extras" (i *buntu) - og om en vil - Medibuntu. I Mint slipper en det.

@Tertitten:
Jeg gidder ikke pushe Linux på noen som ikke ønsker det, men de jeg har konvertert er meget fornøyd. Jeg har forlengst stanset "privat support" av Windowsmaskiner - når en først begynner blir det en neverending story.

Synes AK's kommentar er dekkende og jeg finner det vesentlig enklere å gi support for Linux. Ferdig oppsatt maskin har nesten aldri behov for det.

Når det gjelder photoshop (og AutoCAD) kan det av og til høres ut som om halvparten av alle med PC bruker det, men det stemmer jo ikke.

Har ikke hatt behov for Ndiswrapper - selv om *buntu har køddet det til med noen broadcom-kort. Mandriva One er som regel bra på det der.

geirergoy

JimmyVolatile klager på scannerprogrammet Xsane, som er det samme som jeg alltid har brukt.

Hva har du imot Xsane, og hvilke bedre alternativer finnes det?
Jeg har ingenting å utsette på Xsane på mine Ubntu- og fedora-maskiner.

josi

Xsane er ganske komplisert, dessuten ser det ikke særlig bra ut.
Jeg bruker istedet KolourPaint. For mine enkle skanninger fungerer det bedre.

TO

Kanskje noe på siden, og åte for uønsket aktivitet...:

Min studerende sønn hadde grundig studert hvilken type datamaskin han skulle velge, skulle det bli en Windows ørten eller kanskje en Mac? Det hører med til historien at han kjenner godt til Linux og fri programvare, som gjestebruker på min(e) maskiner samt fra videregående (Skolelinux og OpenOffice). Uansett - hans valg falt til slutt på Mac. Han oppdaget kjapt at ting der virket utav boksen i motsetning til på Windows - etter hans uttsagn: det gir en mye bedre brukeropplevelse, hjemmeprinteren ble blant annet funnet fullstendig uten driverinstalleringer!.

Jeg fikk også lov til å prøve. Jeg fant hva jeg trengte: en terminal med Bash, Emacs, Awk og man-sider.

omaha

Mht printerdrivere var det ikke alltid slik i OSX heller, men oppkjøpet av Cups har vært en god ting både for OSX og Linux.

For ca 1 år siden ble HSDPA tatt ibruk, og da var det faktisk slik at Linux var plug'n play mens XP, Vista og OSX krevde håndspåleggelse med modemet vi brukte.

I min nærmeste familie er det nå kun 1 Windowsbruker igjen, og det skyldes utelukkende standardisering på jobben. Brukeren kunne utmerket godt anvendt både OSX og Linux, men en MacBook Pro 17" vil nok gi et feil signal til kundene fordi "alle vet" at de er kostbare.

Om Linux er utelukket anbefaler jeg Mac om vedkommende er villig til å betale det en Mac koster.

JimmyVolatile

@ak:
Mange takk for tipset om smartmontools. Dette skal prøves ut. Jeg sjekket og det finnes i pakkebrønnen til Ubuntu.

Helt enig at trege og virusbefengte maskiner er et vanlig og trist syn hos slekt.

@omaha:
Dette ser ut til å fungere nesten helt fint, ja. Tror jeg bare har testet det litt for lite tidligere. Likevel er det noen rare feil. Gå inn her: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/612989/ og klikk på klipp etter klipp av "Nytt på nytt". Som oftest virker avspillingen men ofte ikke. Jeg ser ikke noe klart mønster annet enn at "cache fill" stopper etter 10-20% de 2-3 første gangene man klikker på et klipp, deretter fungerer det fint. Det er nok godt mulig NRK har noe å rydde opp i men jeg har ikke testet dette på Windows.

@geirergoy:
Xsane er absolutt et godt og funksjonsrikt program som jeg har brukt mye tidligere og er absolutt å anbefale for viderekommende. Her er det standardinstillingene som ødelegger for førstegangsbrukeren (pnm som standard filtype, ikke mulig å beskjære bildet, voldsomt mange knapper men heldigvis er "Scan"-knappen plassert ganske greit nederst til høyre) . Flegita er et rimelig godt alternativ der funksjonssettet passer bedre til hva den jevne bruker vil trenge. (For all del, hvis noen spør om OCR nøler jeg ikke med å anbefale Xsane).

omaha

Hmm....

Jeg har ingen hakking overhodet på streamer fra NRK - enten det er live streams eller "gamle" sendinger. Kan det ha noe å gjøre med din GPU/Grafikkdriver/Codek/GPUakselerasjon? Isåfall burde du vel ha opplevd det samme med samme type filer/codeks fra andre kilder?

JimmyVolatile

@omaha:
Beklager dårlig research her: Ser at det absolutt skal fungere. Jeg har bare ikke prøvd det selv. https://www.bankid.no/Hjelp-og-nyttige-verktoy/Kan-BankID-brukes-fra-alle-datamaskiner/

Som Tertiten er inne på er jo noe av hemmeligheten å først kartlegge om 80-90% av settet med funksjoner onkel eller tante trenger faktisk finnes i en eller annen distro.

Disse er ofte overraskende spesifikke og konstante: det er som tidligere nevnt, familiebilder, nettbank, chat (msn, skype), facebook, printing, cd-brenning, dvd-brenning, scanning av dokumenter (2-5 ganger i året), litt videoredigering osv.

Er helt enig i at det ikke er verdt å pushe Linux på noe som ikke virkelig er interessert.

rocknrolf77

Man får mye bedre scanne program å. For.eks vuescan. Men det koster penger da. Men det er nok verdt det hvis man scanner mye.
http://www.hamrick.com/

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer