Synker Palm?

Palm høstet en lang rekke med meget positive artikler ved lanseringen av Palm PRE. Både operativsystemet, brukergrensesnittet og mobilen fikk svært gode kritikker. Allikevel ser det nå ut til at Palm synker.

Palm har en hel rekke blemmer på samvittigheten:
- Bundet til 1 operatør
- Sent ute med å offentliggjøre kildekoden
- Sterk kontroll hindret utbygging av et godt økosystem
- Enheter ikke tilgjengelig i markeder med etterspørsel
- Palm har ikke kommet med oppfølgere til Pre tidsnok

De fleste feilene ser ut til å ha blitt begått innen markedsstrategi. De har ikke lyktes i å kapitalisere omtale og etterspørsel i form av solgte enheter.

Dersom ryktene medfører riktighet er selskapet til salgs og HTC har takket nei. Det påstås at "hele" markedsavdelingen har blitt sparket, ledere slutter og andre har blitt betalt ekstra for å bli værende. Rubinsteins posisjon ser ikke ut til å være trygg.

Android spiller også en stor rolle her. Google har lyktes med å få med seg en rekke mobilleverandører og store operatører. De har også lagt til rette for et mer omfattende økosystem – med over 50.000 applikasjoner tilgjengelig allerede.

Fra utsiden synes det som om Palm har ønsket å utvikle økosystemet nokså likt Apples uten å ha et varemerke som er robust nok til å understøtte bakdelene ved et såpass strengt kontrollert økosystem.

Det hadde vært positivt for konkurransen om Palm overlever, men det ser ikke spesielt lyst ut.

Engadget følger dette relativt tett.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

espenbo

Jeg synes de nye palm telefonene er kjempe fine ut. Og jeg ønsker meg en slik telefon. Men det er ikke så lett og få tak i dem.
Joda det er Ebay og slikt, men hvis de skal kunne selgenoe må jeg kunne gå i telebutikken og kjøpe den.

Så jeg får vel bruke min gamle palm tungsten sålenge. Mens vi venter på hvem som overlever og va som blir det nye "store".

Espen

omaha

Joda - jeg liker det meste jeg har sett (dvs lest) av/om Palm Pre og Palm Pre +.

Men det hjelper fint lite nå de ikke er tilgjengelig i markedet, ikke har noe "sikkerhetsnett" mht forhandlere/garantier, muligens manglende språkstøtte og står i fare for å utånde.

Risikoen oppeveier ikke eventuelle fordeler. Jeg tror det er mange som har et positivt forhold til Palm - også av nostalgisk karakter.

Men det er voldsomt trykk i markedet de konkurerer i, og de er meget utsatt.

Risikoen er for stor.

espenbo

Håper egentlig at Lenovo eller noen andre kjøper Palm.
Men jeg håper det blir noen som vil videreutvikle på PalmOSet.

Espen

idole

Og så kommer plutselig HP og kjøper Palm.

Good news synes jeg for WebOS.
Drømmer om en HP-tablet med WebOS, jeg

omaha

Det er gode nyheter ja - kan se ut som om det blir mye Linux overalt.
WebOS
Android
MeeGO
...og Symbian som open source....

Det blir morsomt når disse skal overgå hverandre.

Forskjellen mellom disse og iPhone/Windows slik jeg ser det er at det vil være større treghet hos Apple og Microsoft.

Du burde ha skrevet et eget bloginnlegg på det der og ikke bare kommentert :)

Lagt til:
Jeg tror svært mange har ment at WebOS og PRE var/er bra. Som HP sier (engadget) - Palm har ikke hatt nok cash til å kjøre fullt trykk.

HP har jo distibusjon, penger og muligheter for ekspansjon/synergier osv.

Har selv hatt Ipaq - og det er vel den dyreste og mest mislykkede duppeditten jeg har kjøpt. HP fikk ikke dette til så bra på egen hånd. Men med Palm og WebOS kan de få til noe.

ak

He... begynner å se ut som om "ordentlige" laptoper er det eneste området hvor Linux ikke slår rot.

Desktop maskiner vil jo snart alltid ha internett tilknytning, så der blir OSet relativt lite viktig tror jeg.

omaha

Jeg tilskriver mye av æren til Apple og iPhone. Den duppeditten gjorde det helt klart at konseptene for brukergrensesnitt var overmodent for nytenkning. WebOS og Android har vist at linuxsystemer fungerer meget godt og at OEM'ene kan slippe løs fantasien og levere meget bra saker.

Tidligere har duppeditter vært tvangsmessig bundet til windows mht brukergrensesnitt - nå er det bare fantasien som setter grenser.

Desktop/Laptop er fortsatt mentalt bundet til Windows (ikke først men størst), og Linux skrivebordsmiljø (tildels også OSX) har bestrebet seg for å gjøre miljøene gjenkjennelige fremfor å utvikle egne filosofier mht interaksjon med datamaskinen.

Nå er det ikke slik lengre - både Gnome 3 og KDE 4 distanserer seg fra Windows' skrivebordskonsept. Dette gjelder ikke kun det visuelle, men også funksjonalitet og ikke minst arbeidsflyt.

Etter mitt syn har Gnome et lite problem med at det i litt for stor grad er enkeltapplikasjoner som kan ha stor variasjon i hvordan de er kodet. Jeg tror derfor Gnome vil ha en jobb å gjøre mht arbeidsflyt og bedre integrasjon mellom applikasjoner.

Bruk av nettet spiller også en stor rolle selvsagt, og dette influerer alle platformer.

Når Gnome 3 og KDE 4 modner tilstrekkelig - det vil si at de nye konseptene har penetrert applikasjonene slik at det hele blir dynamisk og "henger sammen" slik at arbeidsprossessene flyter bedre vil Linux også bli et mer aktuelt alternativ på laptop/desktop.

Android smitter oppover på bedre hardware, og jeg tror ikke man skal undervurdere Google's Chrome OS - se bare hva de har fått til med Android.

Betydningen av laptop/desktop reduseres kanskje, men sømløs kommunikasjon mellom forskjellige enheter og mellom disse og nett/innhold vil bli stadig viktigere.

Jeg tror netbooks vil bli værende, men salget vil være vesentlig lavere enn i dag.

Microsoft har jobbet med arbeidsflyt lenge - men slik jeg ser det har de lukket det aller meste inn i MS Office/Sharepoint. Det betyr at kundenes lommebok blør om en skal utnytte platformen. Det betyr også at kundene møter hindringer når de finner relevante løsninger som ikke er levert av Microsoftsystemet. Banalt eksempel er rapportering i Mamut som er enkel, men ikke kan kobles mot OOO.

Jeg aner ikke når, men tror at Linux blir alment akseptert gjennom Android, WebOS og MeeGO. Gnome og KDE vil tilpasses den nye virkeligheten og da kommer Linux også til laptops og desktops.

Jeg tror også at OS blir mindre viktig, men ettersom Microsoft har størst markedsandel vil det være de som lider mest under dette. Hva som vil bli enda mer viktig er sikkerhet, personvern og arbeids/kommunikasjonsflyt. Der har Linux klare fordeler som vil komme til sin rett nettopp fordi skrivebordsmiljøene og applikasjonsutviklerne har frigjort seg fra Windowskonseptene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer