Apache trekker seg fra Javas styringsgruppe

Apache Software Foundation (ASF) har i lengre tid vært misfornøyd med Oracle, og har nå bestemt seg for å si fra seg sitt sete i styringsgruppen (EC) til Java Community Process (JCP). Bakgrunnen er at Sun i 2006 gikk inn for å gjøre Java åpent, men fortsatt nekter å gi ut programvaren som tester Java-implementasjoner (TCK). Dette gjør blant annet at Apache Harmony ikke kan bli en fullverdig erstatning for Oracle sin HotSpot motor. Kommersielle aktører, som Apple og IBM, har derimot hatt tilgang.

Spørsmålet er hva som skjer videre. Mange av ASF sine medlemmer livnærer seg av Java-relatert utvikling. Det er usannsynlig at de vil flytte prosjektene sine til andre språk på kort varsel. Likeledes er mange av Oracles kunder også avhengig av prosjektene til ASF, dermed er det ikke utenkelig at Apache Harmony (eller tilsvarende) kan stjele et betydelig antall brukere fra Oracle i løpet av de neste par årene.

Google har foreløpig ikke uttalt seg om saken. Android baserer seg som kjent på en alternativ implementasjon av Java (Dalvik), som Oracle har saksøkt Google for, så man kan ikke utelukke sammenfallende interesser med ASF.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

axentrix

Påvirker dette tomcat? Har ikke satt meg så mye inn i problemstillingen

ak

Jeg tror ikke med det første (et par år). Tomcat er nesten som et bibliotek å regne, og så mange komersielle aktører er avhengig av det at det bør sikre kompatibilitet med Oracle sine saker i en god stund fremover.

Men det betyr muligens at folka som var involvert i å lage servlet-spesifikasjonene trekker seg, eller at Tomcat 7 skrives mot Harmony.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer