Drupal 7

Fredag 7. januar ble Drupal 7 lansert. Drupal er et rammeverk skrevet i PHP og brukes for å lage nettsider der mange bidragsytere kan samarbeide om forskjellige typer innhold. Standardinnstallasjonen gir et funksjonelt system med de viktigste modulene og enkle stilark, deretter er det opp til brukeren å installere ekstra funksjonalitet, sette opp kategorier og kjøreregler.

Den største endringen i versjon 7 er at CCK (Content Construction Kit) har blitt del av core. Det vil si at man ikke lenger trenger en tredjepartsmodul for å definere egne innholdstyper. En innholdstype kan f.eks. være et møtereferat, i tillegg til feltene for tittel og brødtekst (som er standard), trenger man typisk en liste med deltagere, møtested, tidspunkt og lengde, og muligens en referanse til det foregående møtet. Hvis du ser på den korte videoen nedenfor så følg med ca 1:10 ut i filmen.

Fordelen med å gjøre denne funksjonaliteten standard er at terskelen senkes for å ta den i bruk, samtidig som at utviklere av andre moduler må sikre at deres kode fungerer med egendefinerte innholdstyper.

Drupal 7 Marketing Video from Lullabot on Vimeo.

Helt siden versjon 3 har fokuset primært vært på å bygge et programmeringsgrensesnitt som gjør det mulig for andre utviklere å bygge de nettsidene de ønsker seg uten å måtte flette inn kode manuelt. For vanlige sluttbrukere betyr det at moduler installeres ved at man pakker de ut på et bestemt område og deretter konfiguerer de gjennom et grafisk brukergrensesnitt.

Ved overgangene fra versjon 4 til 5, og 5 til 6, førte endringer i grensesnittet til at mange moduler falt av lasset og ikke ble med videre, noe som lot en del sluttbrukere i stikken. Dette ser det ut til at man har klart å demme opp for denne gangen, ved at man tidlig startet med en kampanje der utviklere lovet å ha en Drupal 7-utgave tilgjengelig på lanseringsdatoen.

Ved første øyekast ser programmet muligens bare ut som en mindre forbedring i forhold til forgjengeren, men det er de neste par månedene som vil vise om endringene gjør det mulig å gjøre nye ting med moduler og dermed komme inn på nye markeder.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Tertitten

Jeg syns Drupal er vanskelig, men det er vel min egen feil ettersom jeg ikke har tatt meg bryderiet med å skikkelig sette meg inn i Drupal.
Der hvor mine sider hostes så oppleves Drupal som noe raskere en Wordpress, selv med ett ganske "rent tema" så det er vel på tide jeg setter meg inn i Drupal igjen.

Har forresten sett en hel del sider som har valgt Drupal som CMS (bla linux1?) så det er sikkert store fordeler med Drupal som CMS på en "community" side.
Jeg har vel prøvd de aller fleste populære CMS som er gratis, ofte faller jeg tilbake til enten cotonti som er en opensource fork av Seditio eller Wordpress..
Cotonti er ikke av de mest avanserte, men har en veldig god løsning for skins/temaer og det er egentlig rimelig enkelt å skrive plugins/tillegg for cotonti.

axentrix

Holder på med CMS-prosjekt på jobben nå, men jeg synes drupal har en alt for høy brukerterskel. Hos oss er det riktig nok brukere med VELDIG varierende kunnskapsnivå, men selv jeg som sysadmin synes drupal er håpløst når det gjelder CMS-biten. Det som er bra med drupal er fleksibiliteten man kan få på siter. Vi ser på eZ publish, og her har men et veldig intuitivt admin-grensesnitt, men forholdsvis liten fleksibilitet (når det gjelder egen php-kode) per site.

Hvordan krysspubliserer man i drupal, på multisite installasjoner?

ak

Drupal er ikke mye turnkey nei, derfor referansen til rammeverk. På en annen side lever selv løsningene som folk er ulykkelige med gjerne i 5-6 år, så det er ikke dumt å ta en støyt de første par ukene.

Det finnes sikkert minst ti forskjellige måter å krysspublisere på. En måte er å dele de relevante tabellene (taxonomy, node, comment, ...) på tvers av alle sitene, og så bare bruke tags (taxonomy) for å markere hvor en artikkel skal vises. Så bruker du Views for å filtrere riktig på hver site. Det du i dette tilfellet mister er muligheten for å sette den "sticky" bare på en av sitene.

Du kan f.eks. også skrive litt (100 linjer?) kode som gir deg checkboxer på noden, slik at du kan velge om det automatisk skal publiseres ingresser på flere sider som bare lenker tilbake til originalartikkelen (og ingressene blir oppdatert automatisk hvis noen endrer teksten).

Fordelen eZ har, hvis jeg ikke husker feil, er støtte for en ordentlig arbeidsflyt før publisering. Det er noe av det jeg ser frem til at nye hooks i Drupal 7 skal muliggjøre.

Alle som vurderer CMS i disse dager bør sjekke at de lett kan bytte til Postgresql, hvis de ikke bruker det fra starten av. Det er en seriøst bedre database, også teknisk ;)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer