Hvorfor Debian er viktigere enn noen gang

Ifølge Joe Brockmeier hos NetworkWorld er nå Debian viktigere enn noen gang. Som mange andre lot han seg imponere av listen over ting Debian 6 har å by på, men reagerer på at folk ikke tenker over viktigheten til Debian. Debian er faktisk en distro som mange andre distroer er basert på, mest kjent er her Ubuntu. Det betyr at dersom vi ikke hadde hatt Debian ville det ikke blitt noe Ubuntu. Han mente også at dersom du bruker Ubuntu så bruker du Debian, og dette stemmer.

Et annet argument er at Debian er community-basert, og Ubuntu er laget av et selskap. Det blir også tatt opp at flere sentrale distroer, og hvorfor de ikke gikk like bra i fjoråret.

Om han faktisk har rett i alle sine argumenter, er usikkert. En ting som faktisk er sant er at Debian fortsatt er aktuell, og fortsetter å drive linux-verdenen fremover. Du kan lese alle argumentene til Joe Brockmeier på NetworkWorld.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

axentrix

Debian for server, Ubuntu for desktop.

Har brukt Debian på serverene jeg drifter siden jeg startet med Linux, og har aldri angret et sekund. Har prøvd RHEL, Suse, Cent OS, Ubuntu og Gentoo, men faller alltid tilbake til Debian.

Det er dønn stabilt, men kan ha en tendens til å ha gamle pakker i noen tilfeller. Aldri hatt noe problem med det, riktig nok. :)

Har brukt Debian til masse driftskritiske LAMP-kombinasjoner, Asterisk-servere, Dns-servere osv, og det har aldri vært selve Debian som har gitt meg problemer :)

Arthur_D

Har byttet til Debian på desktop etter å ha brukt Ubuntu i flere år. Etter at min installasjon av Ubuntu 10.04 som vitterlig skal være en LTS fikk trøbbel med lyden i spill etter en oppdatering, så bestemte jeg meg for at nok var nok.

Greit, det var ikke helt slik det var - fjerna feil partisjon med et uhell da jeg skulle finne plass til Debian. :''>
Kan forsikre dere om at jeg har /home på separat partisjon, og med det ovennevnte lydproblemet ble jeg ikke akkurat så veldig lei meg.

Men Debian funker fint det til min stasjonære, og er ikke så vanskelig å sette opp som mange skal ha det til - kan dog tenke meg at det kunne være verre på en laptop med mange "spesialdeler" siden Debian ikke inkluderer endel firmware i kjernen pga. lisens/prinsipielle årsaker.

Føler meg tryggere nå på at ingenting brekker med mindre jeg gjør det selv. ;)

viking60

Har hatt Debian på en Laptop (Thoshiba Equium) og det fungerte utmerket. Debian har alltid vært viktig. Akkurat som Fedora.
(Jeg bruker forøvrig ingen av dem, men er likevel avhengig av at de gjør en god jobb. Og er glad for jobben som gjøres).

Tertitten

Har faktisk kun prøvd debian som desktop en gang, husker ikke hva det var som jeg ikke likte siden jeg gikk videre, men ett eller annet må det jo ha vært...
Som Viking er jeg takknemlig for arbeidet debian utviklerne gjør..

lmh1

Samme som Tertitten:

Har selv debian på en 5 år gammel laptop som nesten aldri blir brukt.
Men det fine selv med 2 Ghz celeron, 512 MB ram og 80 GB harddisk, er debian superrask omtrent som om jeg hadde hatt en SSD disk, når jeg har en IDE harddisk.

Debian er jo et veldig fin operativsystem, men er jo beregnet på eldre maskinvare (Min erfaring) selv bruker jeg XFCE. Der norsk språket er jo en blanding av norsk, dansk og svensk (dårlig kombinasjon). Det telles jo litt negativt for meg.

Nå er det snart 1 år siden jeg installerte debian og 3 måneder siden jeg oppdaterte, selv om det er som regel ingen oppdateringer tilgjengelig.

Ubuntu har jo et server operativsystem, men har ikke sett et Debian system som er rettet mot servere.

Det fine med debian, at de er det eneste som tilbyr en blueray versjon

http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.0/amd64/jigdo-bd/

Apache, PHP er som regel satt opp standard i debian, så trenger bare å lage .php filer.
Synd jeg har bare PHP 4.1.1 og apache 1.4? Ganske så gamle versjoner.

Er dette snakk om en link: .jigdo slik som en torrent fil i linux?

Tror dere det blir enkelt å oppgradere fra debian versjon 5 til 6?

Tertitten

debian er jo en rolling release, så har du installert debian 5 så har du debian 6 takket være oppdateringer.

lmh1

Merkelig,
siden når jeg skriver dette:

sudo apt-get install update
sudo apt-get install upgrade

Får jeg:
Ingen pakker merket for oppdatering\ Finnes ingen oppdateringer.

Maskinen er på internett, så det er ikke problemet.
Dette pleier som regel å gå problemfritt i ubuntu.
Dessverre har ikke debian XFCE oppdaterings pakkebehandler programvare slik ubuntu har.

elcahon

Er Debian en rolling release? Trodde ikke det i utgangspunktet.

Linux Mint Debian er vel en rolling release så vidt jeg vet...

Tertitten

hmm, jeg tar kanskje totalt feil her?
Jeg trodde debian var en rolling release, men jeg tar nok feil...
Beklager forvirringen..

lmh1: mulig du kan gjøre
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
eller i debian kreves kanskje sudo aptitude dist-upgrade
Det er også mulig du må legge til nye repo's, det vet jeg ikke
Hvorvidt dette er en stabil måte å oppdatere debian på aner jeg ikke, kjenner ikke debian så godt dessverre.

axentrix

Du må også endre /etc/apt/sources.list med kilde til ny distro :)

Så kjører du apt-get dist-upgrade

elcahon

lmh1

Debian skiller ikke mellom Desktop/Server slik f.eks Ubuntu gjør (når det gjelder nedlasting av iso-filer).

Dette bestemmer du ved installasjonen, du legger til pakker du ønsker å ha. Velger du ikke Gnome, KDE eller et annet grafisk skrivebordshåndterer (eller vindushåndterer for den del), vel, da får du bare et tekstbasert system. Som for noen er et godt utgangspunkt hvis de ønsker en tekstbasert serverinstallasjon.

Husker ikke nå om du kan velge roller i Debian slik du kan i Ubuntu server (som LAMP, filserver, mailserver etc...)

Så i Debian laster du ned en iso-fil og tar valget derfra.

Debian skiller dog mellom ulike iso-filer på den måten at man kan velge å laste ned en stor iso-fil, liten iso-fil (for små CD'er), enda mindre iso-fil for USB etc, eller en net-install iso-fil. Du kan også velge et oppsett hvor du booter via nettverksporten (PXE/TFPBOOT). Så her kan du velge og vrake. Men felles for alle disse er valget om du skal ha en desktop eller serverversjon tar du under installasjonen.

Edit:
En ting som gjelder Debians relevans:
Ubuntu fungerer svært godt for mange brukere, inkludert meg. Er sikkert kapabel nok til å benytte andre (som sikkert passer meg bedre), men Ubuntu er enkelt å installere, sette opp på kort tid slik at ting bare virker.

MEN, vil det være slik i fremtiden også? Ubuntu går over til nytt grafisk grensesnitt, Unity (lagt oppå Gnome3?). Samt bytter ut x.org med wayland etterhvert med mere. Ikke sikkert det passer meg noe særlig godt. Det jeg har testet av Unity har ikke falt helt i smak.

Alternativer har du jo: Gnome-shell, KDE, klassisk Gnome2 (så lenge den blir støttet) samt mange andre. Har testet gnome-shell, og liker det jeg ser og opplever. Men så er jeg litt tastatur-menneske, og synes det er greit å unngå musebruk mer en nødvendig eller fornuftig. Flerskjermsoppsett er jo også en faktor her...

Så istedet for å tilpasse Ubuntu til mine ønsker, finnes det kanskje bedre alternativer for meg der ute, eller kanskje kommer det nye alternativer på banen, nettopp fordi utviklingen til Ubuntu eller andre ikke går den veien vi liker. For de som har en preferanse i Debian systemer springer nye (og for meg bedre) alternativer kanskje ut fra... nettopp Debian.

Uansett, det blir spennende å følge med utviklingen framover. Kanskje jeg skulle ha startet en ny tråd, hvor vi kan diskutere veien vidrer med tanke på Unity, gnome-shell, X xorg, wayland etc...

lmh1

Jeg bare valgte: debian-5.1.0-i386-xfce+lxde-CD-1.iso

Siden jeg var litt lat, også droppet DVD versjonen (Siden laptopen min på 5 år) har dårlig støtte for DVD og USB boot, så går det lengere tid og henger seg opp når jeg forsøker å installere en del.

Vet ikke om det er enklere å gjøre ny installasjon, siden jeg har ext3 filsystem, så kunne det vært greit å gå for ext4?

Nå er det mest for å drive med servere, jeg bruker debian, siden den gamle laptopen er for treg til å være arbeidstasjon.

Nå trenger jeg bare LAMP server, fileserver, og et grafisk XFCE skrivebord på norsk, ellers trenger jeg ikke stort mere, sette opp fjernstyring løsning kanskje.

Egentlig kunne jeg tenkt meg en debian som bruker det nyeste programvare, så slipper jeg å tenke, hva hvis PHP skriptet ikke funger?

Finnes det debian PHP backport? Slik at jeg bare kan kopiere fra en windows apache server til linux debian, uten å måtte åpne alle PHP filene og lagre igjen? (For å lagre i linux standard?)

axentrix

[quote]Egentlig kunne jeg tenkt meg en debian som bruker det nyeste programvare, så slipper jeg å tenke, hva hvis PHP skriptet ikke funger?

Finnes det debian PHP backport? Slik at jeg bare kan kopiere fra en windows apache server til linux debian, uten å måtte åpne alle PHP filene og lagre igjen? (For å lagre i linux standard?)[/quote]

Hva er det du mener her egentlig? Debian har php 5.2, som er nyeste php-versjon. PHP på windows er no ræl (iallefall på iis).

Hva mener du med å måtte åpne alle php-filene og lagre igjen? Mener du \n vs \r\n problem, hvis du har editert dem på windows?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer