Gnome 3.0 nesten ferdig

GNOME har fått ferdig GNOME-Shell 2.9.12 og annonsert at 3.0 vil lanseres i løpet av neste uke! Prosjektet har laget en egen nettside for å presentere den nye utgaven med skjermbilder og forklaringer av konseptene. Som det fremgår så fører den nye utgaven til at spriket mellom KDE og GNOME blir større enn noensinne tidligere, sistnevnte henter nå mye inspirasjon fra grensesnittene for mobile enheter.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

lmh1

Fikk lyst å oppgradere "Ubuntu 10.10 & Fedora 14" her.

Men noen som har fått til Gnome 3.0 med firefox 4 og Openoffice 3.3?
Nå har jeg også http://sourceforge.net/projects/mac4lin/ på ubuntu?

Noen som vet det vil by på problemer å gå for Gnome 3.0 beta i dette tilfelle?
Vil gå for noe nytt.

Edit:
Skal dette fungere på ubuntu:

sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install gnome-shell gnome-control-center gnome-settings-daemon gnome-screensaver

Brakkvatn

http://www.youtube.com/watch?v=rmiPzMY4nuE

Gnome 3 blir jo like bra som windows nå! :)

lmh1

Gnome 3 blir jo like bra som windows nå! :)
Hvilken windows? Windows 7?
Hvordan like bra?

Men ja er jo fin utvikling uansett.

viking60

Brakkvatn sikter nok til at den funksjonen som det skrytes av der er det samme som Gnome skryter av.

Er litt usikker på om det er ment som et kompliment ;) (Vel jeg er ganske sikker).

Konservative Gnomere får seg et sjokk her. Ingen ting av det kjente og kjære er igjen og systematikken er en helt annen.
Mye bra og skrivebordene blir lettere å administrere enn med metacity eller compiz (Kube etc). Så multitasking blir en lek.
Men jeg er usikker på om jeg greier å finne frem programvaren like raskt. Slik det ser ut så må jeg huske hva den heter for å være sikker og søke på den. Jeg har ikke klart å finne ut hvordan kategoriene virker enda i alle fall.

Faren for Gnome er jo at endreingene er så store at det ikke blir noe større sprang å skifte til KDE for ihuga Gnomer.

Personlig så synes jeg KDE 4.6 med søk og start oppsett er mye bedre (Jeg kan si det fordi alle vet at jeg er en Gnomer - så peace.. :rolls eyes: )

Det som taler for Gnome i denne sammenheng er jo at den ikke trekker så mye CPU kraft og minne som KDE.

hagenisse

Måtte le av den windows 7-funksjonen her også. :)

Etter å ha prøvekjørt live cd-en litt er jeg vel dessverre ikke spesielt imponert. Det virker som det ikke går ann å endre på noe? F.eks; Hvordan fjerner man den irriterende "universal access"-knappen eller hvordan endrer man fargeoppsettet?

Blir nok værende på mitt nåværende gnome-oppsett; som stort sett baserer seg på compiz+awn+gnomedo, og for meg fungerer mye bedre.

EDIT: Og etter å ha lest design-siden fikk jeg det bekreftet; "One of the core goals of GNOME Shell is to provide the GNOME desktop with a consistent and identifiable visual identity. As a result, GNOME Shell provides a more limited set of customisation options than are provided by the GNOME 2 desktop."

Da utgår hele greia med høye kneløft. Muligheten til å kunne tilpasse ting til hvordan jeg vil gjøre ting går foran alt.

art3mis

Oppgraderte idag min archinstallasjon med gnome3. Og jeg er etter en halv dags bruk ikke veldig imponert.
Jeg var egentlig veldig godt fornøyd med min nåværende gnome 2.32-installasjon, og ser egentlig ikke hva gnome3-shellet gjør bedre enn slik vi hadde det.
En del av transisjonene virker også uferdige og de hakker, som den som kommer når du slenger musen opp i hjørnet, mens andre går helt glatt. Er det andre som har disse problemene? (Har 8 gb ram, E8400, og nvidia gtx260 kort på kernel 2.6.38 og nyeste driver i arch repo)

viking60

Oppdatert i min Arch i går. Gnome 3 måtte kjøre i "reserveløsning" da mitt gamle Nvidia Gforce 9400 GT kort tydeligvis ikke var spiselig for Gnome 3.

Det er en gammel pentium box som har fått et nytt liv med Arch (en av mine raskeste bokser nå), men Gnome 3 reserveløsning er dårlig.

Reinstallerte gnome-shell og fikk full løsning.

Jeg leker litt til med denne men jeg går muligens tilbake til gode gamle Gnome, slik det ser ut nå.
Men det er ikke noe hakking her. Den er faktisk ganske smooth (nynorsk for easygoing :-D )
Men jeg liker fleksibilitet.
(På dette tidspunkt er dette er kun en fordom)

hailstiffler

Selv liker jeg jeg Gnome3/Gnome Shell veldig godt, det er en del mangler, men noe hjelper det ved å bruke gnome-tweak-tool (Endre tema, minimere/maksimere, fonter, osv)

Det er en hel ny måte å jobbe på, egentlig rimelig fordummende, men med Super også skrive navn på program/dokument man leter etter kommer man langt.
Gnome 3 føles forresten en hel del mer oversiktlig en Unity.. På både omgubuntu og webupd8 står det beskrevet godt hvordan man installerer og aktiverer gnome-shell-extensions (temavelger, andrerledes dock, mm)

Det er vanskelig å si hvorfor jeg foretrekker Gnome Shell langt fremfor Unity, det føles bare mer oversiktlig og passer min arbeidsflyt bedre.

viking60

Unity? Er det den lukkede programvaren fra Canonical?
http://www.romaco.ca/blog/2011/01/19/why-ubuntu-unit-will-suck/
Jeg har nå compilert og installert noen Gnome shell extensions slik at jeg har "slå av" som et valg i menyen oppe til høyre (De ligger i AUR).
(Hvem i all verden kom på ideen at det var lurere å bevege musen over menyen/Hvilemodus og holde nede <ALT> tasten for å få frem "slå av"???)
Noen små hjernedrypp hos utviklerne her og der, men jeg beholder denne da "gode gamle" Gnome ikke vil bli mye støttet fremover.
Det lar seg faktisk fint gjøre å arbeide på denne overflaten og den er ganske hensiktsmessig.
Men det er noe "uferdig" over det hele, det føles sånn. Spranget over til KDE blir i alle fall ikke større for barka gnomere.
Det er dog fortsatt slik at Gnome3 trekker mye mindre CPU-resurser enn KDE 4.6.
Så gjenstår det å se om denne varianten er like stabil og pålitelig som forgjengeren.

simen

Jeg solgte Macen min i februar etter å ha vært Macbruker i 20-år... Akkurat nå sitter jeg på Windows, og har Arch Linux som dual boot. Meninga var at jeg skulle gå over til Linux da jeg misliker sterkt hva Apple har blitt, og M$ har jeg aldri likt uansett :P

Men huff, savner så mye fra Mac OS X.

Hva har alt dette i Gnome 3 tråd å gjøre? Jo! Endelig har noen andre Apple forstått hvordan man skal alt-tabbe! Endelig kan du også utenfor Mac OS X tabbe mellom applikasjoner, og med en annen tastekombo mellom vinduer... Noe jeg har savnet fra alle andre DE/WM...

Så jeg håper at Linux kan erstattet Macen min. Ellers må jeg nok bite i det sure eplet (pun intended) og kjøpe en Mac Mini vedsiden av min splitter nye SB PC.

hailstiffler

Nå begynner det forresten å dukke opp ulike GTK3 temaer også, Atolm-GTK3, Adweita-Exuinox, osv.. webupd8.org er en bra plass for å holde øye med gnome3 nyheter har jeg merket meg, noen andre sider som oppdaterer om gnome shell/gnome3 ?

Fedora virker til å være spesielt langt fremme i gnome3 verdenen, de er vel så langt en av de få som har fått ut fingeren å pakket gnome-extensions-*, finnes sikkert i AUR også..

Owerall så syns jeg Gnome3 er spennende, etter å ha jobbet i gnome shell ett par uker nå er jeg veldig godt fornøyd, jeg er sikker på at vi hittil bare har sett en liten brøkdel av mulighetene som kommer i gnome3 før eller senere. Blir spennende etterhvert som nyttige applets blir portert til gtk3/gnome3, ikke det at jeg bruker så mange av de, men noen nyttige finnes det.

Lenses i Unity er også rimelig spennende, men det er omtrent det eneste i Unity som er spennende også... Jeg liker ikke Unity, jeg klarer ikke å venne meg til arbeidsflyten, men jeg tror nok Unity har livets rett, tror nok ubuntu fremdeles kommer til å være populært, og nå er det jo heller ikke slik at man tvinges til å bruke unity, standard gnome kan man jo rimelig enkelt bytte til.

PS: [url=http://www.webupd8.org/2011/05/orta-and-drakfire-caffe-amazing-new.html">Her er forøvrig noen eksempler på "nye" gtk3 og gnome shell temaer, ganske sexy en del av det, det er litt tricky å installere noen av disse temaene så les dokumentasjonen osv..

viking60

Jeg har holdt på med Gnome3 en stund nå og må innrømme at den begynner å krype under huden på meg. Den er helt klart sluppet for tidlig da det fortsatt er alt for mange ting som får den til å kræsje men den er rimelig funksjonell.
På den "negative" siden:
Ingen 3d (Det lever jeg flott med)
Ingen tekstmeny bare kategorier og en haubråte med iconer.
Den mye omtalte "Vindu side ved side" er faktisk bedre i KDE4.6
Mange bugs som fører til kræsj.
Mindre fleksibilitet enn gode gamle Gnome ("vi har tenkt for deg").

På den positive siden:
Søk og indeksering er meget bra og slår lett KDE4.6
Nytt konsept for "workspace" som fungerer bra etter at den første konservatismen er lagt tilside.
Bruker mindre resurser [url=http://bjoernvold.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=1298&start=12#p8579">enn KDE4.6
Hurtigtaster som gjør arbeidsflyten rask.
Og det er enkelt å velge "tvungen fallback" som gir tilnærmet gammel Gnome og Compiz tilbake.
Har også såvidt lekt meg med Unity i VB (vel det virker der og det er jo positivt).
Og jeg inrømmer at jeg ikke skjønner mye av det.
Det må nok studeres og læres en del der før det kan tas i bruk. Så min fullstendig urettferdige og lite gjenomtestede konklusjon er at den rett og slett oppfattes som horribel.
Å dra åpne programmer mellom arbeidsområdene fungerer ikke. Jeg klarer etter mye klikking å plassere programmer på forskjellige arbeidsområder.
Testen min var kort men lang nok til at jeg har valgt å ikke gå videre med den.
Det lever nok Unity godt med da Ubuntu satser på den, og det er jo => suksess.

hailstiffler

Har selv stort sett samme erfaringer som deg viking60.
Bortsett fra at gnome3 sjeldent krasjer for meg, men hittil har jeg ikke akkurat utfordret gnome3 noe veldig heller.

Bruker opensuse 11.4 med gnome3 fra deres Gnome3:stable repo og må si at generelt oppleves gnome som rimelig stabilt.

Jeg sa tidligere at Unity har livets rett, jeg tror nesten jeg må ta tilbake det, Unity oppleves som en evig røre..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer