Opus - Standardisert lydkomprimering

IETF har ratifisert en ny standard for lydkomprimering. Formatet heter Opus, og arbeidet har blitt støttet av Mozilla, Xiph.Org, Octasic, Skype (Microsoft), Broadcom og Google. Det som er spesielt, i forhold til tidligere forsøk som Ogg-Vorbis, er at formatet skal fungere bedre enn eksisterende standarder på nesten alle bruksområder. Det vil si at det samme biblioteket kan brukes for alt fra VoIP til avspilling av musikk. Dette gjør det langt mere attraktivt for utviklere, som på sikt kan kutte ned på antall kodeker de må distribuere sammen med applikasjonene sine. Se også oppsummering hos Mozilla.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Arthur_D

Så er det bare å håpe at dette blir integrert i medie-avspillere og andre programmer, helst som standard. MP3 bør forsvinne raskest mulig såfremst det er et åpent format uten patentproblematikk som tar over.

Aeyoun

Ars Technica har en god artikkel om dette.

Kjetil Kilhavn

Så er det bare å håpe at dette blir integrert i medie-avspillere og andre programmer, helst som standard. MP3 bør forsvinne raskest mulig såfremst det er et åpent format uten patentproblematikk som tar over.
Det er allerede støtte for OPUS i GStreamer (plugins-bad-free visstnok).

aNordal

Vi har neppe sett en åpen lydkodek med større potensial til å overvinne det store høna-og-egget-problemet:
At den er best på så mange områder kan gjøre at den får fotfeste på et av dem. Så kommer en chip med maskinvarestøtte, og så er det gjort…

Et langsiktig mål for Opus kan være støtte i telefoner.
Én kodek (chip) til alt mulig: telefonsamtaler/voip, web/HTML5 og musikksamlinga til folk. Det skulle være bra for både pris og batteritid.

Angående HTML5, det som trengs nå er en videostandard som kombinerer Opus med VP8 (uheldigvis er WebM allerede spesifisert, og den bruker Vorbis).
Opus har en fot innafor Microsoft, og VP8 pushes av Google. Sammen kan de kanskje motstå Apple/Nokia/MPEG-LA i formatkrigen på web. (jeg nevner altså 4 store mobilprodusenter i avsnittet om den åpne verdensvevens skjebne!)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer