RTV - For deg som elsker Reddit og Linux

Det er liten tvil om hvorfor Reddit beskriver seg selv som "the front page of the Internet". Her deles interesser og humor, og det foregår gjerne debatter om tabubelagte tema. Antagelig er det også flere her på forumet som har en bruker hos Reddit, og som har funnet svar, vært med i en debatt eller fått opp humøret ved å besøke /r/memes.

Og her er en liten gladnyhet for de mange Reddit-aktive Linuxbrukerne der ute - Reddits innhold kan nå nytes i terminalen! Programmet som gjør dette mulig er Reddit Terminal Viewer, eller RTV i forkortet versjon. RTV er resultat av arbeidet til ( så langt ) 35 bidragsytere på Github, og er utelukkende skrevet i Python.

Så - hvordan installeres programmet? Jo, her finnes det flere forskjellige metoder.

1. Installer programmet via Python-pip.

Fremgangsmåten her er meget enkel. Åpne et nytt terminalvindu, skriv inn pip install rtv.

Vipps - så er du ferdig, og du kan nå åpne rtv.

2. Last ned og installer fra Github.

Den andre metoden er å laste ned kildekoden fra den offisielle Github-siden, og deretter navigere til mappen i terminalen.

Kjør deretter python setup.py build etterfulgt av python setup.py install. RTV vil nå være installert.

3. Installer via distribusjonens pakkesystem.
Om du kjører Fedora 24 / Ubuntu 17.04 / Debian 9 - eller nyere - vil antagelig rtv allerede ligge i pakkekildene dine. Programmet kan da enkelt installeres ved å installere via distribusjonens pakkesystem. I Fedora's tilfelle vil dette være yum / dnf install rtv, eller apt-get install rtv om du kjører Debian/Ubuntu.

Bruk av programmet
Programmet er nå ferdig installert - men hvordan tar man det så i bruk?

Om du ikke allerede har gjort det, åpne et terminalvindu og start RTV. Dette kjøres ved å skrive rtv inn i terminalvinduet, etterfulgt av ENTER-tast.

Du vil da se et tilsvarende vindu.

For å navigere deg rundt i programmet benyttes piltastene og Enter-tast. Pil opp og ned tar deg opp og ned i en liste, pil venstre og høyre tar deg et nivå opp eller ned i visningen. Det vil si at dersom du går inn i post, så benyttes venstre-tast for å komme tilbake til listen.

I tillegg er det flere hurtigtaster for andre funksjoner:

L tar deg til postens kommentarer.
O åpner linken Reddit-brukeren har postet.
Slash åpner navigasjonsfeltet. Her skriver du inn hvilken subreddit du ønsker å besøke, for eksempel /r/linux for å besøke Linux-subredditen.
C lar deg skrive en kommentar. Kommentaren skrives i teksteditoren nano. Når du er ferdig å skrive kommentaren trykker du CTRL+O for å lagre, og CTRL+X for å gå ut av editoren og poste kommentaren.
U åpner din nettleser og lar deg logge inn for å godkjenne RTV til å aksessere din Reddit-bruker, slik at du kan kommentere, stemme og poste i RTV-programmet.
A/Z brukes for å stemme opp eller ned en post.

Navigere blant kommentarer
Den blå markøren til venstre for kommentaren viser hvilken kommentar du er på. For å kommentere på en kommentar, eller stemme på den, plasser den blå markøren ved siden av kommentaren og trykk på ønsket funksjonsknapp.

Her skriver jeg en kommentar til en av postene.

Noen som vil kanskje fremdeles foretrekke å lese Reddit i en grafisk nettleser, men selv synes jeg dette er en god måte å få en rask oversikt. I tillegg er det en mye mer behagelig måte å lese selve postene på, da du får vekk alle forstyrrende elementer.

Del gjerne din mening om programmet!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer