Bloggen til TO

Personnummer - enda enklere nå

I både VG og Dagbladet leser jeg i dag at man kan finne fødselsdatoen i telefonkatalogen, se http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=554748 og http://www.dagbladet.no/2009/06/08/nyheter/telefon/personvern/6619108/.

Wow - fant trådløs printer helt av seg selv

Jess - min Linux Ubuntu 9.04 fant min trådløse printer HP Photosmart C7200 helt av seg selv. Kun nødvendig å trykke på "printer oppsett" - så gjorde alt seg selv. Det er bra det er ei stund siden påske :-)

Om OpenSUSE 11.1 med KDE4 og Ubuntu 9.04 med Gnome

Min nye bærbare, Multicom Xishan M740 med liten 14.1" skjerm og uten operativsystem kom i hus i går. Spenningen knyttet til om Linuxinstallasjonen ville gå godt var lav, jeg hadde med andre ord stor tro på at dette ville gå godt uten vesentlig fiklearbeid.

Et eksempel på avansert Bash-skripting

Flere av programmene som finnes for Linux er skrevet i et skriptspråk. Hvis du starter et terminalvindu i Linux for å komme til kommandolinja så finner du Bash. Der kan skrive kommandoer. Terminalen, eller kommandolinjevinduet kan også kalles for gnome-terminal eller konsole. Her er et kommentert bash-skript som demonstrerer bruk av noen spesielle teknikker.

Eksempel på assosiative array i Bash 4.0

Et eksempel på bruk av assosiative array i bash 4.0, kode:

PDF-XChange Viewer -- en evaluering

Muligheten til å kommentere pdf-filer på Linux er noe som svært mange har savnet. Etter å ha lett en stund så dumpet jeg borti en artikkel hvor forfatteren hevdet å ha funnet løsningen i PDF-XChange Viewer, se: Finally, real PDF annotating under Linux!

Litt om postscript, pdf og papirstørrelse

Postscript og pdf

Jeg bruker for tiden verktøy som: Gnuplot for å lage grafer, Qcad for å lage skisser samt Emacs som teksteditor og sentrum for aktiviteter som halv-interaktiv kjøring av Python og GNU Octave.

Julepresang: GNU Octave 3.0

GNU Octave er velegnet for numerikkberegninger på tilsvarende måte som f.eks. Scilab og Matlab. Nå like før jul kom GNU Octave ut i 3.0.0 versjon. Ifølge Slashdot så har utviklingen tatt 11 år, den stabile versjonen har vært 2.1 opp til nå.

OpenOffice.org makro: Calc2LaTeX

Calc2latex makroen er nyttig for å lage LaTeX tabeller rett fra regnearket Calc som er en del av OpenOffice.org. Å lage tabeller manuelt i LaTeX liker jeg ikke noe særlig, for mye syntaks innimellom dataene. Jeg er tydeligvis ikke den første siden noen har laget Calc2LaTeX. Installasjonen gikk greit, privat installasjon som beskrevet på nettsiden: http://calc2latex.sourceforge.net/