Stemningsrapport fra JavaOne 2008

Jeg sitter for øyeblikket i siste sesjon på JavaOne, den årlige konferansen for Java utviklere som trekker mange tusen sjeler til San Francisco. Programmet er tett, fra 8:30 om morgenen til 21:30 på kvelden i en hel uke. Jeg var riktignok ikke til stede i fjor, så jeg kan ikke si så mye om utviklingen fra år til år, men det er hyggelig å kunne rapportere at fri programvare absolutt har gjennomsyret denne.

Mange temaer dekkes, alt fra programmerings stiler, presentasjoner av enkeltprodukter og sammenligninger. Sun selv har spesielt vektlagt Glassfish og JavaFX i år, spesielt for mobile enheter.

Hele 90% av tiden dreier seg om open source, enten det er produktene som diskuteres eller programmene som brukes for å demonstrere generelle konsepter. Det i seg selv er oppløftende, men det som er ganske spesielt er at ingen lenger påpeker at produktet de snakker om er open source. De fleste tar dette for gitt.

I paviljongen er det ganske blandet. Folkene som tilbyr fri programvare er meget offensive om dette, men en kikk på nettsidene deres viser at mange ikke har skjønt konseptet helt (mangler tilgang til kildekodekontroll, instruksjoner for å bygge koden eller bugtracker). De som gleder seg mest er Intel og AMD, det ser ut som om all effektivisering som virtualisering har mulighet for å gi på serversiden kommer til å bli spist opp av AJAX og andre løsninger som stadig hamrer servere rundt omkring.

Eneste skår i gleden er at Sun ikke tjener spesielt mye penger om dagen, men vi får håpe at det ikke betyr kutt i staben, for Sun bidrar for øyeblikket til flere hundre fri programvare prosjekter.

En av de mer underholdende kommentarene var at Gartners estimering, at 90% av alle bedrifter vil bruke fri programvare i løpet av 2009, var rent sprøyt. Så og si 100% av alle bedrifter bruker allerede fri programvare i en eller annen form, gjerne uten å vite det.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

tactus

Noen videoer postet på zdnet. Temaene virker litt høytflyvende for utenforstående men det er en kul demo med hva som blir mulig med java applets. Se siste klipp.
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=8768

ak

Jeg tror alle slidesene kommer om en måned :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer