Frisk diskusjon hos Ubuntu

Ubuntu [url=https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/light-themes/+bug/532633?comments=all]bug nummer 5326633 har skapt enormt med oppstandelse, spesielt etter at Shuttleworth kom på banen for å kommentere. Striden dreide seg opprinnelig om vinduskontrollene (maksimer, lukk, osv.) skulle flyttes fra høyre til venstre side, men etterhvert tok diskusjonen en ideologisk vending mot hvem det er som får bestemme slikt.

Synspunktene er, grovt sett, demokrati (miljøet, alle får en stemme) eller meritokratiet (de som vet best bestemmer). Det siste må antageligvis tas med en klype salt, siden de mest meriterte gjerne blir betalt av noen.

Se også Brian Proffitt sitt (ikke upartiske) sammendrag, om ikke annet har mannen et genialt navn.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Generelt bryr jeg meg ikke så mye om Shuttleworth's uttalelser - det er ikke alltid løfter og utspill fra Shuttleworth matrialiseres som man burde forvente. Jeg tror nok det er nødvendig for Ubuntu at de snart tar noen grep histen og pisten for å unngå avskalling blant brukere og utviklere.

Det har vært flere "småsaker" som ikke nødvendigvis betyr så mye enkeltvis, men det er en risiko for at slike "småsaker" i sum genererer et negativt bilde som virker selvforsterkende.

Fort gjort at Shuttleworths engasjement (som bør anses positivt) fungerer polariserende.

Tror Debian spiser litt av brukermassen i den ene enden og Mint forsyner seg i den andre.

JimmyVolatile

Jeg er bare glad for at Linux Mint tar alt jeg likte med Ubuntu og drar det siste steget over mållinja. (Tusen takk til både Ubuntu og Mint)

Jeg har for egen del (og også på vegne av familien) brukt en del timer på gjøre klar Ubuntu slik at alle de "forventede funksjonene" er på plass.

Slikt som sørger for at alle i kategorien "familie" også kan få gleden av å spille DVD, se video på YouTube, bestille kino-billetter (java), sende bilder til familien, sakse sammen noe video (av familien, igjen) og alt det andre disse måtte finne på.

Med Linux Mint kan jeg nå endelig helhjertet anbefale en distro når noen vil prøve ut Linux i noen dager.

Appropos: Er det noen som vet om undersøkelser eller kartlegging på hva "Hvermansen" bruker PC-en mest til?

Det er jo på mange måter lett å gjette seg til men samtidig er tallenes klare tale veldig nyttig siden man da lettere kan fokusere på de snublesteinene vipper folk tilbake til eks. Windows.

unbob

Nå orket ikke jeg å lese gjennom alle innleggene i den tråden - jeg bare skumleste og stoppet ved navn jeg kjente igjen... så dette er med et forbehold om at jeg har fått med meg det grøvste i tråden. Når scrollbaren nærmer seg knappenålshode i størrelse mister jeg litt motet :-)

Det virker for meg som om det først nå går opp for en del at Ubuntu er en kommersiell distro. Mark Shuttleworth har hele tiden vært klar på at Ubuntu og prosjekt rundt Ubuntu ikke blir drevet med veldedighet i tankene. Om de må ta noen grep for å øke sjansen for å tjene penger så gjør de det. (Launchpad f.eks.)

Som Adam Williamson skriver tror jeg mange kunne vært beroliget om de hadde fått en forklaring på hva grunnen for å flytte knappene var. Dette styrer Mark klar av å svare (han svarer på flere andres innlegg etter Adams). Dette leder meg til å tro at Canonical har en plan og denne planen ønsker de ikke å dele med noen for øyeblikket. Helt greitt spør du meg.

Er forsåvidt ikke bare i Ubuntu-leiren det er litt oppstandelse for tiden. Mandriva sliter også med "community'n" sin. Hva de røkte da de fant ut at de skulle sparke Adam begriper jeg ikke... bedre community manager skal du lete lenge etter.

omaha

Det hender at enighet er et symptom på stagnasjon, så litt temperatur er ofte sunt fordi det gjerne krystalliseres ut alternativer. De mer pragmatiske gis også en anledning til å engasjere seg og ta litt mer bevisste valg.

Et forum som dette kan gjerne pakke sammen om alle er enige om alt. Det blir jo ingen aktivitet av slikt.

Det har vært åpenbart at Shuttleworth og Canonical ikke bare driver veldedighet - de har som du sier hatt en kommersiell fokus hele tiden, så dette bør ikke være noen overraskelse.

Har fått med meg LITT av historien mht Mandriva, og det er nok ikke kvaliteten som community manager som ligger bak. Jeg heller mer til at de ser et potensielt problem i forhold til kursendring.

Når et selskap ansetter ny sjef er det gjerne fordi selskapet ønsker en endring i en eller annen retning, og sjefen plukker det teamet som antas gir best resultat i forhold til hva de ønsker å oppnå.

I slike tilfeller identifiseres også personer som i egen kraft kan være svært bra, men som kanskje er mer lojale mot tradisjon og tidligere regimer. Det hender rett som det er at disse anses som en potensiell hindring i forhold til utviklingen ledelsen ønsker.

Og da må de gå.

Videre så er de vel ikke spesielt blide i Mandriva's tyske community heller - etter messefadesen - de har innstilt alt samarbeide med det kommersielle segmentet hos Mandriva.

Tertitten

Personlig syns jeg canonical gjør mye merkelig, blant annet notify-osd som jeg hater sterkt.
Nå dette med aligmenten av Steng/Minimer/Maksimer. Plasseringen er egentlig logisk når man tenker etter, men det er jo totalt uvant.

Liker heller ikke Yahoo greia deres, er litt umoralsk, men det er en helt annen diskusjon som jeg ikke tenker å dra opp her.

ak

Tror tråden eller er relativt død uansett. Hva er umoralsk med den? Kanskje den har aspekter som jeg ikke har fått med meg, men om det er Google eller Yahoo som møter meg spiller ikke så stor rolle. Og både Opera og Firefox har tjent godt på slike dealer.

Tertitten

OK, kontroversen for meg ang Yahoo er deres deltakelse i sensur i Kina, og en hel del annet.
Nå kan det argumenteres for at det finnes en hel del andre foretak som har hatt skumle intensjoner for å få markedsandeler, men bør man gå fra vondt til verre ?

Work in the People's Republic of China
“ While technologically and financially you [Yahoo] are giants, morally you are pygmies[84] ”
—Tom Lantos, chairman of the House Foreign Affairs Committee (2007)
Yahoo!, along with Google China, Microsoft, Cisco Systems, AOL, Skype, Nortel and others, has cooperated with the Chinese government in implementing a system of internet censorship in mainland China.
Unlike Google or Microsoft, which keep confidential records of its users outside mainland China, Yahoo! stated that the company will not protect the privacy and confidentiality of its Chinese customers from the authorities.[85]
Human rights advocates such as Human Rights Watch and media groups such as Reporters Without Borders state that it is "ironic that companies whose existence depends on freedom of information and expression have taken on the role of censor."[86]

Mer om kontroverser med Yahoo: http://en.wikipedia.org/wiki/Yahoo!#Criticism_and_controversy
Nå tar jeg alltid Wikipedia med en liten klype salt, men denne informasjonen finnes mye mere utdypende andre steder også, samt informasjon om konsekvenser takket være yahoo's valg.

Dette blir å dra inn politikk, mulig flertallet ikke bryr seg spesielt om dette, jeg gjør det derimot, og du spurte.

ak

Ok, så det er Yahoo generelt, ikke denne dealen spesifikt selv om jeg skjønner at det smitter.

Yahoo er vel ganske desperate etter markedsandeler, så man bør ikke forvente for mye av de, uten at det unnskylder noe. Google har jo heller ikke vært et lyspunkt før de nå selv ble angrepet, så det er vel relativt lite sannsynlig at en av de store vil beskytte dissidentene.

Tertitten

Når ett globalt firma som Yahoo er totalt skruppelløse og indirekte bidrar til fengsling av mennesker med ytringer, tortur, helt ukritisk utleverer dokumenter lagret på deres servere og i tillegg har nerver til å ljuge for den amerikanske kongressen når de blir konfrontert på senere tidspunkt er dette en skam, en såpass stor skam at for ett firma som canonical burde det gi en så bitter smak i munnen å en gang tenke på avtaler at de velger å styre unna. Dette er selvfølgelig min personlig oppfatning av dette og jeg er fult klar over at dette forekommer i næringslivet, og om man skal filtrere bort alle som har gjort noe umoralsk så blir det kanskje ikke mange igjen å gjøre forretninger med, men som jeg sa, hvorfor gå fra vondt til verre ?

På 80 tallet var Shell og Esso både indirekte og direkte involvert i apartheid i sør afrika, det berører jo ikke oss derfor bryr vi oss ikke noe om dette lenger.. Poenget er selv om ting er fjernt går det å ha noen prinsipper.

Det er greit at canonical lagde en avtale med Yahoo, jeg aksepterer det men det gir en litt sur smak i munnen.

omaha

Det er forholdsvis enkelt å finne hjertesaker som berører dagliglivet uten at de fleste av oss tar noen stilling til det: En kan bare nevne Nokia (Iran), Statoil (Azerbadjan, Russland, Nigeria, Canada), Intel, PHP/Zend, Microsoft, Red Hat, Gartnerhallen (Israel), United Fruit (Sentral-amerika).

Å leve - eller å anvende teknologi - uten å gå på akkord med etiske eller moralske standarder er nesten en umulighet - Kongo og mineraler/metaller er vel kanskje værst.

Så en får plukke sine hjertesaker og opptre slik en mener er riktig i forhold til de sakene som enhver mener er riktig - bra at etikk roterer i pannelappene til folk.

For egen del liker jeg å skille mellom Linux/Åpen kildekode og geopolitikk blant annet fordi full tilgjengelighet er en del av grunnfilosofien.

Yahoo bruker jeg ikke pga avtalen med MS om Bing, og alle viderverdighetene før dette ble avklart er også årsaken til at jeg har styrt unna Zimbra. Risikoen for at Zimbra skulle falle i henden på MS var absolutt tilstede. Nnår det gjelder bing har jeg også en annen liten utfordring. Min favorittsøkemotor IXquick sanker også fra bing.

Google er en utfordring for personvernet - nesten like stor utfordring som snorkende politikere, men jeg velger heller bevisst bruk av Google enn bevisstløs bruk av Bing - eid av et selskap som gjør hva det kan for å skade Linux og åpen kildekode. :-)

viking60

Yepp Google, snorkende politikere (Mulig unntak for Grete Faremo uten at det hjelper!) Bevist bruk av Google (Som utførte sensur i Kina - men som ser ut til å angre).
"Aint that the truth" - Der det finnes et trau, fullt med informasjon, samles grisene (Jmfr datalagringsdirektiv og politikere).
Når det gjelder Mandriva så ser det ut til at det kommersielle skipet er uten kaptein (fransk revolusjon opphøyet til business). Men kvaliteten på distroen opprettholdes og det er jo det viktigste.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer