Ubuntu 10.04 på MacBook Pro 6,2

En liten gladmelding:

Ubuntu 10.04, og sikkert flere distribusjoner, fungerer helt glimrende på Macbook 6,2 (dvs. Core i7 og i5). I denne omgang installerte jeg x86_64 på en 15,4 tommer.

Jeg installerte bootcamp og lagde en Windows partisjon, deretter droppet jeg å installere Windows.

Bootet inn på LiveCD ved å holde "c" inne under oppstart. Under partisjonering sletter man bare partisjonen som har blitt laget for Windows. Jeg brukte nesten hele til / , og la på 2 Gb swap bakerst. Det lå noen hundre mbyte med tom plass før denne partisjonen, de lot jeg bare ligge i fred.

Dessverre må man bruke proprietære drivere, men NVIDIA og Broadcom STA (wifi) er lett å laste gjennom "Hardware Drivers" menyen.

Når du starter maskinen må du holde "alt" knappen inne for å få tilgang til bootcamp og "Windows". Kanskje ordner jeg reFit senere.

Bluetooth, dvalemodus og lignende har jeg ikke testet enda. Touchpaden er veldig følsom, men jeg bruker stort sett ekstern mus uansett.

ps. for å få den påståtte batterilevetiden på 8 timer i OS X må man gjøre følgende: Slå av keyboard belysning, sett skjermbelysning til et minimum og les en .txt fil.

ps. ps. Dvale ser også ut til å fungere fint :) Klappet igjen lokket, den gikk i dvale etter noen sekunder. Trykket på power kanppen så var den tilbake igjen. Det eneste som ikke kom med en gang var Wifi, men det var ikke verre enn å velge nettverket og jeg har ikke alle oppdateringer inne enda.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

petrus764

Fungerer lyssensor etc automatisk i ubuntu nå eller må man sette det opp manuelt? Vurderer å kjøre ubuntu ved siden av Windows.

ak

Lyssensor fungerte ikke av seg selv ihvertfall. Det plager meg ikke, jeg har slått det av i OS X også, men det bør være mulig å lage et script for dette siden informasjonen ser ut til å komme fra webcamen.

Men det ser ut som om man må ta et par veldokumenterte grep for at selv fn tasten skal fungere, og det er jo et must. Ikke prøvd enda.

ak

Ikke sett noe mere på lyssensor, å stille lysstyrken fungerer nå etter at jeg har lagt inn Mactel pakkene, https://help.ubuntu.com/community/MacBookPro6-2/Lucid

Jeg må riktignok bruke Ctrl tasten istedet for fn, men jeg er vandt til at de er motsatt uansett.

Derimot har jeg oppdaget at det er mye krøll med wifi. Det fungerer jo, men overføringshastigheten er dårlig. Det ser ut som om kortet konstant hopper fra frekvens til frekvens, hvis man ser på "sudo iwconfig".

Nå har jeg låst aksesspunktet til en bestemt 20 Mhz kanal i 5 GHz området, og låst det ned til WPA2 AES (slått av støtte for TKIP). Likevel skjer dette.

Edit: Ved å gå til en bestemt kanal i 5 GHz 802.11a (ikke n) ser det ut til å fungere stabilt. Kjipt.
Korreksjon: Nei, så fort man skriver det så går det i dass igjen. Broadcom er hat hat hat

deathuser

Fant du ut av noe mer angående krøll med wifi?

Sitter på akkurat samme maskin og vurderer å legge in enten ubuntu eller debian..

ak

Wifi går greit etter at jeg har droppet network manager til fordel for wicd.

Problemet er scanningen etter andre nettverk i bakgrunnen. Hvis man bare kunne fått network manger til å slutte med det mens den har en forbindelse...

yates56

Jeg har installert Ubuntu 9.10 på min macbook pro, og det funker greit det. Bruker network manager uten noe særlig problemer, endring av lysstryke med hurtigtaster funker, har ennå ikke fått hurtigtaster for tastaturbelysning til å virke.

Jeg installerte reFit, og funker uten noen problemer. Det eneste er det med trackpaden, nå har jeg ikke jobbet så mye men det, og det finnes sikkert en løsning, men jeg sliter litt med den. Men høyreklikk med 2 fingre funker, og scrolling med 2 fingre funker.

Men må vel si at jeg ikke bruker ubuntu partisjonen så altfor mye.

EDIT: Kan legge til at blåtann funker, fikk koblet til apple trådløs mus uten noen problemer.

deathuser

Har ikke fått til å instalere ubuntu eller en annen linux distro på mac´en enda :''>
Fikk ikke til det med bootcamp, så er ganske råd løs nå...

Hjelp!!

alter@gooogle.m...

Lag en egen partisjon i OS X sitt diskverktøy og installer på denne partisjoneni etterkant.
Excactly...

deathuser

Mener jeg har gjort det tidligere, men får prøve igjen da :)

omaha

Har nok havnet i et dilemma her. Foretrekker helt klart Thinkpad fremfor MacBook Pro men har behov for programvare som jeg heller vil kjøre med OSX enn W7. Ser ut som hackintosh (kjøp av OSX selvsagt) ikke er venn med T410.

Hva jeg ikke liker med Macbook Pro?
- ikke smartkortleser
- ikke dock
- ikke 3G/HSDPA
- ikke Expresscard 34 (Kun 17")
- Vedlikehold betinger innlevering om ikke eneste verktøy i bruk er pusseskinn.
- Overpriset serviceavtale
- Et pinnsvin før jeg er ferdig med den

På den T61 jeg har nå, har jeg byttet ram, hdd, cmosbatt og vifte selv, og en kan gjøre det samme med T410. Med Macbook Pro? hehe........

Får se hva Apple slipper neste uke...

Noen med erfaringer fra Hackintosh og Thinkpad?

deathuser

Tviler på at apple slipper noen nye macbook og macbook pro i neste uke, da det ikke er så lenge siden sist oppgradering av macbook / macbook pro var...

Selv ser jeg ingen nødvendige ting som må oppgraderes i macbook pro serien, med unntak av gjerne wifi kort, til et som er mer linux vennlig enn broadcom :P
Så hvis du venter på en ny serie av de, må du nokk vente til januar iallefall tror jeg..

omaha

Mnjaa....

http://buyersguide.macrumors.com/#MacBook_Pro

Med Thinkpad er det jo enkelt å ta med seg SSD'en over også...

ak

Tror det eventuelt kommer en mindre CPU+ eller GPU-oppdatering, eller en liten prisreduksjon. Maskinen er helt grei innvendig, og du kan ihvertfall bytte harddisk og RAM, men mye sitter jo rett på motherboardet.

3G er greit løst med mobiltelefon som støtter tethering, men hvis du er avhengig av smartcard for å få gjort noe arbeid så vil jeg vel tro at det kan bli kjipt å alltid ha det dinglende.

omaha

Har en Intel 160 G2 som evt skal inn. Håper jo på et hsdpa-kort jeg da - svakt at de ikke har det synes jeg. Har et expresscardmodem som er kjøpt med tanke på TP/MacBook pro, men så fjernet de jo den forb....de slot'en....

omaha

Hva slags batteritid kan en egentlig forvente med en Macbook pro 15?

5-6 t med "normal" bruk i OSX?
Hvordan er batteritiden med Ubu?

Ikke noen eksakt vitenskap, men en indikasjon ville ha vært kjekk.

ak

I OS X er det skjermen som drar mest, setter du lysstyrken ned til det laveste (som er greit lesbart innendørs) kan du lese PDFer i 9 timer.

Jeg pleier å kunne jobbe i ca 4-5 timer når jeg holder på med utvikling, dvs litt kompilering involvert.

I Ubuntu er GPUen aktiv hele tiden, og det gjør maskinen merkbart varmere. Jeg ville ikke forventet mer enn 3 timer, men jeg pleier av den grunn å gå over til OS X hvis jeg vet at det er langt til neste stikk.

omaha

Ok - takk skal du ha.

Det ligger vel en innebygd intel GPU i denne - er det ikke mulig å anvende den som default i Ubuntu? DVS ikke "Switchable".

Tipper Macbook Pro slippes med Nvidia Optimus den 20 - det gir kanskje litt bedre batteritid. (Lenovo kom med nye maskiner med optimus for kort tid siden). Haken er at Nvidia propietære linuxdriver ikke støtter optimus - og i følge phoronix kommer de ikke til å gjøre det heller. (Men det har de jo sagt før).

ak

Jeg er usikker på om jeg kan tvinge å bruke den innebygde. Tidsskjemaet mitt er litt for stramt til å kjøre sånne tester på sånt nå.

En annen mulighet er å kjøre Ubuntu i en virtuell maskin under OS X. Men årsaken til at jeg liker Ubuntu bedre enn OS X (foruten at jeg kan teste serverprogrammene under realistiske omstendigheter) er at Ubuntu føles mere snappy, og det gjør det ikke når du kjører det i en vm.

omaha

Oki - takk skal du ha.

Får fundere litt på hva jeg skal gjøre etter jeg har sett hva Apple oppdaterer med.

deathuser

Har laget en egen partisjon til linux på macbook pro´en nå, formatert til fat32 og instalert refit, men får ikke valg om å boote fra ubuntu 10.10 sin livecd i hele tatt...... Noen som kan hjelpe meg?

ak

Hold c knappen inne når maskinen starter.

omaha

Ser at de nå oppgir en batteritid på 6t 36min for en thinkpad T410 med Nvidia Optimus (sømløst bytte mellom integrert GPU og separat GPU). Forrige versjon ble oppgitt til 5t med samme batteri (6cell som ikke stikker ut). Nvidia oppgir inntil 30% lengere batteritid med Optimus.

Har tittet litt på både nye og brukte Macbook pro, men jeg blir igrunn forbauset om ikke de nye får Optimus. Det burde borge for at en ny versjon vil få oppgitt 10-11 timer eller 6-7t max reelt. Brukt blir mindre interessant for å si det slik.

Det bringer oss til Linux, Xorg m/tilbehør, grafikkdrivere, schedulers ++. Det er vel neppe noen tvil om at mobilitet er helt sentralt for personlige brukere, med avanserte mobiler, nettbrett, minimaskiner og bærbare.

Dette har allerede begynt å bli en akilleshæl for Linux, og kommer til å bli det i mye større grad fremover om ikke utviklingen forseres. Torvalds er såvidt jeg har forstått ikke særlig ivrig på å prioritere workstationegenskaper fremfor serveregenskaper i kernel.

For meg er batteritid en ikke så rent liten kjepphest og en teknologisk utvikling jeg svært gjerne vil ha med meg....

deathuser

Fikk endelig til å instalere ubuntu på macbook pro`en nå :)

Fant ut hva feilen var også... Hadde prøvd å brenne iso filen med toast titanium, og antageligvis valgt noe feil for når jeg satte cden i en windows pc så jeg at den ikke hadde brent iso filen som et image. Fikk brent iso filen som image ved hjelp av diskutilty :)

ak

Jeg har mine tvil til Linux på ikke-spesialiserte laptoper. Kanskje med økende konsolidering i halvlederindustrien, på desktop siden er det rett og slett for mye drivere og korte utviklingssykluser. Men skal de lage drivere til Android og WebOS kan de vel lage det til vanlig også.

Den nye Macbook Air som ble lansert i dag er nok en pekepinn på hva som kommer; gamle komponenter i fresh innpakning.

Jeg oppgraderte til 10.10 i kveld og sjekket samtidig en del etter Intel GPU/IGPen. Såvidt jeg kan se er ikke den tilgjengelig fra Linux, overhodet. Har heller ikke funnet noe litteratur på det.

Positivt var at wifi fungerte bra nå (med standard NM), selv om det bruker en lukket versjon av driveren inntil videre, og nouveau driveren ser også bra ut. fn-tasten fungerte ikke av seg selv.

josi

Det bringer oss til Linux, Xorg m/tilbehør, grafikkdrivere, schedulers ++. Det er vel neppe noen tvil om at mobilitet er helt sentralt for personlige brukere, med avanserte mobiler, nettbrett, minimaskiner og bærbare.

Dette har allerede begynt å bli en akilleshæl for Linux, og kommer til å bli det i mye større grad fremover om ikke utviklingen forseres. Torvalds er såvidt jeg har forstått ikke særlig ivrig på å prioritere workstationegenskaper fremfor serveregenskaper i kernel
Kanskje Meego kan resultere i positive ringvirkninger her...?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer