Sammenligne installasjon av Windows og Ubuntu

Jeg har en stasjonær PC med Windows XP Home, som har blitt treg som sirup og som trengte en reinstallasjon etter flere års bruk. Jeg har også en laptop med Ubuntu, hvor jeg ville ta en komplett nyinstallasjon av Ubuntu 7.10. Dermed fant jeg det naturlig å sammenligne installasjonsprosedyrene:

Ubuntu
Grunninstallasjon tar ca. 35 minutter. svarer på spørsmål i starten om språk, tidssone, partisjonering. All hardware oppdages automatisk. Kun Skjermkort og trådløskort installeres i etterkant. Skriver må selvfølgelig legges til. Man kan jobbe på maskina (f. eks. surfe på nettet) med live-cd'en mens installasjonen pågår.
Reboot etter installasjon. Nå har vi et fullt fungerende system med alle vanlige verktøy klar til bruk, som kontorprogrammer, mail, nettleser, bildebehandling, mediespiller. Installer proprietære drivere (skjermkort og trådløs) og last ned oppdateringer. Beregn ca. 30-45 minutter, alt etter netthastighet. Reboot for å kunne bruke trådløst nettverk.
Installer tilleggsprogrammer og sett opp systemet etter eget ønske.
Totalt tidsforbruk drøyt to timer.

Windows XP
Første punkt er formatering av disken. Denne er tekstbasert og svært primitiv, men gjør nok nytten på en ny disk. Jeg hadde tre partisjoner på disken, den foreslo å legge C: på feil partisjon og lot meg ikke velge selv uten å slette alle partisjoner og opprette dem på nytt. Dette kan ha noe med at en gjenopprettingscd kan ha ødelagt partisjonstabellen. Ikke fikk jeg mulighet til å formatere flere partisjoner heller, det må gjøres i etterkant. Partisjonene ble bare opprettet med stasjonsbokstav, men uformatert.
Installasjonen starter og går et stykke før man kommer til spørsmål om navn, maskinnavn, tid og dato. I tillegg var det et unødvendig spørsmål om nettverksinstillinger, nettverkskortet ble uansett ikke automatisk installert.
Etter at grunninstallasjonen var ferdig rebootet maskinen automatisk uten varsel, og uten å spytte ut CD-skuffen. Dermed startet den fra CD på nytt og skulle til å installere en gang til!
Etter en ordendtlig reboot kommer systemet opp, og man skal konfigurere nettverk. En lang dialog som ender i at man ikke kommer på nett fordi driveren til nettverkskortet ikke er installert!
Nettverkskortet slet jeg med i over en time før det var på plass. Ikke noe var særlig intuitivt da jeg ikke fikk installert automatisk fra den medfølgende Dell driver-cden.
Jeg brukte også lang tid på å finne ut av skriverdriveren, som jeg måtte laste med fra nettet fordi jeg ikke hadde originalcd lengre.
Lydkortdriveren har jeg prøvd på men foreløpig gitt opp.
Må tydeligvis installere USB-kontroller for at USB-portene mine skal fungere som USB 2, som de har gjort før.
Open Office installert uten problemer.
Skjermkortdriver installert uten problemer.
Windows Update: Last ned, installer oppdateringer, reboot, last ned mer, installer, reboot, last ned Service Pack 2, installer, reboot...
Etter anslagsvis 4 timer er systemet mer eller mindre installert, skriveren er klar, internett fungerer og Open Office er installert. Fremdeles mangler en rekke programmer, drivere for lydkort, USB 2, scanner og muligens andre ting, samt tilbakekopiering av alt som lå på de to datapartisjonene og diverse innstillinger etter smak og behag. Alle programmene må lastes ned fra hvert sitt sted og installeres hver for seg på hver sin måte.
Totalt tidsforbruk: Foreløpig ukjent, men minst 5-6 timer, kanskje fordelt over flere dager.

Og hvem sa at Windows er for Hvermannsen mens Linux er altfor komplisert å installere? Bare så lenge man slipper å installere Windows selv... Jeg håper jeg slipper å gjøre dette igjen, at resten av familien er klar for Linux neste gang!

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

05t3k4k3

Veldig bra samanlikning

TheWanderer

Jeg har mye av de samme erfaringene som deg. Kanskje ikke 5-6 timer for windowsinstallasjonen, men betraktelig lengre enn for å installere linux (Ubuntu 7.10 i mitt tilfelle) som tar et sted mellom 1.5 og 2 timer... og da er jo omtrent ALT installert :)

Og etter X antall XP installasjoner hos min mor etter at andre barn, barnebarn søskenbarn etc har vært innom og fyllt dævelskapet med alle mulige toolbars og annet crap, så var hun den heldige "vinneren" av en LinuxMint installasjon for ikke mange dagene siden. Hun er nå godt over 60 år og hadde ingen verdens problem med å sette seg inn i et nytt system. Hun er allerede vant med firefox, thunderbird og OpenOffice, så der var det ikke store forandringen. Forhåpentligvis slipper jeg nå flere lange bussturer bare for å rydde opp i andres rot :)

olear

De fleste installerer ikke noe på masinen, de kjøper den ferdig pakket med OS osv. Nå synes jeg også du overdriver litt installasjonen av Windows.

Installerte selv Windows på en maskin her for ikke så lenge siden, puttet i CD, valgte partisjon, ventet de minuttene det tok å installere. Startet Windows, puttet i driver-CD, next, next. Restart og ferdig.

dODo

Nå kommer flere og flere maskiner med gjennopprettingscder eller partisjoner. Trykk en tast under oppstart, og kjør igjennom. Alle driverne ligger inne. Bare avinstallere prøveversjonene av forskjellige program og installere det du skal ha. Man oppgraderer jo program innimellom uansett.

Brukte i underkant av 4 timer på oppgradere 3 maskiner med ram, ta backup og installere OOo, Opera, FF, Areader og avinstallering og ny installasjon av anti-virus.
Og da var jeg ikke altfor effektiv heller.
Synes ikke det var så ille.

Problemene er jo når man må finne drivere, fordi de ikke har cder osv.. da kan det ta tid..

Kvaliteten på noen av driver-cdene derimot er ett annet kapitell, og langtfra alle er like bra.

Linux er enkelt lager du ett par script. går det som en lek.

Vista er også rimelig kjapp, men har ikke testa så mange ganger enda.

Så kanskje det ikke lenger er så vanskelig å installere OS lenger?
Tar nok en stund før folk flest begynner å gjøre det alikevell, for de "kan jo ikke noe om det der..." ;)

rocknrolf77

For meg var vista utrolig treigt å installere. Ikke at jeg bruker vista da. Blei så irritert når lydkortet ikke hadde drivere. Og ting gikk treigere enn en bestemor med rulator :) AMD 3500+ 2.2 Ghz og 1,5 gig med minne burde da være nok til å dra ett OS rundt i ålreit fart.

Er kanskje bortskjemt med kjappe installasjoner med diverse live cd'er. Live cd'er er jo en fryd å installere fra. Sitte å surfe mens man installerer. Synes arch er rimelig kjapt å installere å. Kanskje fordi installsjonen krever litt input fra bruker at det virker som det går fort.....

En annen sak er opensuse. 1 time å installere. Det synes jeg er en smule drøyt. Det er absolutt noe de burde gjøre noe med i neste release.

Fedora fra live cd har også blitt rimelig bra og mandriva å.

Roberth

Har også samme erfaring som hanspb med Windows XP.

hanspb

Det er ingen overdrivelse. Eneste er at hadde jeg hatt mer erfaring med Windowsinstallasjon så hadde jeg kanskje fått til nettverkskortet raskere.
Service Pack 2 var det siste som ble installert i går. I dag var det enda et par runder med oppdateringer før Explorer 7 kom deisende, deretter oppdateringer til den, installasjon av antivirus og så til slutt nedlasting og instalasjon av diverse 3. parts programmer.

Og ja, jeg vet at de fleste ikke installerer Windows selv, hadde man måttet gjøre det når man kjøpte ny maskin hadde nok verden sett annerledes ut :-)

Ellers er dette kun mine egne erfaringer etter en enkelt installasjon, jeg sier ikke at det gjelder for alle. Men uansett ser jeg en Linux-installasjon som enklere og raskere.

Hans Petter Birkeland
Registrert linuxbruker nr. 445799

mariusnilsen

Jeg bruker selv Ubuntu 7.10 her og den ER lett å installere, men sorry å måtte si det, men har du så mye problemer med windows så er du noob. Men ikke for å henge deg ut da.... alt handler vel om erfaring uansett.

rryd

Her kommer det nok litt ann på hva du er vant til, kjører lett opp laptoppen med win xp og alle programmer i løpet av ca 3 timer.
Men Ubuntu brukte jeg nesten en uke på sist jeg forsøkte (4-5 timer pr dag) og da virket fremdeles ikke skjermkortet som det skulle, da ga jeg opp.... for en stund, vel dette var i januar i år, sitter nå og skal prøve meg igjen, håper det går litt bedre denn gangen.

Rune Rydningen

rryd

Ok, så får jeg krype til korset og unnskylde så meget mine påstander, etter mit forrige innlegg (ca 1,5time siden) har jeg flyttet over alt jeg skulle ta vare på til ekstern hdd og innstallert kubuntu, sitter med kubuntu nå, skjermkortet fungerer ypperlig og jeg er trådløst på nett. Så ja dette var virkelig lettere en win xp, så langt. Nå gjenstår å få en del ting opp å gå slik som tv kort osv. skal visst gå sies det, men det blir en annen dag.

Rune Rydningen

mariusnilsen

I utgangspunktet så er Windows (alle versjoner) mye lettere å installere å få opp å fungere med drivere osv en hva linux er generelt sett. Men ja det finnes distroer som ubuntu som er særdeles gode. Jeg har prøvd en haug andre distroer men har alltid hatt et problem med en eller annen driver, men med ubuntu har jeg aldri hatt problemer vel og merke med nvidia kort. Har man ati så kan det hende man må slite litt mer, spesielt mobile kortene.

Uansett... å samenligne Windows installasjon med ubuntu blir meningsløst.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer