Noen ganger er gresset grønnere på den andre siden av gjerdet

Vi har vel alle hørt uttrykket "Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden av gjerdet!"
Det var en av grunnene for at jeg var i tvil da jeg for første gang bestemte meg for å slette hele harddisken med gode og brukervennlige Windows XP på, og skulle prøve Linux.
Nå er vil jeg si at jeg er den typen som irriterer meg kraftig hvis jeg ikke får ting til, og kanskje tastaturet har fått en "uppercut" eller to i kampens hete.

Dette er mine erfaringer med å gå over til en Linux distribusjon.

Jeg hadde som flesteparten av andre Pc brukere installert Windows på pc'en.
Jeg har hatt pc siden tiden jeg laget musikk i DOS med fasttracker, og vi nyt synet av vidunderlige Windows 3.11 og Word Perfect.
Vi fikk win 98, og etterhvert kom tiden da vi begynte å laste ned musikk fra internett. Og syntes det var utrolig at vi fikk laste ned en hel sang inn på datamaskinen, og fra et annet land på bare 20 minutter. Dette var heftige greier.
Og helt siden starten har Microsoft kjørt på datamaskinen min.

Jeg har også hatt nytte av mange programmer, som bilde og video behandling, spill, internettrelaterte programmer osv. De fleste kjøpt for mange penger. Men må ærlig innrømme at jeg har vel som mange andre lastet ned et program eller fler, og benyttet meg av crack for å få dette til å virke. Så virket det ikke, så fikk jeg virus, maskinen hang seg, popup i massevis og tastaturet fikk enda flere "uppercuts".
Dette var jeg lei av, og bestemte meg derfor å prøve det jeg så mange ganger hadde lest om, nemlig avanserte og "skumle" Linux.

Jeg prøvde meg frem på flere typer distroer med forskjellig erfaring.
Men mitt seriøse Linux forhold startet med Ubuntu.

Jeg vil påstå å si at overgangen kan sammenlignes med å lære å sykle på nytt. Jeg måtte prøve å legge vekk alt som hadde med Windows å gjøre, noe var likt mens andre ting var helt ukjent. Slik som det å bruke konsoll vinduet er mye mer vanlig og ikke minst nyttig i Linux enn i windows, så dette var nytt.

Det var mye jeg ikke fikk til, og bestemte meg for å prøve dette i maks to måneder og etter dette var skulle jeg installere Xp igjen.
Jeg surfet rundt på nettet, meldte meg inn i diverse forum og leste flere artikler om dette galskapen jeg hadde gitt meg ut på.
Etter et par uker var jeg sikker på at jeg ville installere Xp igjen, men jeg var sta og bestemte meg for å stå for det at jeg skulle prøve dette i 2 måneder.
Etter en måneds bruk begynte ting å forandre seg. Jeg forstod mer og mer av systemet, og oppdaget stadig flere nyttige programmer. Og det mest utrolige, jeg betalte ingenting for disse programmene, og når jeg lastet disse ned så følgte det heller ingen "crack" fil med.
Når disse to månedene var gått, var jeg ikke inne på tanken å installere XP igjen, jeg har hatt Ubuntu siden i diverse versjoner.

Så hva synes jeg er de viktigste forskjellene på Linux og Windows?
Nå er det jeg som bestemmer over datamaskinen og ikke Bill Gates. Jeg har ikke betalt en krone for et eneste program jeg har installert, og dette uten å laste ned piratvare. Men jeg har frivillig donert noen kroner til flere av utviklere på deres hjemmesider. Anbefales at flere gjør det.
Jeg har et stabilt system, som skjelden eller aldri krasjer. Er lenge siden jeg har sett "blue screen" (de som vet hva det er, vet at det ikke er noe positivt når dette kommer).
Jeg har ikke et eneste virusprogram som kjører på maskinen, som scanner hver gang jeg starter opp. Men har fremdeles ikke hatt et eneste virus. Kan føles litt rart når jeg sitter med venner på en fest og vi snakker om data, og diskusjonen kommer om det og det viruset som flere hadde fått. Jeg henger ikke med på diskusjonen. Så det første jeg tenker på nå når jeg hører ordet virus, er sykdom og ikke dataproblemer.

Jeg har ikke angret et sekund på at jeg har separert meg fra Windows, nesten hver eneste dag finner jeg ut av nye ting. Oppdager nye programmer og muligheter til å bruke pc'en på.

Til dere som vurderer å prøve ut Linux, ikke tvil. Men ikke gi opp på første forsøk. Ting er litt annerledes, og det trengs litt tilvenning. Men jeg tror ikke du blir skuffet.

Tags:
  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer