Fujitsu Siemens AMILO Li1718 laptop og Linux.

See this page... if you run Ubuntu 9.04 on Fujitsu Siemens AMILO Li1718.

----------------------------------
Momas weblogg for påsken 2008.

Jeg har akkurat kjøpt en brukt laptop. Den har stått som en demo-laptop hos Elkjøp på Skøyen.

Laptoppen er Fujitsu Siemens AMILO Li1718. (Aktuell artikkel om det...)

171893 171898

Jeg vil begynne med å si at selgeren hos Elkjøp var meget kundevennlig og lot meg teste flere laptopper med Linux liveCD. I et par databutikker (på møllergata, Oslo) kom sjefen hylende ut av bakrommet og skrek at det ikke er å lov å starte eller teste laptop/pc før man har kjøpt og betalt for varen. Og alle må kjøpe en Windows-lisens ymset de! Helt vanvittig dårlig og direkte kundefientlig, tilbakestående opptreden. De mangler vanlig folkeskikk på den gata. Så takk til Elkjøp for god, proff og imøtekommende kundebehandling.

Ok, denne Amilo-laptoppen hadde Windows Vista fra før men den var låst med passord (og krympet for demobruk) så jeg måtte bruke gjenopprettings-cdn og legge inn Vista på nytt. CDn kom ikke med drivere for AMILO så jeg måtte innom Fujitsu Siemens' webside og laste ned drivere for lyd og trådløsnett. Men trådløsnett har jeg ikke fått til å virke i Vista. Driveren er på plass men wlan kommer ikke opp. Wlan-lampen lyser ei !

Lspci viser at denne laptoppen har Atheros trådløs adapter.
$ lspci
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)

Never mind...
Jeg fikk nok av Vista uannsett. Vista var et hyggelig, kort møte, men ikke noe mer.
----------------

Inn med Ubuntu,
men gjør partisjoneringa først. Jeg lastet ned GParted livecd, bootet med den og krympet Vistas partisjon ned til 35GB. Resten 100GB skal brukes til Ubuntu 7.10 og Ubuntu 8.04. Jeg trenger begge for å teste programvare.

Helt overflødig å bruke Gparted livecd først fordi Ubuntu CDn kan gjøre partisjoneringa like godt, men jeg ville ha full kontroll selv og bestemte å gjøre det på denne måten.

Installasjonen av Ubuntu (både 7.10 og 8.04 alpha6) foregikk uten problemer. Puttet inn CDn og fulgte den vanlige prosedyren.

Spesialtaster og trådløsnett krever likevel et par ekstra grep.

Atheros wlan-kort (med AR5006EG eller AR5007EG chipset) krever Madwifi-driveren. http://madwifi.org
På Ubuntu 7.10 kan du bare følge denne guiden:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=644899
Takket være guiden det trådløse fungerte umiddelbart hos meg.

Ubuntu 8.04:
Ubuntu 8.04 krever et par små endringer ift guiden. Les om det her http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=4552403#post4552403

Viktig informasjon om Atheros/Madwifi kompatibilitet og patcher.
http://madwifi.org/wiki/Compatibility/Atheros#AtherosAR5007EG
------

Sitter akkurat nå (kl. 14:30) på en kafe på OsloS og slurper grønn tè og fikler med laptoppen. Noen av kafeene på OsloS har åpne nett og jeg kan teste hvor godt det trådløse fungerer. Min påskeferie begynner ikke før neste uke.

(jeg vil legge til tekst og bilder senere)

Foreløpig konklusjon:
Microsoft Vista: Det tok mye lengre tid å installere Vista enn Linux. Totaltid opptil 1.5 time med oppdateringer. Vista kom ikke med nødvendige drivere og jeg måtte selv søke etter dem på internett. Det trådløsenettet på Vista vil ikke fungere. Krever ss. patching og nye drivere. Ingen kontorapplikasjoner følger med Vista Home som betyr at laptoppen ikke er produksjonsklar etter installasjonen. Nedlasting av oppdateringer fra Microsoft krever minst 10GB ledig plass. Fikk en melding underveis at Vista-partisjonen på 25GB ikke var nok. Måtte øke det til 35GB.

Totalvurdering: Jeg kan ikke gi mer enn 3.5 av 10 poeng til Vista. Vista har altfor mange mangler.

Canonicals Ubuntu: Installasjonen av Ubuntu (7.10 og 8.04 alpha6) var meget enkelt. Skjermen og til-og-med compiz 3D fungerer helt greit selv om laptoppens grafikkort (ATI Xpress 200M) er relativt svakt. Det trådløsenett krever et par manuelle grep på kommandolinjen. Alle nødvendige kontorapplikasjoner er inkludert og laptoppen er produksjonsklar (nesten) like etter installasjonen som gjør Ubuntu til en vinner av denne testen.

Totalvurdering: Ubuntu* får 7.5 av 10 poeng.
At wlan krever fikling reduserer poengtallet betraktelig.

Endeling konklusjon: JEG VIL IKKE ANBEFALE AMILO LI 1718 SOM FØRSTE LINUX-LAPTOP FORDI DRIVEREN FOR DET TRÅDLØSE ER IKKE STØTTET AV FUJITSU SIEMENS !. DET FINNES BEDRE ALTERNATIVER. SÅ LET VIDERE ;-)

Dvale og suspend funksjonalitet gjenstår å teste.
------------------------------

STÅ PÅ og GOD PÅSKE TIL ALLE.
------------------------------

EDIT: Et par tråder på amilo-forum.com som jeg leser... + en wlan guide verdt å undersøke...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer