Oslo-børs falt kraftig.

Momas blogg for 15.sep.2007.
Hei,

Jeg har foreviget et bilde av noen av aksjene på Oslo-børs. Børsen faller neste 7% i dag. Veldig sjelden begivenhet. Mange vil nok se gode muligheter til å kjøpe inn hvis låne -og banksektoren i USA har endelig nådd bunnen. Lånefinanser i USA har revnet totalt og banker blir satt under konkursadministrasjon. Kan situasjonen bli verrre?

254944

Men det sikreste er å ha pengene i banken, bare det ikke hadde vært så innmari kjedelig. Sønnen til biskopen Baasland har sikkert noen kreative forslag ;-) Nei! Hold deg unna spill!

Lin-unix relaterte ting:
CodeWeaver har laget en wine-kompatibel versjon av Googles Chrome nettleser. De kaller produktet for Chromium. Du finner ferdige pakker her:
http://www.codeweavers.com/services/ports/chromium/

Du kan starte Chromium fra kommandolinjen.
$ chromium

Selve nettleseren fungerte noenlunde ~ ok...tjaa i Linux men problemet er Flash og Java-plugins. Wine kan ikke bruke de vanlige plugins som følger med Firefox. Jeg har ikke undersøkt om man kan ordne plugins på en annen måte. Jeg vil heller vente til Google lanserer ekte Linux-versjon av Chrome.

EDIT: Hmm, installasjonen av Flash i Chromium var relativt enkelt. Siden på youtube.com foreslo å hente Flash-plugin fra Adobe.com og det gjorde den også. Flash virker nå men sidene blir trege hvis du har mye Flash. Java er sikkert like enkelt å få til. Wine ser ut til å kjøre det meste av Windows-applikasjoner.
-------------
EDIT:
Men du kan lett lage/kompilere din egen nettelser på Linux. Kompileringa er meget enkelt og den putter en liten (brukbar demo) nettleser i Programs/ katalogen. Eksemplet har GTK basert GUI.

Gjør følgende:

0) Hent kildekoden til WebKit fra http://nightly.webkit.org/
Ta den som heter "Source". Last ned og pakk ud filene i en passende katalog under ditt hjemmeområde.

1) Installer nødvendige biblioteker
$ sudo build-essential apt-get install libgtk2.0-dev libsqlite3-dev libxslt1-dev libicu-dev libwww-ssl-dev libcurl4-openssl-dev

EDIT: Jeg er ikke helt sikker på hvilket av curl-biblitekene du trenger; libicu-dev libwww-ssl-dev libcurl4-openssl-dev. Prøv uten eller installer hver for seg. Kan hende du må ha alle.

Du trenger helt sikkert enda flere. Jeg hadde fra før installert mange utv (-dev) biblioteker på denne maskinen.

2) Konfigurer kildekode
$ cd $HOME/der_du_puttet/WebKit*
$ ./autogen.sh

Den vil rapportere feil hvis den ikke finner nødvendige biblioteker. Da må du søke etter og installere dem. Søk etter hele eller deler av navnet.
$ apt-cache search xxx | grep "\-dev"

Og kjør ./autogen.sh om igjen.

3) Kompiler kildekode
$ make

4) Kjør nettleser demo (fra den samme katalogen)
$ Programs/GtkLauncher
257656

Meget stilig og rask. Til-og-med Flash 10 fungerte ut av boksen. Men av Java vill den ikke vite noe om.

Nå kan du mekke sammen din egen konkurrent til Opera, Firefox og Chrome. Du må bare følge lisensen, utgi kildekoden osv... + legge til noen linjer kode ;-) WebKit-demoen er veldig morsom men krasjer ofte. Men det ser ut som mange av feilen er relatert til GUI'en rundt WebKit og koden som håndterer inntastet URL osv..altså små misstak. Så gå i gang! Du bør absolutt optimalisere GUIen og sidevisningen for OpenGL.

Sjekk også ./configure options
$ ./configure --help
Den har f.eks et flagg for HTML5 video.
--------------

Et lite Python-skript.
Laget en Python-kode som henter ca. 1000 portugisiske ord fra internett og setter sammen en ny webside med ord og uttale (lydfil).

Jeg hadde tidligere kjøpt boken "First thousand words in Portuguese". Den har uttale/lydfiler på internett men websiden der er ufattelig tungvint å bruke. Har man først kjøpt boken så må man vel ha tilgang på lydfilene på en enkel måte.

Resultatet av Python-skriptet er her.
http://www.futuredesktop.org/portugisisk/1000-portuguese-words.html
Men husk, du må kjøpe boka først... ;-)
-----------------

Nye muligheter
Noen dager etter blodbadet 15 - 17.september, stiger Oslo-børs 6.6%. REC er tilbake på 120 tallet. For en åpning!
257044 Bildet er fra 19.sep.2008. Dagen endte opp 8.9%. En av historiens største oppganger på èn dag på Oslo-børs.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Det er litt av en kunst det - å finne bunnen av et marked...
...omtrent like vanskelig som å få seg til å selge når markedet er på topp.

Det har vært interessant å følge eiendomsmarkedet det siste året, og kanskje spesielt alle ettromsleilighetene (små hybler) i Oslo. Mange har nok gått på en blemme der selv om meglere og banker som sitter med potensielt store tap gjør hva de kan for å snakke prisnivået høyere enn det er substans for. Jeg ser ikke bort ifra at det blir endel banker og privatpersoner som må ta noen solide tap her også.

Eiendomsmarkedene har jo lidd kraftig mange steder i Europa allerede, men i USA har man i tillegg en annen faktor:

Iraq-krigen drar jo store beløp ut av den amerikanske statskassen, og de høye oljeprisene har også presset økonomien der. Nokså selvforskyldt der i gården på mange måter.

Jeg har mine tvil om at bunnen er nådd med dette, selv om det nok kommer oppgangspeaker også. Men jeg tror både eiendom og børs skal lengre ned. Med høyere rente er nok kanskje bankinnskudd å foretrekke.

Jeg håper bare at folk holder seg langt unna kurtasjegeneratorne (fonds). Det er rene kurtasjemaskine hvor de trader kun for kurtasje. I Sverige har de avdekket mye av hva som egentlig foregår på det markedet, mens man her ikke har grepet skikkelig fatt i svineriet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer