Lyden er endelig bra under Linux

Og det takket være pulse audio!

I skrivende stund sitter jeg på en en alpha (tidlig beta) av Ubuntu Hardy Heron. De har implementert Pulse Audio over hele linja nå - hvilket er en milepæl for Linux og de frie skrivebordsmiljøene. Endelig sier jeg. Nå slipper jeg å sjekke hvilket program som tok opp lydkortets kanaler, som igjen betyr at jeg kan spille av flash video (youtube) og spille musikk samtidig under Amarok. Jeg kan spille tremulous samtidig som jeg spiller musikk. Det samme gjelder for wine baserte spill. Hardy Heron kommer til å markere et viktig vendepunkt for lyd under linux desktop - hvor lyden bare fungerer ^^

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Helt enig i at Pulse Audio gir lydgjengivelsen et ordentlig løft på Linux plattformen. Lyd og video som hovedkomponenter i multimedia har hatt noe stemoderlig støtte på Linux fram til nå. Selv med brukbare lydkort, er det bare å innrømme at lydkvaliteten har vært heller spinkel og lurvete på Linux, sammenlignet med lydvaliteten på Windows på samme maskinvare.

Mer riktig er likevel at Pulse Audio prosjektet uavhengig av både Ubuntu og andre Linux distroer. Såvidt jeg vet var Fedora 8 først ute med Pulse Audio som standard lyd allerede siste høst. Ubuntu og openSUSE 11 (alfa3 i dag) får Pulse Audio som standard i kommende releaser. Siden i desember har også openSUSE 10.3 hatt lett tilgjengelig 1-click installasjon av Pulse Audio på OBS (openSuse Build Service). Har Puls Audio kjørende på 10.3 ganske enkelt ved å følge oppsettet i bloggen.

olear

Ser virkelig ikke poenget, PulseAudio er enda en lydserver som skal løse et problem som egentlig ikke eksisterer (slik aom Arts og ESD gjør). Bruk ALSA eller OSS, så slipper dere problem.

morphir

Jeg tror du kanskje har missforstått olear. Det den gjør er å samle OSS, ESD og ALSA under en audio paraply og lar alle synge for full hals. Alt ettersom du vil.


"PulseAudio is a sound server for POSIX and Win32 systems. A sound server is basically a proxy for your sound applications. It allows you to do advanced operations on your sound data as it passes between your application and your hardware. Things like transferring the audio to a different machine, changing the sample format or channel count and mixing several sounds into one are easily achieved using a sound server."

(Bare som et eksempel)
Med PA kan du spille en sang på venstre høytaler, og en på høyre.

Eller du kan si, den lyden skal gå til den maskinen og den til en annen. Ja, pulse er et nytt abstraksjonslag. Men mye heller det enn en ny alsa-ng eller what-ever. Siden lyd under linux har vært et rot uten sidestykke.

Nå er jeg ikke noen audio mann, og kan ikke noe spesielt om lyd. Alt jeg vil fra lyden er å kunne justere den, og uteover det, bare fungere. Lager du olear alsa-ng eller noe sånt, er det bare snakk om å intgrere det med pulse.

Hvis de lykkes med Pulse implementasjonen, så blir dette bra det skjønner du.. så ikke hiss deg opp, du får fremdeles bruke alsamixer ;)

Jeg skal være litt forsiktig å dra de store konklusjonene enda, men det ser unektelig lovende ut.

terjejh

Trodde ALSA og OSS var det vanligste på Linux(?)
Pulse Audio muliggjør eks. også indiviell justering (eks. volum) av flere spillende applikasjoner samtidig. Her to-tre linker/artikler som drøfter Pulse Audio:
Ham is a Geek
linux.com
arch technica

olear

Idividuell justering fungerer ut av boksen i OSS, fungerer også i ALSA (men kan kreve justering avhengig av distro og oppsett)

olear

Pulse har et par lovende funksjoner (merk lovende, om det vil fungere i praksis er noe annet).

Den primære grunn til at Pulse har blitt lagt til i divere distroer er fordi de ikke orker/greier å sette opp lyden skikkelig. Har de gjort det fra dag en har PulseAudio aldri blitt lagt til (enda).

Hisser meg ikke opp ( :P ), men blir irritert når man legger til mer abstraksjon for å løse et enkelt problem som lydmiksing (som bør mikses på drivernivå).

mapster

olear, Du sier at pulse audio er overflødig da dette er mulig med alsa og oss allerede. Har du noen tips til hvordan man konfigurerer dette, evt. linker til noen nettsider som tar opp det problemet?

tactus

Er ikke sikker på hva du sikter til når du sier at OSS og ALSA gjør samme nytten som Pulse (??). Jeg er ikke så avansert på lydsiden og er fornøyd om jeg kan veksle mellom lyd ut på de interne høytalerene og audio jackplug, men pulse audio gjør det f.eks. veldig enkelt å ta ibruk USB headset. Lytter man på Amarok kan man endre lydstrømmen til Amarok fra det interne lydkortet til USB enheten og tilbake igjen uten å konfigurere noe annet enn Pulse. Dette skjer uavhengig av hvor lydstrømmen til andre programmer går. Man kan også justere lydnivået uavhengig av lydstrømmen fra andre programmer. Nye lydenheter kan plugges til og taes i bruk uten at lydprogrammet behøver å vite hva som foregår. Med min lille eksperimentering i Fedora 8 så fant jeg dette som en av de mest interessante nyvinningene for skrivebords Linux for den siste tiden.

sturla

Gjør PulseAudio noe for lydkvaliteten da terjejh? Det vil vel fortsatt være ALSA lyddriver i bunnen, eller? PA tilbyr vel ingen nye drivere til lydkortet? Og hvor mye har egentlig driveren å si for lydkvaliteten? Hvis det er slik at driveren har mye å si, kan en vel vanskelig se for seg at profesjonelle lydfolk noen gang vil velge Linux. Såfremt ikke produsent lager en ALSA driver da...

PulseAudio ser fornektelig interessant ut. Og en veldig forenkling og forbedring av det rotet en ser på lydsiden under Linux i dag. En fremtidig link mellom PA og Jack er visst noe en kan vente seg, i følge utviklerene (hvorav en av de to visstnok er norsk!). Da vil en kunne kombinere proff lyd og konsument lyd på en og samme desktop. Lovende...

terjejh

Det er vel fortsatt ALSA driver på bunnen. Pulse Audio lydserveren sies å være en
"drop in replacement for the ESD sound server with much better latency, mixing/re-sampling quality and overall architecture.
Good low latency behaviour and very accurate latency measurement for playback and recording. Ability to fully synchronize multiple playback streams."

Jfr. pakkebeskrivelsen

Avhengig av hvor eventuelle lydproblem knirker, kan vel Pulse Audio indirekte gi bedre lydkvalitet (les "stabilitet"), selv om serveren også drar noe CPU kraft. Jeg syntes ikke å merke lenger de dropout-ene som tidligere har beskjemmet lydavspillingen på min eldre PC. Derfor tilskrev jeg Pulse Audio denne forbedringen. Men jeg har heller ikke gjort noen vitenskapelig test, annet enn relativt få testavspillinger.
Pulse Audio kan vel også gi direkte bedre "lydkvalitet" ved klient/server avspilling over nettverk.

olear

Jeg bruker OSS, hos meg har hver kanal en egen device, jeg kan da hoppe mellom hver kanal/lydkort i det program jeg vil, volumet justeres for hvert program. Dette er plain OSS rett fra produsent, krever heller ingen forandring i eksisterende programmer (da OSS er standard).

Jeg kan også gjøre akkurat det samme i ALSA, men det krever litt arbeid.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer