Dell blir nå seriøse med Ubuntu

I følge mine kilder skal Dell nå kunne tilby forhåndsinstallert Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) på alle sine 4 laptop modeller inkludert den nye UMPC fra og med slutten av denne måneden(Juni 2008). Jeg har personlig ikke sett dette på Norske Dell sine hjemmesider enda, men dette skal visst bli defakto standard for alle Dell avdelinger verden over(!).

Dette er ekstremt gledelig nyheter for oss venter på at Linux skal bli en allment akseptert forbruker teknologi. Tidligere har Dell tatt tempen på forbrukerne gjennom utvalgte laptop modeller, hvor de har hatt engasjerte kunder som har bidratt med tilbakemeldinger på Dell IdeaStorm sine nettsider.

Det har også vært en del missnøye med at laptoper preinstallert med Ubuntu har vært dyrere enn de som kommer ferdig installert med Windows. Dette har vært uforståelig for mange (inkludert meg) - man *kan* skyldes kostnadene Dell har med å tilpasse operativsystemet Dell. Selv forventer jeg at dette nå blir tatt hånd om slik at vi kan få en litt billigere PC enn de med Windows forhåndsinstallert. Det vil i vert et fall gi linux et lite konkurransefortrinn.

Jeg tror den nye UMPC + ubuntu fra norske Dell blir min neste laptop.

Dell + Ubuntu = made of win!

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

tactus

Takk for informasjonen, men mener du at dette blir defakto standard verden over eller for land hvor Dell allerede leverer Ubuntu-PC'er? Er nytt for meg om de skulle levere i Norge.

ak

Årsaken til at maskinene med Linux er dyrere er at Dell får flere hundre kroner for å forhåndsinstallere prøveversjoner av programvare og sette opp plugins i nettlesere. Men dette gjør de kun på Windows maskiner, så dermed blir Linux dyrere.

Kjøper du gjennom butikk, eksempelvis Best Buy i USA, har de ofte enda mer tull.

kattemann

Jeg var akkurat på Dells nettsted det det sto:

Dell Inspiron Mini 9
En trofast Internett-kamerat
Her er din nye bestevenn. De gode tilkoblingsmulighetene gir deg frihet til å leve livet uten å være redd for å miste kontakten.
Intel® Atom™-prosessor
Ekte Windows® XP Home Edition eller Ubuntu Linux MID Edition 8.04
Glanset 8,9-tommers LED-skjerm (1024 x 600)
Startvekt på 1,035 kg

Men når jeg går til "konfigurer" tilbys ikke Linux. Jeg starter en chat og selgeren sier at Linux ikke leveres i Norge. Jeg blir litt gretten og sier "det er ikke rart at MS kan si at ingen kjøper netbooks med Linux når der ikke er mulig!!" ... i alle fall lover de å rette nettsida. Lureri, kaller jeg sånt.

omaha

Det er pga dette at Microsoft nå har 90% av markedet når det gjelder netbooks. XPlisensene går tilnærmet gratis, og Msoft er meeget aktive dersom OEM'ene begynner å tilby Linux.

Bakdelen er at man får et avlegs OS - de kjøper seg tid i forhold til Windows 7. Haken ved Windows 7 er Vistakernel som krever mer ressurser i forhold til XP.

Det er en catch her også:
De kaller det "budsjettversjon" som etter hva jeg forstår ikke kan oppgraderes, men W7 vil etter sigende inneholde en begrensning som kun tillater 3(?) appikasjoner å kjøre samtidlig. Påstanden er at dette blir gjort for å holde prisen nede, men ettersom Windows 7 i praksis har en tungdrevet Vista kernel så vil en Netbook få problemer.

Så du vil bli møtt med påstanden om at Windows 7 kjører fint på Netbooks - og det kommer sikkert OS'et til å gjøre også - bare man ikke bruker det til noe ;o)

HP har også Netbooks - og på deres amerikanske side finner du en netbook med deres egen Linux - men så var det å få slikt i andre markeder da....

HP Mini Mi

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer