Ubuntu Jaunty Jackalope 9.04 på en Thinkpad R61i

Jeg må bare tilstå at jeg er glad i oppgraderinger. Så da siste versjon av Ubuntu ble sluppet 23. april, ble fristelsen for stor. Nå surrer 9.04 på Thinkpad'en, og prosessen har gått nesten helt smertefritt.

Av Ole Irgens

For: Med ett unntak virker alt ut av boksen. Jeg har gjort mine vanlige tweaks, som blant annet innebærer å installere Tahoma som standardfont uten skriftutjevning, og jeg har installert programmene jeg bruker til vanlig: Thunderbird for epost, Pidgin for kortmeldinger, Filezilla for ftp, Mousepad for tekstredigering og Xchat-gnome for irc. OpenOffice 3.0 kommer ferdig installert, det samme gjør Rhythmbox, som er min favoritt-musikkspiller som også håndterer iPods.

Til og med Flash virket som det skulle; Firefox gav beskjed om en manglende plugin, og da var det bare å klikke installer, og dermed virket alt. Jeg har også installert Gnome-Mplayer med plugin for Firefox som håndterer de fleste multimedieformatene.

Utfordringen denne gangen er faktisk grafikkortet. Ombord i Thinkpaden er det et GM965/GL960-kort fra Intel, og det viser seg at dette skyldes en del ombygging av grafikkdriverne i siste versjon av Xorg. Mesteparten av dette går over hodet på meg rent teknisk, og heldigvis virker alt som det skal, video og det hele, med ett unntak: Det er ikke mulig å slå på compiz og kule skjermeffekter med skygger og flygende vinduer og kuber og slikt. Problemet er beskrevet blant annet her med en ganske kompleks fiks som jeg står over. Såvidt jeg kan se skyldes mitt spesifikke problem at grafikkortet i Thinkpaden står på en svarteliste over ennå ikke støttede kort, og dermed nekter compiz å starte. Kanskje like greit.

Slik jeg kan se det, jobbes det imidlertid med saken. Kanskje kommer det nye releaser av drivere etterhvert. Foreløpig klarer jeg meg svært godt uten bells and whistles - jeg brukte dem ikke da jeg kjørte 8.04 heller. Så lenge det går an å se et videoklipp eller en dvd, er jeg fornøyd. Og det gjør det.

Dagens tips for dem som synes at viften i Thinkpaden er litt vel flittig er forøvrig ThinkPad Fan Control. Programmet finnes her, og lar deg skru ned vifteaktiviteten betydelig uten at temperaturen går opp.

Standard-vifteinnstillingene for Thinkpaden kjører faktisk prosessoren på en temperatur ned mot 36-38 grader, jeg har tillatt den å kjøre på rundt 40-42 med pulserende vifte i stedet for permanent, og det er svært hørbart. Jeg kjører også konservativ som standard for cpu-styringen og overvåker også temperaturen i en liten gnome-applet slik at jeg ser dersom noe går for hett for seg. Dersom temperaturen går over 50 grader lar jeg forøvrig Thinkpaden ta over styringen over viften selv - smeltet PC lukter vondt.

Se også min private blogg.

Gi Kudos til denne saken!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer