Ubuntu 9.10: Stødig oppgradering, men lite nytt

Ny versjon av Firefox som default og cloud computing. Det er vel de to mest iøynefallende nyhetene i Ubuntu 9.10, kodenavn karmic koala, som slippes i slutten av oktober.

At Firefox installerer seg automagisk med siste 3.5.X-versjon er kanskje det man legger best merke til for oss ikke særlig teknisk orienterte. For å få dette til med 9.04 måtte det gjøres en manuell installasjon, og man endte opp med en ekstra nettleser som het Shiretoko, og som skapte litt forvirring på ulike nettsteder fordi den ikke ble gjenkjent som en Firefox, som den jo er. (Facebook Chat ville blant annet ikke virke med denne leseren.)

Så er Ubuntu One kommet til, dette er en måte for Ubuntu-brukere å dele filer med hverandre. Man setter opp en konto og bruker Ubuntu One-klienten, som er den velkjente logoen med en liten sky, og så skal man i teorien kunne dele filer i den store "nettskyen". Foreløpig får man 2 gig lagringsplass gratis, mens man må betale for å abonnere på mer. I teorien skal dette fungere som en delt folder i Nautilus. I praksis ser det ut til å være ganske buggy, men det skal visstnok virke til releasen 29. oktober. Ubuntu forklarer mer om konseptet her.

Jeg synes Linux-miljøet har manglet gode klienter for sosiale nettverk. Det kommer ikke noe nytt i 9.10, bort sett fra at Pidgin er forlatt som standard IM-klient til fordel for Empathy, som igjen er basert på Gossip-klienten og Telepathy, et rammeverk som prøver å ta opp i seg mange ulike kommunikasjonsprotokoller. Støtter det webcam under MSN? Nei, men dette jobbes det visstnok med. Godt integrert med Gnome er det også, og så kan man jo selvsagt fortsatt bruke Pidgin om man ønsker.

En god twitter-klient for Linux mangler fortsatt, så langt er jeg mest fornøyd med Firefox-plugin'en Twitterfox. Twhirl er min favoritt under Windows, og lar seg fikse under Linux også, men da må man plundre med å hacke inn hele Adobe Air-rammeverket og kjøre skjermeffekter under Compiz.

Bak kulissene skjer det en del. Jeg har prøvd 9.10 i en alpha 6-release, og oppgraderte greit fra 9.04 ved å kjøre en vanlig update (åpne kommandovinduet og skrive update-manager -d. Man går glipp av et par nyvinninger ved å gjøre det på denne måten: Det nye filsystemet ext4 blir ikke automatisk oppgradert, og den nye bootloaderen GRUB 2 blir heller ikke satt opp dersom man oppdaterer fra et system med GRUB. Dette går an å håndsy selv, og det finnes oppskrifter: https://wiki.ubuntu.com/KernelTeam/Grub2Testing for GRUB og http://ext4.wiki.kernel.org/index.php/Ext4_Howto#Converting_an_ext3_file... for EXT4. Men kanskje man skal kjøre en backup og ta en full reinstall? Jeg kommer nok til å gjøre dette på produksjonsmaskinen når 9.10 kommer i vanlig release.

Kjerneversjonen er 2.6.31.10 og Gnome-versjonen 2.27.92, jeg har blitt glad i Gnome-desktopen etter å ha vært KDE-fan i lang tid, men da sistnevnte tok av med plasmoids og ble mer visuelt horete enn Vista, skiftet jeg over, og har aldri angret et sekund. Gnome er enkelt, rent og logisk, og kan jazzes opp med Compiz om man ønsker litt mer bjeller og fløyter. Visuelt og funksjonelt ser det ut til å være minimalt med forskjeller fra 2.26 som kjøres under Ubuntu 9.04.

Oppsummert: Ingen store bomber fra den karismatiske koalaen, men en stødig oppgradering av det som er den definitivt mest populære Linux-distroen akkurat nå.

Innlegget finnes også på min personlige blogg: http://www.derhardudenigjen.com/2009/09/ubuntu-910-stdig-oppgradering-me...

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

ak

Stort sett enig:
grub-install.sh fikser GRUB 2. Og det er bra, for i begynnelsen foobaret den dual-boot.

Synes det er greit at oppgraderingen til Ext4 ikke er automatisk, det er litt ferskt enda.

Litt mere spennende hvis du samtidig hopper over til KDE, Kubuntu fungerer bra nå, bortsett fra at Ctrl+C av en eller annen grunn ikke gjør susen i GTK apps, https://bugs.launchpad.net/kdebase/+bug/276239

Har ikke testet KVM enda, som vel kan være et av de sterke punktene.

omaha

Valg av DE dreier seg jo mye om preferanser, og de er heldigvis forskjellige.

Når det gjelder KDE er det jo opp til brukeren om denne vil bruke mange plasmoids eller ikke. Min desktop ser nok ikke spesielt fancy ut. Jeg bruker som regel 2 plasmoids - været og Amarok, bortsett fra de som ligger i panelene. Kommer til å legge inn 1 til for å velge mellom ekstern skjerm via dock'en og laptopskjermen.

En av fordelene med KDE 4.3 er at en kan sette opp skrivebordet med "aktiviteter", slik at oppsettet passer til det man holder på med.

Du nevner Twitter, og da finnes det jo klienter for Twitter/Laconia/identi.ca i KDE, både som applikasjon og som plasmoid. Jeg er ikke noen stor fan av Twitter, men har testet applikasjonen (Choqok) og plasmoiden med identi.ca. En finner også en blogklient (Bilbo) som funker med Wordpress/blogspot o.l.

I tillegg til dette kommer vel OpenDesktop inn i bildet.

At ikke filsystemet endres ved oppgradering er nok klokt.

Adobe Air har jeg testet litt i Arch og Mint - synes det er ressurskrevende, og Compiz + Flash går dårlig sammen mht HWaksellerasjon. Dessuten er vel ikke Adobe den snilleste gutten i klassen når det gjelder privacy. Liker Times Reader godt.

Det er nok ikke så mange nyheter mht Gnome ettersom de nok fokuserer på Gnome 3.0. Der blir det nok mange endringer. :-)

dajomu

Jeg har en IBM stasjonær med intelgrafikk og jeg klarer fortsatt ikke å kjøre ubuntu 9.10. Det lengste jeg har kommet er å boote inn i GUI'et, men det låser seg i løpet av kort tid. Alpha 6 klarte jeg ikke engang å boote på denne IBM-maskinen.

omaha

Ny Xorg++ er rett rundt hjørnet (6 mnd forsinket), og da vil vel mye ordnes for intelbrukere tenker jeg. Om det inkluderer de eldste GPU'ene fra Intel vet jeg ikke. Phoronix følger jo dette tett.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NzU0OA
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NzU1NQ
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NzUyNw
http://www.h-online.com/open/Kernel-Log-X-server-1-7-delayed-Compiz-runs...

Den nye versjonen er vel sent ute for 9.10, men jeg vil jo tro at Ubuntu foretar seg et eller annet for å få dette implementert.

Uansett regner jeg med at det blir tilgjengelig som backport eller via ppa. 9.10 kommer med kernel 2.6.31 og forbedringene i Xorg/mesa
kommer i 2.6.32 om jeg ikke tar feil.

I mellomtiden er det vel Ubuntu 8.04 LTS som gjelder. Det kan være verdt å merke seg at Dell som har holdt på 8.04 nå ser ut til å kjøre igang med en nyere versjon av Ubuntu..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer