Mitt «første» møte med Linux!

Ok, det er som det står i tittelen 'Mitt «første» møte med Linux', jeg skal fortelle litt om mine opplevelser i forhold til det og installere og bruke Linux for første gang. Vel det er ikke direkte mitt første møte Linux, det aller første møte jeg hadde var en kamerat av meg som hadde en tidligere versjon Red Hat installert på maskinen sin, noe som gjorde at jeg måtte teste litt for og se om det var noe «tess»! Det var bare en liten test, men i ettertid så har jeg installert Linux på en (eller to faktisk) maskiner i forholdt til at jeg ville teste dette operativsystemet. Det jeg installerte den gang var Fedora (versjon 5 og 6 tror jeg), og fikk ikke brukt det lenge før jeg ga opp, det var litt for mye for meg på den tiden, litt for mye og sette meg inn i! Jeg har også testen Knoppix (en av de første Live Cd prosjektene) hovedsaklig på skolens pc-er med altfor mye restriksjoner, sikkerhet og rettigheter!

Ok, det virker nesten som at jeg er litt «oppgitt» over Linux, og det er jeg muligens over, men jeg er enda mer oppgitt over denne bærbare pc-en jeg sitter på nå, en Asus A6. Den er helt utrolig dårlig, det dårligste jeg har sett innenfor den bærbare datamaskinens front. Den har krasjet og bugget noe vilt, og er helt umulig og bruke, jeg tenkte at jeg skulle gi den et nytt liv eller selge den som vrakpant. Jeg tenkte, det hadde vært morsomt og fjerne alt som har med mikro-smurf og gjøre og installere Linux. Valget falt på Fedora 7, da denne distribusjonen virket god og bruker vennlig, jeg leste forskjellige tester på nettet og mye tydet på akkurat dette. Noen anbefalte ubuntu meget sterkt, men jeg valgte Fedora av den grunn at jeg har testet den litt før og den var godt anbefalt.

Det første jeg gjorde når valget var falt, var og finne nedlasting som var utrolig enkel for en nybegynner som meg, he he! Vel jeg startet med torrent, men følte dette gikk noe tregt, så jeg gikk for direkte nedlasting som gikk unna som bare det :) Vel når den var ferdig lastet ned brente jeg den over på DVD RW (kan jeg bare slette når en ny versjon kommer).

Installeringen gikk dessverre ikke så lett som nedlastingen og brenningen, men jeg klarte det med god hjelp og en natts søvn. Det som gjorde alt veldig vanskelig var måten Asus hadde satt opp maskinen i forhold til partisjoner (arg, jeg liker ikke Asus), her er oppsettet som jeg måtte slite med:
/dev/sda1 | Hidden
/dev/sda2 | Hoved partisjon
/dev/sda3 | Extended [ /dev/sda5 | Backup partisjon ]

Jeg fant fort ut av at jeg må overse hidden (/dev/sda1) og at jeg måtte slette hoved partisjonen (/dev/sda2) der hvor Windows lå! Fedora 7 klarte dessverre ikke og gjøre det for meg, kanskje jeg som klumset det til. Jeg fikk hjelp av en på «support» chat-en på irc ved freenode.org på kanalen #fedora hvor jeg fikk lastet ned gParted som live cd, noe som resulterte i sletting av /dev/sda2 og ekspandering av /dev/sda5 til det bare var 120 MB foran extended (/dev/sda3), så flyttet jeg /dev/sda5 foran det tomme rommet etter /dev/sda2 som resulterte i en helt tom åpning i slutten av rekken. Dette brukte jeg hele natten på, det vil si at det tok litt over tre timer og jeg lot den jobbe mens jeg sov. Når jeg sto opp var det bare og installere Fedora, grunnen for at jeg lot eller vi lot det være et tomrom før extended på 120 MB var for boot, resten blir rett og slett /.

Når jeg endelig skulle installere, så fikk jeg problemer da også, men fikk fikset det ved hjelp av #fedora på freenode.org, det som manglet var acapi=off tror jeg og huske :) Etter det var det bare og installere og konfigurere de programmene og så videre som jeg ville ha med.

Det første synet jeg fikk når alt var ferdig var utrolig rart, det er jo igrunn en del annerledes i forhold til Windows. Jeg fant det meste jeg ville av programvare, spill, konfigurasjoner etc. Lett, men det var bare utrolig annerledes. Jeg må nevne at jeg ikke har fått installert og konfigurert absolutt alt enda, for eksempel så mangler jeg det integrerte webkamera (det er jo ikke så viktig da) og jeg har ikke fått det trådløse internettet til og fungere enda, selv med stor hjelp. Men alt kommer etterhvert, jeg har begynt og lære meg noen kommandoer til terminalen som jeg har funnet ut er kjernen til alt, alt kan gjøres i terminalen og man trenger nesten ikke gui i Linux (selv om jeg foretrekker det). Jeg har lært en veldig viktig kommando, og det er yum, der kan jeg installere det meste, og en god del av det jeg vil ha ligger allerede i database, det som ikke finnes er stort sett lett og finne.

Det er utrolig mye pluss med og bruke Linux, det første er at alt er gratis, ihvertfall det som er verdt og ha. Det meste er open source, noe som er genialt. Jeg har funnet open source versjoner av de fleste programmer jeg bruker til det meste, noe mangler selvsagt men det får bare være. Jeg har fortsatt hoved datamaskinen min som kjører Windows, av den grunn at den er spillmaskinen. Det som er morsomt er at jeg kan bruke Gimp istedet for Adobe Photoshop, og jeg kan bruke Xara Xtreme istedet for Adobe Illustrator. Det finnes open source programvare for så og si alt av programvare til Windows, det eneste som mangler er at det blir et spill operativsystem.

Vel dette får bli slutten på min første blogg post om min «første» opplevelse med Linux.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer