Billige plastikkmaskiner ødelegger for Linux?

IT-avisen bringer nyheten om en billig-laptop med Linux til 1250 kroner. Med 128 mb ram, 400mhz CPU og 7" skjerm vil maskinen i praksis være ubrukelig til det meste. Det er neppe dette som vil bringe Linux heder og ære og plass på desktoppene i de tusen hjem.

Jeg har selv brukt siste skrik i sub-portables i en tid nå: Asus Eee. Eee'en er bedre spekket enn maskinen som IT-avisen omtaler, og har 512 mb minne, 800 mhz cpu og 8" skjerm. Likevel er maskinen på grensen til å være nyttig.

For: Skjermen er for liten; de fleste nettsider og andre applikasjoner er beregnet på en minimumsoppløsning på 1024 pixler bredde. Asusen har 800. Tastaturet er for smått og upresist for en som er vant til å skrive; man trenger ikke en gang ha særlig store fingre for å kjenne ubehaget. Knappen under touchpaden er ubehagelig hard; jeg må ha en ekstern mus for å kunne bruke maskinen. I tillegg er batterilevetiden på 2 timer, det er for lite til å være brukbart.

Maskinen har høy "wow"-faktor, og den er liten og lett å ha med seg. Dersom plass og vekt er et issue, og maskinen bare skal brukes til enkel surfing og litt mail og MSN så ja: Det kan den brukes til. Men for alt arbeid av noe omfang blir det rett og slett for smått.

Både Asus EEE og maskinen som IT-avisen omtaler selges med Linux. Det bekymrer meg litt. Er det dette som skal bli nisjen til Linux i privatmarkedet, som gratis-OS for plastic fantastic leke-laptoper made in China?

Jeg synes det i så fall er leit, fordi Linux nå har blitt et fullblods OS som på mange måter går utenpå Windows. Ubuntu/Kubuntu-prosjektet har mye av æren for det, selv om siste versjon av denne distribusjonen visstnok sliter med en del feil. Linux trives og yter kjempebra på en godt utstyrt maskin, og det er dumt og trist at renomeet til verdens beste OS skal bli ødelagt av Mikke Mus-utstyr som i praksis er ubrukelig til det meste.

Dette er en litt redigert versjon av et innlegg som første gang ble publisert på bloggen min på IT-avisen..

Du finner også dette og andre innlegg på min private blogg.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

ak

Men er det ikke her brorparten av problemet ligger, at man prøver å bruke den til noe den aldri har vært ment for? Jeg gir deg fullstendig rett i at ingen bør bestille en slik maskin før de har sett den i virkeligheten. Ni tommer diagonalt (tastaturet) er ikke mye, så man bør ha en plan for hva man skal bruke den til. Og for å si det med en gang, den til 1250 ser jeg heller ikke noe bruksområde for, derfor tror jeg ikke den vil selge spesielt bra eller sette spor i mer enn et par titalls hjem.

Den kan ikke hamle opp med en bærbar til 4-5 ganger prisen, men jeg vurderte selv å skaffe meg en Eee (8.9 tommer versjonen, riktignok). For folk som reiser kollektivt er det absolutt en mulighet å få lest gjennom epost og kladde et par svar, på steder hvor selv en 13 tommer kan være ubehagelig. Den lave prisen gjør også at man ikke trenger å være livredd for å miste den i bakken, noe som i seg selv har verdi.

Så til det du egentlig skriver om: Mange, ihvertfall de som påvirker resten av familiens IT valg, er allerede klar over at Linux driver mange av de største nettsidene i verden og lever på maskiner som kjører kritiske forretningsprosesser. Det er en større utfordring å overbevise de om at dette er noe de kan bruke i hjemmet. Jeg tror ikke folk vil ha problemer med å skille plastikk og programvare. Det er antageligvis verre at de ikke kan kjøre Flash ordentlig* og sikkert savner et og annet program, eller om maskinene leveres med elendig grensesnitt.

Generelt er jeg helt henrykt over at både Dell og Acer nå skal levere bærbare maskiner med trådløst nettverk og med Linux som jevngodt alternativ ved lansering. Dette har vært akilleshælen en stund. De gjør sågar en innsats for å la folk vite at disse maskinene kan leveres med Linux.

Mye av denne utviklingen skyldes utvilsomt suksessen som billig plast fra Kina og Taiwan har hatt. Hvis de (Dell, Acer, m.flr.) har en ok erfaring med Linux i dette segmentet, og underleverandørene skjønner at deres komponenter må støtte Linux, så har jeg tro på at dette konseptet også vil bevege seg oppover i prisklassene.

Når dette er sagt: Samtlige av disse maskinene leveres også med Windows, vil det ikke kunne slå ut negativt for CE / XP / Vista også? Spesielt Vista modellene kan jeg tenke meg vil oppleves ganske sakte.

*: Jeg bare gjetter, men dette er kun et eksempel på at folk vil savne ting.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer