Flash 10 beta: Synkroniserte versjoner for Linux og Windows

Så har omsider Adobe synkronisert utgivelsene for Flash og man kan heretter forvente at nye utgivelser utgis parallelt for OSX, Windows og Linux. Som vanlig utgis det en tar.gz-pakke og en rpm-pakke for Linux. Dette er en BETA med de begrensninger dette kan medføre. Betaen har versjonsnr 10.0 b218 og kan lastes ned fra Adobe.

Avinstallér eldre flashversjon først.

I Ubuntu forsøkte jeg som tidligere å konvertere .rpm-filen til .deb med alien (sudo alien -k filnavn), men hadde ikke suksess med dette. Derfor pakket jeg ut tar.gz-filen og åpnet en terminal:

cd install_flash_player_10_linux

sudo sh flashplayer-installer

Man får spørsmål om hvilken katalog flash skal installeres til og i min installasjon av Ubuntu 8.04 386 med FF 2.0.x, FF 3.0b5 og Opera 9.5b2 var det:
/usr/lib/firefox
/usr/lib/firefox-3.0b5
/usr/lib/opera
Edit:Dersom man kun har installert FF3.0b5 i en standardinstallasjon som også inkluderer Firefox Gnome Support kan man se bort ifra avsnittet om kataloger.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

rocknrolf77

Bra vi slipper å vente en evighet som sist gang da. Det var ekstremt irriterende med masse sider man ikke kunne se engang p.g.a flash. Misliker sterkt sider som er laget med så mye flash, men det er så klart værre å ikke kunne se de i det hele tatt.

Brukarnamn

Kanskje de kan kommme med 64 bit versjoner for Linux, Windows, og Mac OS neste gang? :-)

omaha

Sun slipper vel (eller har nettopp sluppet) de siste bitene for Java tror jeg, så det drøyer vel ikke lenge før Javabiten er ok for 64bits. Da er det vel kun Flash og Opera som henger igjen før 64bits er fullt brukendes for en basis-bruker av Linux. Jeg har ikke fulgt med så mye på 64bits den siste tiden.

Min maskin har ikke spec som tilsier at fordelene oppveier ulempene egentlig. Man bør vel strengt tatt ha mer/raskere minne med 64bits enn med 32bits. Jeg er ikke sikker på hvor stor forskjellen er.

Jeg er sikker på at det er noen her som er vesentlig mer kyndig enn meg på dette området - så korrigér meg gjerne ;o)

terjejh

Ikke pakker for 64bit Linux?

terjejh

Hadde Macromedia Flashplayer plugin installert på openSUSE 10.4 64bit, der jeg kjører en del 32bit applikasjoner i 32bit kompatibelt runtime miljø.

Har nå erstattet Flash9 med Flashplayer 10b.
Men virker det?
Har noen et par linker for å teste om Flash10 virker i det 32bit kompatible miljøet?

omaha

Kan ikke finne noe - antar at OpenSuse buildservice vil være (blant) de første til å produsere pakker som kan brukes på 64bits installasjoner?

Nulani

omaha

Jepp - husket ikke at betaen (som jeg bruker i 32bits) også kommer i 64bits versjon.

Jeg bruker nå FF 3.0 Rc installert lokalt og det ser foreløpig ut til at kombinasjonen FF 3.0 RC og Flash 10 er en vesentlig forbedring. Jeg kjører p.t Ubuntu 8.04 og har ikke merket noe trøbbel i det heletatt så langt.

Jeg testet blant annet denne reklamen og den er lynrask nå i forhold til tidligere.
http://doc.mediateam.no/aviser/expert.htm

Videre har jeg kunnet avinstallere libflashsupport som vel er en workaround for libpulsaudio - for en bug i Flash 9.x som berører alsa.

Med forbehold om at jeg kun har testet i kort tid kan det se ut som om noen relativt store irritasjonsmomenter har blitt fjernet. Nok til at jeg forlater FF 2.0 permanent.

jtopland

Så fint å se at Flash endelig skal støtte GPU-aksellerering. Dvs. at videoavspilling foregår på GPU i stedet for CPU. Da vil flere merke at deres laptop ikke brenner opp pga. varm CPU. Min laptop skrur seg av hvis jeg ser en enkel youtube-video i noen minutter. På tide med GPU-axx :)

KISS ;)

olavjunior

Jeg avinstallerte også libflashsupport, men nå har jeg ingen lyd på flash lenger (etter reboot)

Funker lyden fortsatt hos deg?

Dessuten har jeg nå for første gang opplevd at firefox crasha pga flash, noe jeg aldri opplevde med libflashsupport (noe du visstnok skal oppleve, det var derfor denne pakken ble tatt bort)

jtopland

Kult! Gikk fra ~1 fps til ~20 fps med VG-tv. VG-tv sin Flash-videoavspiller kjører litt større oppløsning enn Youtube sin standardoppløsning. Testet med Pentium 4 med 512 RAM og ATI Radeon 9600XT i Fluxbox.

omaha

Jeg har lyd uten libflashsupport (den er for Flash 9) med komboen Flash 10beta og Firefox 3.0rc ja (3.0 rc er installert via repo med Xulrunner 1.9)

http://labs.adobe.com/technologies/flashplayer10/demos/videos/3d.html

Dette er langt ifra min sterke side, men jeg skal legge ut et lite blogginnlegg om pulseaudio...

olavjunior

Hm, hadde lyd igjen i går kveld, men nå er den borte igjen. Irriterende.... Bruker ubuntu sin versjon av firefox jeg da.

Har aldri vært borti xlrunner. Har alltid bare brukt egne versjoner i opt og pekt linkene der. Hvordan funker xlrunner?

EDIT: Når jeg skriver about:plugins står det at jeg har verjson 10. Men når jeg tester demoen her http://labs.adobe.com/technologies/flashplayer10/demos/ er det bare flimmer og tull, og høyreklikking gir meg "about flash player 9"

EDIT: Ja, jeg hadde ikke avinstallert flash 9 først (overså den gitt) Så nå vises about flash player 10 :)
Ah, digg! Nå skjønner jeg hvorfor folk snakker om at 10'ern er raskere :) Nice Det er dag og natt mtp cpu-belastning også! Nå funker Deezer bedre enn noen gang!

olavjunior

Flere som har problemer med å få lyd på flash samtidig som musikk? Jeg må feks stoppe Exaile helt for å få lyd på flashen, så må jeg lukke nettleseren for å få lyd på Exaile igjen!... En liten smule irriterende kan du si....

omaha

Ta en titt på lenkene i dette blogginnlegget om pulseaudio.

olear

Var ikke poenget med Pulseaudio at den skulle forbedre ting? For meg ser det ut som Pulseaudio bare overkompliserer og forverrer ting (som jeg fryktet).

omaha

Det avhenger vel av hvordan distroene implementerer greiene også? Har ikke testet noe annet enn Hardy med PulseAudio. Skal man ta utgangspunkt i hvordan Ubuntu ønsker å fremstille seg selv er det vel litt avstand mellom "hypen" og virkelighetens verden.

Jeg oppfatter det vel slik at det er endel pakker som blir presset inn før distroene egentlig er klar for det. Ren gjetting men.. det var vel Fedora eller OpenSuse var først ute med å annonsere PulseAudio som standard - og da skulle det vel inn i Hardy koste hva det koste ville?

Rom ble ikke brygget på en dag... og den bør vel ikke fordøyes på en dag heller ;o))

olear

Såklart, jeg forventer ikke mirakeler :)

Men jeg forventer at store distroer holder beta/alpha programvare ut av stabile releaser. Synes at Ubuntu strekker LTS vel langt når man inkluderer mer eller mindre utestet programvare som Pulseaudio, FF3 osv. Fedora er enda verre, men jeg ser ikke på Fedora som en stabil distro, mer en lekeplass for framtidlig teknologi.

Nå er jeg også litt partisk, da jeg missliker konseptet bak Pulseaudio :P

olavjunior

Først, takk for lenkene, skal teste howto'en når jeg får tid.

Enig i at Ubuntu strekker det langt, det er såpass buggy, og at en faktisk må installere flash 10 for å få lyd, og alt det fører med seg. Jeg synes i hvertfall at Ubuntu burde kommet med en fix ganske raskt.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer