MS Office støtter ODF, sliter med OOXML bakoverkompatibilitet

Microsoft har annonsert at de vil støtte ODF 1.1 (Open Document Format) i Microsoft Office Service Pack 2, som ventes i løpet av første halvår 2009. Dermed får MS Office støtte for ODF lenge før de støtter sitt eget format OOXML.

Bakoverkompatiblitet var et av de viktigste argumentene for større organisasjoner som ønsket å få OOXML godkjent som ISO-standard.

Nå innrømmer Microsoft at dette med bakoverkompatiblitet ikke er så enkelt i OOXML heller. Konkurransemyndighetene i EU har innledet etterforskning av Microsoft i forbindelse med ISO-prossessen.

Les mer i disse artiklene om Bakoverkompatiblitet og Microsoft's intensjoner hos ZDnet. Kommentarene hos www.groklaw.net kan være interessant i denne forbindelse. De har også en artikkel om utviklingen i Sør-Afrika som kanskje kan bringe litt mer lys over forholdet mellom OOXML og ODF.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

morphir

Kan det skyldes alt presset fra EU domstolen?
..
Jeg synes nå dette er positivt i vertfall ^^

omaha

Det pågår vel endel diskusjoner om hvilke strategier Microsoft har for å binde og/eller nøytralisere OpenSource/Linux på dette og andre områder.

Blant annet vil jo ODFstøte i MSOffice redusere nødvendigheten av at større organisasjoner bytter til OOO for å publisere åpne dokumenter. Blant annet offentlige organer i Norge må jo snart publisere i åpne formater. Dersom man er tilhenger av åpne formater kan man vel knapt argumentere mot at MS tar ibruk disse.

Mono vs .net ser ut til å reise mange diskusjoner når det gjelder bindinger. Jeg har bare fått med meg biter av diskusjonen og har lite kunnskap om materien.

Det er all grunn til å være på vakt når Microsoft gjør sine hoser grønne. Det er naivt å tro at det er noe annet enn USD som er drivkraften. Man kan jo titte på Eee og OLPC og hvordan de sagaene utvikler seg. For meg er det åpenbart at Microsft ser på Linux/OpenSource som en vesentlig større trussel enn Apple/OSX.

terjejh

Hva Microsoft foretar seg mht ODF synes langt mer interessant, enn hva de måtte gjøre mht OOXML isolert. Går de med i OASIS samarbeidet om ODF, er det et tegn på at de mener alvor (en invit de vel tidligere avslo).

Som OpenOffice tilhengere må man heller ikke glemme at det er dokumentformatet ODF som er standard, mens OpenOffice er en applikasjon som bruker ODF native på linje med andre, ala IBM Lotus Symphony.

Om Microsoft mener alvor, kan det være at strategien er å implementere ODF og legge til tilleggsfunksjoner så bra (best) at brukere er villige til å betale ekstra for dette. Samtidig kan brukerne og dokumentene bli avhengige av (bindinger) av deres tillegg, i den grad de påvirker formatene og ikke bare gir økt brukerfunksjonalitet. De kan også strebe etter innflytelse på og ledelse av utviklingen av framtidige versjoner av ODF formatet.

Slik kan de gardere seg ved å ri to hester (standarder) samtidig. Om ODF vinner over OOXML i markedet, har de ODF å falle tilbake på. I tillegg kan de lære noe av ODF som har overføringsverdi for OOXML. På den andre siden gir dette også økt konkurranse for OpenOffice "selv" om å implementere ODF for å tilfredsstille valideringstesten 100%, samt støtte andre vedtatte standarder, som eksempelvis SVG i OOo Draw.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer