Gentoo 2008.0 lansert

Etter utallige utsettelser har 2008.0 omsider blitt sluppet. Gentoo har vært igjennom en rekke organisatoriske utfordringer og det gjenstår å se hvorvidt disse er i ferd med å løses helt.

Ubuntu låser en versjon av f.eks kernel og Gnome til en bestemt versjon. Gentoo skiller seg ut ved at det er en "rullerende" distribusjon. Dette innebærer en fordel vet at man slipper versjoner så snart man har installert, men det kan også by på utfordringer.

Det er flere alternativer når det gjelder arkitektur og installasjon. Metoden som er mest i samsvar med Gentoo's filosofi er en minimal installasjonsdisk hvor brukerne kompilerer egen kernel.

Det forutsetter at man er tilkoblet Internett og man henter den siste versjonen av de pakkene man ønsker etterhvert som man installerer systemet. Dette krever at man følger håndboken for rett arkitektur OG installasjonmetode nøye. I tillegg kan Gentoo Wiki være nyttig, og for thinkpadbrukere vil man nok etterhvert finne installasjonsguider på Thinkwiki.

De tilbyr imidlertid også LiveCD som er XFcebasert for å spare plass på CD'en. Man kan deretter installere et annet skrivebordsmiljø om man ønsker det. Det grafiske installasjonsverktøyet vekket ikke generell begeistring i forrige versjon. Det skal bli spennende å se om de høster bedre tilbakemeldinger for den oppdaterte versjonen. Hvordan den ser ut kan du se på disse skjermskuddene fra 2008.0 Beta hos Phorolinux.

LiveDVD må vente for å unngå ytterligere forsinkelser.

Gentoo 2008.0 er som Ubuntu 8.04 basert på Kernel 2.6.24 mens siste stabile versjon i skrivende stund er 2.6.25.10

Gentoo er ingen nybegynnerdistribusjon men har man lyst på en lærerik utfordring kan Gentoo by på dette om man velger å installere slik Gentoo er tenkt - uten grafisk installasjonsverktøy.

Lenker og info:
Gentoo om 2008.0
Nedlasting
Norsk/Svensk repo

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Det har sneket seg inn et par bugs på isoene til Gentoo 2008.0, og de har derfor lagt ut en revisjon (r1) som fikser disse. De oppdaterte isoene finner man via get Gentoo.

Distroen er såpass fersk foreløpig at jeg har ikke lest noen tester.

Inntrykket fra artikler er at selve lanseringen foreløpig får en noe likegyldig/reservert mottagelse. Jeg tviler vel litt på om dette skyldes selve produktet - det er vel snarere en naturlig reaksjon på organisasjonen og hvordan de håndterer kommunikasjon utenfor utviklermiljøet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer