Chakra - enkel installasjon av Arch

Mange som installerer Linux for første gang står enkel og problemfri installasjon høyt på ønskelisten.Det er mange fordeler ved en enkel installasjon, men som alt annet har dette sin pris.

For at flest mulig av brukerne skal få en "plug'n play" opplevelse er det også nødvendig at en hel rekke tjenester starter. Disse venter på at en printer, en ekstern harddisk eller et kamera skal kobles til. Ikke alle har printer, og for disse vil en aktivert printerserver være bortkastede maskinvareressurser.

God KDE 4.2 implementasjon
De som følger KDE 4.2 med interresse har trolig fått med seg at ikke alle distibusjoner har implementert KDE 4.2 med like stort hell.

Arxin Ramdisk
Arch utmerker seg i så måte og er en god KDE 4.2 distribusjon. Det er ett unntak: De har valgt å binde seg mot Iced Tea istedet for Sun Java eller valgfrihet, og dersom man har behov for Sun's versjon krever det litt arbeide å bytte.

Arch 2009.02.2
Blant populære distribusjoner av Linux skiller Arch seg ut ved at den ikke er like enkel å installere som Mandriva, OpenSuse, Ubuntu, Mint og Fedora. I Arch tar de mål av seg å levere KDE og annen programvare slik programvarens utviklere presenterer den. Det vil si at temaer, bakgrunner, menyer og funksjonalitet ikke har blitt tilpasset slik det blir i f.eks Ubuntu og OpenSuse.

Av den grunn er det ikke naturlig for nye brukere av Linux å installere Arch første gang man forsøker seg på Linux.

Chakra Alpha 2
Et prosjekt innenfor Archsfæren er KDEmod som bestreber seg på å gi Arch's brukere en god opplevelse med KDE.

Nå har disse etablert prosjektet Chakra som nettopp har sluppet en LiveISO og LiveUSB i Alpha 2 versjon.

En Chakrainstallasjon er i praksis 100% Arch med KDEmod og kan konfigureres og administreres helt identisk med Arch. I tillegg finner man Chakra's egne verktøy:

Tribe : Installasjonsverktøy inkludert partisjonering
Shaman : Pakkenhåndtering á la Synaptic/Yast
Updater : Dedikert oppdateringsverktøy
Arxin : Håndtering av hardwaredrivere, daemons og tid/språk

Arxin Ramdisk

Av verktøyene utmerker Arxin seg fordi det ser ut til å være nokså lojal i forhold til hvordan håndteringen av kernelmoduler osv gjøres i Arch.

Arxin Ramdisk

Installasjonen fungerer fint og de har lagt endel arbeide i den grafiske utformingen.

Arxin Ramdisk

Oppkobling for Wifi gjøres med WicD som vil byttes ut med Networkmanager i Alpha 3.

EXT 4 og Grub
Den siste versjonen av Arch (2009.02.2) kommer med kernel 2.6.28.5 og har støtte for det nye filsystemet EXT4. De har inkludert en patch i Grub slik at Grub fungerer på EXT4. Chakra Alpha 2 ble forberedt før dette ble tilgjengelig i Arch, så EXT4 blir ikke tilgjengelig på LiveCD i Chakra før Alpha 3 slippes. Dato for Alpha 3 er ikke offentliggjort enda.

Ikke for produksjonssystemer
Selv om Chakra er i Alpha 2 og det derfor må advares mot bruk på produksjonssystemer vil en vellykket installasjon være "100% Arch" og vil være like stabil/ustabil som Arch dersom man holder seg til Arch verktøy som pacman/Yaourt osv.

Arxin Ramdisk

Norsk deltagelse i kjerneteamet
Chakra har Norsk repo tilgjengelig, og en av utviklerne i Core Team er Martin Sandsmark som er lokalisert i Trondheim.

Mer informasjon:
Nedlastingslenker og skjermskudd
Arch Linux
Snarvei til norsk repo
Kilder for eldre Tribe skjermskudd

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

josi

Ser virkelig lovende ut! Må nok prøve Chakra etterhvert. Har aldri brukt Arch, så dette ser ut til å være en fin anledning til å bli litt kjent med Arch også.

omaha

Mener den er vel verdt en titt. Som nevnt støtter ikke installasjonsCD'en EXT4 enda (det kommer i Alpha 3), men dersom man laster ned siste versjon av Parted Magic, så har denne Kernel 2.6.28.5 og støtte for EXT4. Man kan derfor formatere rootpartisjonen "/" med EXT4 på forhånd og installere Chakra på denne. Det kan være verdt å merke seg at Grub ikke støtter EXT4 men at Arch/Chakra-versjonen av Grub er patchet slik at Grub kan ligge på en EXT4 partisjon. Sies å være litt wobbly - men har ikke erfart problemer den korte tiden jeg har brukt dette.

Det ser ut til at booting går ca 15-20 sek raskere med EXT4 enn EXT3 med ellers identisk oppsett (hvilke moduler som startes og når) osv.

Når det gjelder implementeringen av KDE 4.2 er jeg styrket i min oppfatning av at Arch/KDEmod (Chakra) er like god som i OpenSuse 11.1 og tildels bedre på endel ting.

Men som sagt - Alpha på produksjonssystemer kan gi en økt risiko og ikke nødvendigvis anbefalingsverdig.

eldoy

Installasjonen til Arch er jo den letteste og kjappeste av dem alle hvis det ikke hadde vært for den sære auto-partisjoneringen som absolutt skal sette 90% av harddisken i en /home partisjon.

Prosjektet er totalt bortkasta spør du meg, selv om kanskje Arch får flere brukere. Og jeg vil ikke akkurat kalle Arch en KDE distribusjon. Det som er digg med Arch er at man kan installere core og velge selv + at den ikke har nye utgivelser hver 6. mnd. KDE er jo 1 GIG, dwm er 0,00002 GIG (og bedre). Bedre å knote litt og få det akkurat som man vil i stedet for å fylle opp med masse man ikke trenger. Er man ikke hypp på å knote installerer man bare ubuntu eller fortsetter med Windows. Plugnplay distroer my ass.

omaha

Chakra er et KDE (nå 4.2) prosjekt, Arch har flere alternative skrivebordsmiljø. Disse kan installeres i Chakra i ettertid, men LiveCD har kun KDE 4.2, og adminverktøyene er også KDE 4.2.

Passer ikke autopartisjoneringen så kan du partisjonere selv (Spesielt om du ikke liker plug'n play men foretrekker knoting osv....) Selv foretrekker jeg å partisjonere i en egen prossess på forhånd.

Foretrekker du DWM - bruk det - ingen grunn til å installere KDE om du ikke har behov for det. Dog blir det da vanskelig å forstå hvorfor du i det heletatt har foretatt deg noe med Chakra.

Du bør ikke forveksle DINE behov og prioriteringer med MINE eller andre folks behov.

viking60

Har forsøkt live cd'en og det var tidenes blåmandag - ingen ting virket. Så jeg installerte Arch på gamlemåten. Det gikk brillefint.
Men jeg ønsket å bruke chakras KDE så jeg aktiverte chakras repos i /etc/pacman.conf og installerte den fulle versjonen.
Alle instillinger i rc.conf og inittab var riktig satt, Like fullt nektet KDE å logge inn. Den startet og spratt rett tilbake til innloggings-bildet.

For å fikse dette måtte jeg installere:
pacman -S qimageblitz

Da qimageblitz ikke blir riktig hentet ved full KDE install i chakra.
Glad og fornøyd logger jeg inn og ....Plasma kræsjer etter 10 sekunder.
For å fikse denne nye feilen må du kjøre:
pacman -Rd kdemod-networkmanagement-networkmanager-plasmoid

Tenkte jeg skulle spare dere for litt hodepine der folks. (Chakra virker litt uferdig men jeg har sans for KDE organiseringen dems).
http://bjoernvold.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=5

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer