ATI grafikkort - et dårlig valg?

Den siste tiden har det vært mange lovende signaler om bedre Linuxstøtte fra AMD/ATI. Nå er det flere momenter som gir grunn til skepsis, og det kan se ut som om Nvidia og Intel GMA vil være bedre alternativ også i fremtiden.

Nyheter om ATI på Linux:

  • Ingen støtte for R300/R400/R500 i 9.4 Katalyst
  • Ingen Xorg 1,6 støtte med legacy driver (R300/R400/R500)
  • Novell har sparket sentral ATI-utvikler

Nå er ikke forvirring et ukjent fenomen når det gjelder ATI's grafikkdrivere og driver-matrisen blir ikke bedre av dette.

Kilder:
Phoronix om Legacy driver og Catalyst driver
1 av 3 Radeonutviklere må gå hos Novell

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

luser32

Har dessverre ATI-kort i min bærbare, og opplever stadig nye problemer på grunn av drivere til denne, om det er radeon{,hd} eller fglrx. Nvidia på den stasjonære, vil forbli nvidia på mine kommende pc-er så lenge jeg selv kan velge.

Irriterende med all denne "lovprisningen" som f.eks. hw.no kommer med ang. AMD/ATI. Folk som ikke selv har prøvd, blir ledet til å tro at å satse på AMD/ATI er en sikker vinner i GNU/Linux-verden. Det er det på ingen måte.

omaha

Det har jo vært en endring fra ATI's side det siste året, og det er vel snarere forventninger enn faktum som er årsak til lovprisingen.

Novell har sponset 3 utviklere, og nå er en av disse sparket.

Det er jo fordeler ved at de kan konsentrere seg mot de nyeste kortene også, men det medfører at eksisterende ATIkunder havner i bakleksa.

Hva jeg reagerer på er at slike endringer medfører forvirring og usikkerhet. For egen del vil jeg ha noe som fungerer relativt enkelt - dette er ikke noe man skal behøve å tenke på.

En annen sak er at distribusjonenes måte å håndtere dette på også bidrar til at dette blir vanskeligere.

Nå er hverken Nvidia eller Intel feilfrie på området, men jeg har anvendt Nvidia siden jeg begynte med Linux og anser det fortsatt som det beste alternativet. Nå er det vel litt endringer ute og går mht Xorg og hvordan drivere håndteres, og når dette tar skikkelig form tror jeg det øker sannsynligheten for at flere velger åpne drivere.

sokkalf

Jeg har ikke ATI selv, men jeg skjønner hvordan det er. Sitter selv med en del maskiner med Intel-basert grafikk, noe som skulle være et sikkert valg. På en av maskinene funker ikke den nye intel-driveren lenger i det hele tatt, på de andre blir ytelsen dårligere for hver versjon som kommer. Det er mye forandringer, men ikke mye som ser positivt ut sett fra brukerens side.

De samme endringene Intel pusher i Xorg/grafikkarkitekturen går de frie ATI/AMD-driverne gjennom, så inntil de har stabilisert seg her (håper ikke de holder på til evig tid, er lei nå), så må man regne med dårlige drivere.

josi

Det er tragisk at Novell har sagt opp den ene utvikleren av den frie driveren.

Derimot ser jeg på det som en fordel at ATI dropper støtten for eldre kort. De kan gjøre dette fordi det finnes brukbare frie alternativer og fordi de har offentliggjort spesifikasjonene. Mange av de eldre kortene har også opplevd lavere ytelse ved de siste Catalyst-oppdateringene. Dette sannsynligvis fordi de nyere driverne bruker mer minne fordi de utnytter mer avansert funksjonalitet, noe som også gir bedre resultat på nyere kort.

Når ATI får fokusert mer på de nyere kortene, som visstnok også har en likere arkitektur, kan vi jo håpe på raskere utvikling og færre bugs.

(Ettersom jeg egentlig ikke har noen voldsom peiling på dette, så kommer det stort sett fra ting jeg har snappet opp på Phoronix og diverse kommentarer fra Bridgeman på forumet der).

Det er også viktig å huske på at om Nvidia skulle funnet på å gjøre noe tilsvarende så hadde vi hatt langt større problem ettersom de frie nvidia-driverne er ganske så ubrukelige.

omaha

Det har sine fordeler at de fokuserer på nyere kort - det er jeg enig med deg i.

Men det må jo være frusterende for de som har vært lojale ATIbrukere gjennom lang tid med dårlige drivere. Jeg kan nok tenke meg at endel av disse har fortsatt med bruk av ATI i påvente av bra drivere.

For egen del vil jo dette ha relativt sterk påvirkning fordi jeg er Thinkpadbruker og de nye maskinene har ATI/Intel. En Thinkpad har lang levetid og det er ikke spesielt positivt om jeg kan forvente at jeg i fremtiden blir ekskludert fra driveroppdateringer.

Jeg har vært relativt bestemt på at avløseren til min T61 skal være en Tinkpad, men nå er jeg jaggu ikke like overbevist.

MrKane

Men du trenger ikke være redd for mangel på oppdaterte driver ettersom ATI gir ut spec'en for disse.

Problemet er bare knyttet til de lukkede driverene.

--------------------------
SuSE 11.1 med KDE4.1 , brukervennlig og intuitiv
Basert på norsk teknologi!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer