KDE 4 - dreining mot applikasjoner og funksjon

Det er stor aktivitet når det gjelder utvikling for KDE 4 skrivebordsmiljø, og mye funksjonalitet har blitt sentralisert i moduler som er tilgjengelig for flere applikasjoner.

Modellen har mange fordeler ved at det blir bedre kontroll med kjernefunksjonaliteten som utvikles av sterke utviklerteam. Færre duplikater gir mindre kode som igjen gir forbedringer i feilsøking og bugfixing.

Ettersom kjernefunksjoner er sentralt tilgjengelig blir det enklere for andre å utvikle applikasjoner som kan utnytte funksjonene. Det er forresten Akonadi sprint i Berlin denne helgen.


Noen eksempler på hvordan Akonadi kan utnyttes er f.eks felles adresseregister med Koffice (2.0rc ble sluppet for få dager siden), og Leon Mail som vil bli en avansert Plasmoid for Epost.

Men det er ikke bare Akonadi som er interessant i KDE 4 i disse dager. Ikke alle er like fornøyd med hvordan Konqueror utvikler seg. Det er heller ikke alle som ønsker å anvende Firefox fordi det ikke er en QT/KDE applikasjon. Noen anser også Firefox for å være for tung eller bloated om man vil.

Derfor skjer det ting på nettleserfronten, og jeg har i det siste tatt en titt på et par alternativer som kan bli interessant når de får litt mer tid på seg.

Arora er en kryssplatform QTbasert nettleser som har WebKit i bunn (QTwebKit). Arora tar mål av seg til å være en stabil, enkel og godt integrert nettleser uansett OS og skrivebordsmiljø. ReKonq er på sin side basert på Arora, men er integrert mht KDE.

Begge nettleserne er meget raske.

Er du en ivrig blogger skjer det litt der også.

Bilbo er en blogapplikasjon med grafisk (wysiwyg) redigering og innebygd HTMLeditor. Brukerne kan knytte seg til Wordpress, Blogspot, Blogger m.fl og man kan importere template fra blog'en slik at redigeringen blir best mulig. Man kan være tilknyttet og redigere flere blog-kontoer.

Disse applikasjonene er på litt forskjellige stadier i utviklingen og vil derfor variere mht hvor stabile og velfungerende de er. Derfor er det p.t påkrevd med sedvanlig aktsomhet med tanke på alpha/beta applikasjoner om man ønsker å prøve de ut.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

oyoy

Kommer mye interessant og velskrevet fra deg, fortsett med det! :)

omaha

Det er litt utfordrende å skrive artikler på Linux1.no fordi jeg ikke ser hvor mange som leser artiklene. Det blir litt pes å skrive for ingen liksom.

Det er mange grunner til at man skriver og det kan være morsomt å være tidlig ut med nyheter, og ikke minst dersom man lykkes i å skape debatt. Det er av og til fristende å provosere utover ens egne oppfatninger for å få frem reaksjoner.

Det er hyggelig å få tilbakemeldinger, særlig fordi jeg synes det er litt i overkant stille her, så takktakk ;o)

ehh

KDE 4 begynner å bli veldig, veldig bra :)

Et vennlig tips: Det heter «Qt», ikke «QT». ;-)

omaha

Qt fortjener store bokstaver ;o)

Jeg synes også det begynner å bli meget bra og tror det blir MYE bedre. Ser frem til at Qt 4.5 blir default med KDE 4.3.

Her er lenker til et par videoer som viser Akonadi-sync mellom Google Calendar og Address list og Kalendar/Kaddressbook..

Jeg har ikke testet dette selv, og er usikker på om dette er allment tilgjengelig før KDE 4.3...

Kilde: Brazilian Overlords

KMJ

Nå er vel QT ett heller suspekt video format fra Apple, så det kan jo være greit og ikke blande Qt inn i det ;-)

Er helt enig, det begynner å bli veldig bra og ting ser ut til å bli ennå bedre. Deter en del smått og stort som ser veldig interresant ut. Har oppgradert til 4.2.2 med Qt 4.5 og det, fungerer veldig bra. Noen små grafiske glipper innimellom, men ikke noe alvorlig(Om man ikke henger seg veldig opp i sånt selfølgelig).

Av de merkbare endringene på 4.2.2 er at flash ser ut til å fungere veldig bra i Konqueror. Har ikke sett noen til de hengene jeg hadde på tidligere 4.2 versjoner, og heller ikke de nspluginviwer krasjene som var vanlig på 3.5.

I følge http://dot.kde.org/2009/04/06/pim-hackers-boost-akonadi-future så kommer data, kontakt og kalender via Akonadi i 4.3, mens mail og feeds ikke kommer før 4.4.

Det kommer definitivt til å skje mye spennende på applikasjonsfronten fremover.

Blandt annet kom jo første RC for KOffice 2.0 i dag. Selv om det virker som hovedmålet med 2.0 releasen er å tiltrekke seg nye utviklere, er det noen spennede applikasjoner der som kan tilby brukere mye selv om enkelete mangler mye. Krita selfølgelig og KPresenter er godt på vei til å dekke mye av det brukere trenger. KPlato virker også som et godt alternativ for de ikke alt for komplekse oppgavene.

olear

KDE4 begynner å bli bra, men jeg savner fremdeles killer-funksjonene som skal få meg til å forlate KDE3.

omaha

Selvsagt er QT et epleformat :) Det er kanskje positivt at jeg har sluttet å tenke over det - det er bare Qt som faller meg inn når jeg hører eller leser om QT/Qt :)

Jeg har også av en eller annen årsak tillagt meg en uvane når det gjelder å bruke store bokstaver der de ikke hører hjemme..

Det er bra at de har presisert at Koffice 2.0 ikke er egnet for de store oppgaver enda. Jeg liker hva jeg ser, men stoler ikke nok på det til å bruke det annet enn testing. Jeg ser frem til at jeg kan bytte ut OOO med Koffice.

Synes vel kanskje at de som utvikler applikasjoner burde ta en diskusjon seg imellom for å samordne grensesnittene litt. Koffice/Amarok/DigiKam osv har litt for stor variasjon i GUI og jeg synes at Koffice kanskje er det beste utgangspunktet. Det er riktignok behov for forbedringer der også..

Konqueror har noen viderverdigheter som gjør at den ikke funker helt for meg. Det er bagateller, men jeg kan ikke forda at at søkevindu er sammenslått med "location" og at søkevindu er sist. Det er noen mangler der som gjør at jeg ikke får satt opp toolbars slik jeg vil ha de.

Det andre er "favicons" - Jeg bruker enten kun favicons eller to-bokstav forkortelser, og i Konqueror vil jeg ha favicons. Men uansett hvordan jeg oppdaterer osv ... kun en og annen dukker opp.

Det er et mål å benytte mest mulig Qt/KDE, og Firefox ryker når Konqueror/Reconq/Arora dekker mine behov.

omaha

Generelt begynner det å bli godt dekket opp, men alle har nok forskjellige triggere som avgjør når eller om et bytte er riktig.

Jeg blir mer og mer enig med deg i at KDE 4.3 vil være et bedre utgangspunkt enn 4.2. Enigheten skyldes at overgangen fra det offisielle Qt 4.4.x til Qt 4.5 har medført enkelte problemer i en periode. De aller fleste skal være løst nå, men det skal bli kjekt å få det opp som en offisiell kombo. For ordens skyld: Har ingen spesielle problemer med dette selv, annet enn at enkelte plasmoids ikke fungerer. Jeg bruker ikke så mange og jeg ser på det som bagateller.

KMJ

Jeg synes ikke variasjon i GUI er noe stort problem, jeg fortrekker heller at GUI er tilpasset de oppgavene de ska løse enn for en vær pris å være sammordnet. Når en jobber med applikasjoner som Koffice/Amarok/DigiKam har en veldig forskjellig arbeidsflyt, så det er fornuftig at disse har GUI som er tilpasset dette. Desuten blir jo den grunnleggende GUI funksjonaliteten ivartetatt av Qt/KDE bibliotekene som gir en rimelig høy grad av likhet uansett.

Er ikke helt sikker på hva du mener med søkevindu, men jeg regner med at du tenker på bruken av web-shortcuts i location baren(gg: wp: imdb: qt: etc). Personlig synes jeg det er helt genialt og mye mer effektivt enn søkebaren du har i f.eks Firefox. Det er faktisk det første jeg fjerner når jeg setter opp Konqueror. Settings -> Configure Extentions -> Search Bar. Trodde den stort sett alltid var installert som default i distribusjoner, uansett ligger den i extragear konq-pluggins(Anbefales, mye nyttig i den pakka:-)

Enig med deg angående "favicons", der er det en del som ikke fungerer riktig. Det har vel aldri vært helt bra og ikke blitt noe bedre med KDE 4, mer det motsatte. Bokmerke behandleren har også en del andre problemer, tror det omtrent er den eneste applikasjonen som krasjer jevnlig(sier litt siden den ikke brukes ofte).

Bruker stort sett kun Konqueror på Linux, og det fungerer suverent til mitt bruk. Har kun problemer med sider som bruker avanserte java appletter, så det er kun VPN til jobben, Norsk tipping og Nettbanken etter de gikk over til det bank-id greiene som skaper problemer. Ingen av de er i daglig bruk, så ikke noe stort problem.

omaha

Joda, jeg har searchbar og den er nyttig ;)

...jeg er ikke noen vanebruker av Konqueror, så det er mulig det er meg, men jeg får ikke posisjonert searchbar slik jeg ønsker - den legger seg automatisk til høyre for locationbar. Me no like :)

Bokmerkebehandleren ER et irritasjonsmoment ja.

Når det gjelder GUI i applikasjoner er jeg helt enig med deg i at det er forskjellige krav mht flow, men det jeg tenker på er hvordan man samler funksjonalitet i moduler og hvordan disse kan flyttes eller plasseres osv. Jeg mener at KDE applikasjoner vil bli mer brukervennlig om dette blir mer koordinert. Det KAN bety at enkelte applikasjoner vil lide litt, men jeg TROR ikke det.

Hva man samler i de enkelte moduler vil variere.

Jeg regner med at modulene i Amarok vil bli bedre i kommende versjoner, men slik det er nå mener jeg at Amarok lider fordi dette er litt for fastlåst. Har sett forslag som indikerer ganske store forbedringer i Amarok.

Jeg synes også det er rom for forbedringer i DigiKam/Showfoto.

Et eksempel er plassering av verktøy på begge sider i DigiKam. I Konqueror og Amarok er den "faste verktøylinjen" på venstre side. I Kontact suiten er panelet for bytte mellom applikasjoner låst på venstre side. (Man kan legge til et panel med identisk funksjonalitet hvor som helst, men man kan ikke fjerne det på venstre side).

Mitt oppsett ser omtrent slik ut, og jeg konsentrerer det jeg bruke mest oppe til høyre.

Jeg har lekt litt med dette en tid, og for meg passer det bedre å ha slike saker på høyre side. Mitt poeng er ikke å flytte det, men å velge selv. Jeg mener ihvertfall jeg reduserer bruk av mus kraftig ved å sette det opp slik (laptop). Nå skal det jo sies at jeg tror det beste er å benytte keyboard shortcuts. Den eneste ulempen er ved hopping mellom OS og applikasjoner når disse ikke følger hva man er vant til...

Blackslash

Får gi fra meg litt lyd, da. Du må fortsette å skrive, omaha. Er ikke så mye nyheter om linux der ute...

Vurderer å prøve ut kde4 nå. Elsker kmail fra kde 3.x, så håper de ikke har ødelagt den.

omaha

Det skjer mer enn noen gang innen Linux, Blackslash ;)

Nye filsystem, bedre oppkobling med HSDPA og Wifi, bedre hardwaregjenkjenning, raskere boot, bedre virtualisering, nye skrivebordsmiljø, bedre GUI, bedre kvalitet i distroer osv osv.

Ikke minst portes Linux til stadig flere portable enheter - samt i embedded. OpenSuse buildservice har slått sine pjalter sammen med Linux Foundation.

Buildservice er et system hvor "alle" prosjekter kan pakke for mange distribusjoner samtidlig. La oss ta Gimp som eksempel: De kommer med en ny versjon og utviklerne bruker Buildservice til å pakke for Ubuntu, Debian, CentOS, OpenSuse +++ i en og samme operasjon.

Nå er det mange forskjellige som pakker, og samles dette vil masse tid spares. Spart tid kan brukes på selve applikasjonen - utvikle den eller feilrette i den. At dette nå knyttes til Linux Foundation er svært svært bra.

Et annet eksempel er at dette kan gjøre det mer aktuelt for distribusjoner å vurdere YAST. (Sier ikke det bør gjøres eller er noen fordel). Men det gjør det mulig for mange distroer å bruke grafiske adm verktøy om de ønsker noe slikt.

----

Etter at Microsoft slapp W7 betaer har mange nettaviser skrevet nesten utelukkende om dette. Etter hva jeg har forstått, så har medier som mottok W7 vært klausulert mht omtale av benchmarks, og dette medfører at det er lite kjøtt på beina. Resultatet er at alle roper halleluja "raskt og ressursvennlig" uten at facts underbygger det. Men de kan altså ikke kjøre mer enn 3 applikasjoner samtidlig på en nettbok......

Dette har fortrengt Linuxstoff, men det tar seg vel opp igjen med Ubuntu 9.04....

----

Når det gjelder Kmail/KDEpim/Kontact var dette ihvertfall triggeren for meg når det gjaldt overgang til KDE 4. Jeg ventet til dette var bra nok for meg. Jeg kan ikke sammenligne funksjonalitet med eldre versjoner, men til mitt bruk er det den beste suiten jeg har vært borti. Regner med at det blir enda bedre fremover.

omaha

Noen endringer som kommer i KDE 4.3 er at Dolphin blir å anvende Akonadi for håndtering av metadata. Dolphin sliter litt med dette akkurat nå.

Det blir også mulig å se videofiler + høre lydfiler i Dolphin ved hjelp av Phonon....

Ppenz' blogg

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer