Mandriva 2010.0 tilgjengelig

Mandriva 2010.0 er nå tilgjengelig i repoene, men har ikke blitt lansert enda. En kan velge mellom flere versjoner og oversikten finnes her for 2009.1 (forrige versjon): http://wiki.mandriva.com/no/Velg_utgave

Direkte lenker (i586 med propietære drivere osv):
ftp://ftp.uninett.no/pub/linux/MandrivaLinux/official/iso/2010/mandriva-...
ftp://ftp.uninett.no/pub/linux/MandrivaLinux/official/iso/2010/mandriva-...

LiveCD'er for x86_64 ser ikke ut til å ha blitt lagt ut enda. De dukker nok opp her sammen med b.la de frie DVD'ene som også finnes i 64bits:

ftp://ftp.uninett.no/pub/linux/MandrivaLinux/official/iso/2010/

Mandriva finnes også i kommersielle utgaver som Powerpack, Server og USBstick.

Mer informasjon hos Mandriva:
Nyheter : http://wiki.mandriva.com/en/2010.0_What%27s_New
Notater : http://wiki.mandriva.com/en/2010.0_Notes
Errata : http://wiki.mandriva.com/en/2010.0_Errata

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

josi

Iso-bildene kan legges inn på USB-minnepinne ved hjelp av et program som kalles 'Mandriva seed'.

Last det ned herfra: ftp://ftp.uninett.no/linux/MandrivaLinux/official/iso/2010/mandriva-seed...

Eller for Windows-versjonen: ftp://ftp.uninett.no/linux/MandrivaLinux/official/iso/2010/mandriva-seed...

josi

Live-CD-ene, variantene som kalles Mandriva One, finnes kun i 32-bit versjon.

Dermed må man bruke Mandriva Free om man vil utnytte 64-bit arkitektur. Ettersom alle de proprietære pakkene man finner i One, ligger i 'non free'-pakkebrønnen, er det ikke noe problem å etterinstallere disse om man har lagt inn Free.

viking60

Har moret meg med å teste noen nyheter i Mandriva 2010.0 og fant ut at Gnome-shell er ganske flott.
Jeg har brukt gnome hele tiden og har i grunnen aldri likt det overfyllte KDE grensesnittet.

Gnome-shell ser ut til å kombinere det beste fra begge verdener:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Slik kan du teste det:
Installer gnome-shell
Trykk ALT+F2 og skriv gnome-shell --replace (i Gnome)

For å avslutte det trykk ALT+F2 og tast inn metacity --replace.

Dette er forløpig på eksperimentstadiet men det fungerer helt fint her.

Dette er en flott forsmak på Gnome3

omaha

Du kan vel fylle skrivebordet så mye du vil uavhengig av hvilket brukergrensnitt du velger for Linux, og det betyr vel at du også kan strippe vekk så mye du vil. :-)

viking60

Jepp men i gnome-shell så går du fra "fyllt" til "strippet" på et øyeblikk. Menyen til venstre synes bare når du trenger den.
Foretrekker det enkle selv - men det blir det jo ikke noen spennende bilder av:)

Når du arbeider i ett vindu ser det - egentlig - slik ut:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Når du så klikker på eller beverger musen over Aktiviteter oppe til venstre, så vil menyen + alle vinduene vises som på det første bildet.
Ser ut til at en kan åpne ubegrenset antall Skrivebord/vinduer.
Du kan enkelt dra f.eks Opera fra Skriveborsdsvindu1 til skrivebordsvindu4 etc. etc.
Poenget er at denne er ganske ellegant og fleksibel, men det synes jo ikke på bilder :=)

omaha

Har ikke noe å utsette på DE i Gnome - det er helt ok. Det ser riktignok ut som om Gnome 3.0 ikke dukker opp før (tidligst) i September 2010, men det er bedre enn å slippe det for tidlig.

Som en bonus slipper Gnome kanskje litt lettere unna den gnagingen som KDE gjennomgikk. Mytene henger fortsatt med KDE 4 ihvertfall. Utfordringen til Gnome blir Moblin og GoogleOS som jeg tror vil gå mer på Gnome's bekostning enn på KDE's. Før Gnome 3.0 dukker opp vil det være et lite vacuum, og det gir spillerom.

Jeg tror at mange kommer til å bli overrasket over GoogleOS, og det skulle ikke forbause meg om den vil ende opp som største blant DE i Linux. Android har ihvertfall fått et massivt gjennombrudd, og det vil gi Google tillit.

-----

En setter jo opp dette som en vil i KDE 4 også, og så er det jo bare å bruke en funksjonstast eller tastekombinasjon for å hente det frem. (Som i Compiz).

Har forholdsvis rent skrivebord, og har tatt ibruk "activites" som lar en gjemme dilldall ++ i en eller flere "activities". Prinsippet er vel omtrent det samme som i HTC Sense på Hero, og det bruker lite ressurser.

Det er fortsatt rom for bedre funksjonalitet i "activities", men det lover allerede godt. Venter for å se hva KDE 4.4 bringer, (TROR jeg hopper over Beta1 i desember - får se på tilbakemeldingene først) - spesielt på flerskjermsløsninger. Håper og konseptet med skrivebord erstattes helt av aktiviteter. Ser ikke annet enn begrensninger med skrivebord i forhold. Det eneste jeg tar forbehold om er evt avhengigheter og avgjørelser i design - dvs Activities er avhengig av skrivebordene, men det tror jeg i såfall bare er snakk om hvilke valg de tar.

To spm mht Mandriva og Gnome: Er Evolution standard Epostklient, og lar den isåfall seg avinstallere HELT fra pakkebehandleren?

terjejh

[quote="viking60"]Har moret meg med å teste noen nyheter i Mandriva 2010.0 og fant ut at Gnome-shell er ganske flott.
.....klipp
Dette er en flott forsmak på Gnome3
Jeg synes det er altfor tidlig å ha noen formening den ene eller andre veien, da Gnome-shell vel ennå bare en preview og fortjener mer tid på seg fram mot Gnome-3. Men at Gnome-shell allerede er omdiskutert også blant Gnome-brukerne, er brukerkommentarene nederst i denne linken et bevis på, der noen også gir KDE4 fyken
http://lizards.opensuse.org/2009/05/16/a-quick-tour-of-gnome-shell/

I mellomtiden blir jo Gnome "2" gradvis bedre, nå sist med nyeste v.2.28
http://www.hardware.no/artikler/gnome_2_28_sluppet/72328

viking60

Omaha
"To spm mht Mandriva og Gnome: Er Evolution standard Epostklient, og lar den isåfall seg avinstallere HELT fra pakkebehandleren?"

Evolution lar seg fint avinstallere.
Evolution-data-server blir det værre med, da denne har lyst til å avinstallere task-gnome-minimal.

Den er standard.

terjejh
gnome-shell er spennende og det er jo allerede i Mandriva pakkebrønnen. Og den virker jo fint så tjuvstarten er både morsom og velykket. Har forsøkt KDE4 noen ganger og jeg liker det ikke. Men det er en smaksak, det skal mye til for at jeg forlater Gnome da må 3.0 være svært dårlig.

omaha

Oki - takk skal du ha. Det var som jeg trodde. :-)

viking60

Ja den burde kanskje skifte navn til gnome-data-server :)
Det er uansett ikke noe problem. Alle vil førsøke å avinstallere evolution - og det går jo strålende.
Det er kun de spesiellt interesserte som vil lete etter evolution-data-server for å avinstallere denne - og de spesiellt interesserte vet ofte hva de gjør:-).

omaha

Mnjaa...

Jeg har rett og slett ikke giddet å sjekke det ut ettersom jeg jo ikke anvender Gnome. Hender jeg har det installert for å kunne svare på spm.

Rent generelt er det ikke om å gjøre å ha noe installert dersom en vet en ikke har behov for det, og Evolution var aldri min greie hverken i Ubuntu eller OpenSuse.

Ser forresten det er endel klager på *buntu. Jeg må ha hatt mye flaks med installasjonene jeg har gjort...

Skal dra en test av Mandriva - tror jeg bruker Mandriva Seed på en USBstick.

Er det bare meg som misliker reklame for Microsoft på nettsteder for Linux?

viking60

Bruker ikke evoulution selv heller.
Og jeg må tilstå at jeg også har KDE installert for å kunne svare på spørsmål selv (kan liksom ikke hevde at jeg ikke liker det uten å ha prøvd det selv - men altså, det er snakk om vane og smak). Har lagt merke til at buntu får mye pepper om dagen. Det er sikkert like ufortjent som all den halelulja-skryten ubuntu har fått tidligere.

Når det gjelder Microsoft reklame på Linux nettsteder så misliker jeg det sterkt! På den annen side; vi er for frihet så jeg antar at den også må omfatte Microsoft :-! Håper at de betaler SVÆRT godt. Det er jo faktisk en Google plassert annonse vi ser her.
Men du har rett omaha, det representerer en viss forurensing. Microsofts opptreden i markedet er preget av muskler og arroganse - det irriterer meg mye mer enn produktene som i og for seg kan være ok (Uten at de kan konkurere med Linux på noen som helt måte i mine øyne).
Jeg var på Lefdal her om dagen og kjøpte en Asus aspire One - en sånn liten greie som er kjekk for kona. Jeg ønsket å få den uten Windows og lurte på hvor mye billigere det ble.

Sjeldent har jeg sett en mer forvirret selger. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte kjøpe Windows selv om jeg ikke ville ha det - men jeg kunne nekte å godta Microsofts betingelser nå jeg installerte og kreve pengene direkte refundert av dem.

Tenk deg et hvilket som helst annet produkt som du ble tvunget til å ta med deg hjem for deretter å få det refundert - når du på forhånd vet at du ikke vil ha det!
Helt utrolig.

omaha

Greit at det er Google's annonser, men det er jo snakk om strategisk plassering og ikke noen tilfeldighet. Me no like.

Når det gjelder DE synes jeg folk skal bruke det de trives best med. For min del er det KDE 4. Det var mange muligheter i KDE 3.x men jeg syntes det var utrolig rotete mht oppsett og hvordan dette var organisert. Med KDE 4 tittet de nok på alt tilgjengelig på markedet, også Gnome.

Skal ikke være bastant mht Ubu 9.10, men jeg kjenner meg ikke igjen i klagene, like lite som jeg kjenner meg igjen i mange av klagene på KDE 4. Har brukt litt tid på å ettergå endel påstander, og styrer en unna preferanser evt svakheter i distroenes implementering er det noen momenter som jeg ikke finner hold i.

- Bloat, ressursbruk og sammenligninger med windows vista/w7 stemmer ikke.
- Plasmacrash skyldes ofte plasmoids med "gal Qt" eller implementering i distro
- Networkmanager er ikke bra (forbedret versjon er underveis, men alt for sent).
(Bruker WicD som jeg er fornøyd med.)
- Nepomuk bruker for mye ressurser - KDE 4.4 skal løse dette. Jeg har det avslått.

For å dra skikkelig nytte av KDE 4 tror jeg det er en fordel å bruke litt tid på et skikkelig oppsett som passer egne behov. Det ser også ut som om distro er enda viktigere enn jeg mener det er. Har benyttet KDEmod og Arch det siste året, og jeg er meget fornøyd.

Ser at det er endel som anvender ATI-kort som klager. ATI ekskluderte i overkant mange kort med de nye driverne. Kan godt hende at det var smart mht kvalitet for nye kort, men mange er forståelig nok passe sure.

Hva folk ikke snakker om i Linux/Win-debatter er at ATI's cut-off gjelder ALLE operativsystemer. Det er ikke en Linuxspesifikk cut-off. Forskjellen er at utviklingen av Linuxdrivere ikke var kommet langt nok ved cut-off. Men det er *buntu som får skylden. ATI brukes for hva det er verdt i FUD.

Når det gjelder HW påstås det at Lenovo's ansatt-rabatt som en får ved medlemskap i Linux Foundation er MEGET bra. (Dell og HP er inkludert i rabattordningen også). Jeg kommer trolig til å anskaffe meg en iMac 27 ved siden av ThinkPad'en, og så får jeg se om det blir ny Thinkpad senere. Den jeg har duger svært godt.

Tertitten

Liker mandriva 2010 veldig godt, er litt for vant til .deb filer, men får vel snart dreis på rpm :-)

Ett problem jeg har dog er at jeg ikke får chromium til å fungere, klager over manglende filer, ergerlig da chromium er min favoritt nettleser..

josi

For å installere Google Chrome på Mandriva:

Legg først til Googles pakkebrønn, installer deretter pakken 'google-chrome-unstable'.

32-bit:

 urpmi.addmedia --no-md5sum -v google http://dl.google.com/linux/rpm/stable/i386 with hdlist.cz 

64-bit:

 urpmi.addmedia --no-md5sum -v google http://dl.google.com/linux/rpm/stable/x86_64 with hdlist.cz 

Deretter:

 urpmi google-chrome-unstable 

Tertitten

Takk skal du ha :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer