KDE med individuell nettsky.

Som mange har fått med seg oversvømmes nettet av forskjellige nettskyløsninger.

Spekteret er vidt for tjenestene i nettskyen - Epost, dokumenthåndtering, lagring/sikkerhetskopi, mediastrømmer, chatting, tvitring, facebook - listen er lang.

Det er flere alternativer for hvordan brukere kan samle tjenestene. Google forsøker å samle så mye som mulig hos Google, Zoho ønsker at alt skal ligge hos dem, Canonical har lansert Ubuntu One, Apple har sin betaltjeneste, og det finnes portaler som lar brukerne få tilgang til andres tjenester via deres egen portal.

KDE har en litt annen vri på dette.

Det finnes allerede en god del funksjonalitet som kan ta hånd om de forskjellige tjenestene i nettskyen. I KDE er det en dreining over fra flere skrivebord til flere aktiviteter. Aktiviteter i KDE består noe forenklet av separate skrivebord som har egne innstillinger - f.eks plasmoider som vises kun på et skrivebord (dvs i en aktivitet), forskjellig skrivebordsbakgrunn osv.

Brukerne kan istedet for å kjøre nettskytjenesten gjennom en nettleser legge plasmoider på skrivebordet for de forskjellige tjenestene.

Slik kan en sette sammen en kombinasjon av det som passer en selv i en aktivitet uten at skrivebordet blir uoversiktlig.

Sentralt i dette ligger samarbeidsprosjektet "Social Desktop" og funksjonaliteten "Get New Hot Stuff" som i KDE lar brukerne hente alt fra plasmoider til fargekart, skrivebordstema og bakgrunner.

KDE jobber med å utvide denne funksjonaliteten og et nytt prosjekt har blitt startet. Prosjektet er "Owncloud" og hensikten er at brukere skal slippe avhengighet av bestemte kombinasjoner av tjenester. Istedet kan brukerne velge fritt mellom hva de ønsker å benytte og samle dette i personlige oppsett.

Owncloud kommer ikke til å skille mellom offentlig tilgjengelige tjenester og de tjenester brukerne har satt opp på en lokal server.

Brukerne vil ikke være like låst til bestemte tilbydere så det vil være enklere for en bruker å bytte ut tjenester en er misfornøyd med.

Blant andre fordeler sett i forhold til nettportaler som samler forskjellige tjenester er at Owncloud lar brukeren beholde oversikten og sammensetningen av tjenester.

Dette innebærer et bedre personvern fordi "gratistjenester" blant annet lever av å sanke informasjon om brukerne.

En portal hvor brukere som lever sitt liv på nettet samler Facebook, Gmail, Chat, linkedin, slektstre og alle de andre tjenestene vil ha adgang til en absurd mengde informasjon om brukerne og deres nettverk.

Dersom brukere kan beholde kontrollen på sin egen kombinasjon av tjenester vil i det minste all informasjonen bli mer fragmentert.

Funksjonaliteten må også ses i sammenheng med Nepomuk ved at en kan forvente at informasjonen en har lagret i de forskjellige tjenestene vil kunne indekseres og tagges slik at informasjonen blir lett tilgjengelig gjennom søkeverktøy på skrivebordet. Akonadi vil også være et interressant "verktøy" i sammenheng med OwnCloud.

Splitting av funksjonalitet i KDE.
Et av områdene det jobbes med innen "KDEsfæren" er en oppsplitting av applikasjoner. Kjernefunksjonalitet blir modularisert, mens brukergrensesnittet blir adskilt i større grad.

Dette gjør det enklere å ta ibruk kjernefunksjonaliteten i flere applikasjoner og på flere platformer. Jobben har startet i Kontact-prosjektet hvor de enkelte modulene portes over til Akonadi. Mer av dette vil bli synlig i KDE SC 4.5 om ca 6 mndr.

Et annet prosjekt som er igang med dette er Koffice hvor kjernefunksjonalitet har blitt tatt ibruk på Nokia N900 med Maemo. Med nytt brukergrensesnitt.

En av forutsetningene for at Owncloud skal bli en suksess er at det utvikles klienter/applikasjoner/plasmoider for de enkelte tjenestene, så dette er ikke gjort over natten.

Prosjektet er på et relativt tidlig stadium og finnes her:
OwnCloud.org
Sosialt Skrivebord
KDE blogginnlegg om OwnCloud

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer