Moblin + Maemo + Qt = MeeGo

Nokia holder pressekonferanse på MWC 2010. Med seg på scenen har de Intel, og nyheten de kan bringe er er at Nokias Maemo og Intels Moblin slås sammen.

Navnet blir MeeGo og operativsystemet skal være helt åpent. Målet er å skape et solid ekosystem for applikasjoner som vil få vesentlig større nedslagsfelt som bilunderholdning, mobiler, surfeplater og nettbøker+nettopper.

For applikasjoner/brukergrensesnitt har Qt blitt valgt. Dette gir synergier i forhold til Symbian som også er åpen kildekode og kan kjøre med Qt brukergrensesnitt/applikasjoner. Det spekuleres nå i at MeeGo vil erstatte Maemo 6, men hvorvidt varemerket endres er også uklart.

Med dette kan det se ut som om man vil ha to sterke, kommersielt baserte linuxplatformer i markedet i årene som kommer.

MeeGo vil ligge "hosted" under paraplyen til LinuxFoundation og åpenheten bør således være sikret.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

ghm

Linken din var ikke helt god :-)

Var det denne?:
[url]http://www.engadget.com/2010/02/15/live-from-nokias-mwc-2010-event?icid=sphere_blogsmith_inpage_engadget

omaha

Yupp det var rett link (som også var den som lå i posten da jeg gjenåpnet den for redigering faktisk) ;)

...hender jeg glemmer å klikke linkene selv før jeg publiserer.

moma

Hei,
Sjokkerende nyhet.
Moblin må vel forlate Clutter-biblioteket men QT kan sikkert gjøre de samme tingene. Litt synd fordi jeg er selv glad i Clutter og Cairo. Vil Maemo fremdeles være Debian-basert?

omaha

Tror ikke de har sagt noe om hva de baserer på mht .deb eller ei. Ser vel ikke helt bort ifra at applikasjonene kjører "sandboxed", men det er gjetting.

Kjenner ikke Clutter så godt, men Qt har jo en stor fordel mht utviklerbase, kryssplatform og dual licensing sett fra appselgernes ståsted.

Jeg er ikke 100% trygg på Intel - har den oppfatningen at de justerer innsatsen etter vinden. Jeg tror dette er "døden" for Palm Pre - på sikt.

Når det gjelder Symbian kan det være at Nokia vil ha bedre styring der selv om det er åpen kildekode.

Jeg ble ikke overbevist av Winmo 7, men tror Apple må (og kommer til å levere) en vesentlig forbedring av iPhone OS.

Jeg tror faktisk at Gnome vil ha et problem fremover, også med Gnome 3.0 ute.

josi

De skifter fra deb til rpm. Dvs. ex-Maemo skifter, mens Moblin allerede brukte rpm og var Fedora-basert -- som nå også MeeGo blir.

Har lagt merke til mange skuffede Debian-fans som har ganske negative kommentarer på maemo.org. Det har nok blitt litt mange kameler å svelge for enkelte den siste tiden. Dette kommer jo på toppen av overgang fra gtk til qt. (Selv om gtk nå blir offisielt støttet i MeeGo -- enn så lenge. I neste Maemo-versjon var det planlagt at gtk kun skulle være støttet av frivillige).

Men ettersom det bygges omkring Linux foundation er det vel egentlig naturlig at man følger linux standard base, og dermed bruker rpm.

Uansett betyr det fint lite i praksis. Rpm og deb, begge fungerer fint. "Dependency hell" kommer av dårlig pakking, ikke av mangler i rpm.

omaha

ak

Jeg tror Palm Pre hele tiden har hatt små sjanser uansett, det som blir spennende er om Nokia klarer å henge med basert på dette ;)

Qt virker som et litt merkelig valg, ser man bort i fra at de allerede eier det. Terskelen må være lav nok til at JavaScript/HTML hackerne kan lære nødvendig programmering underveis, jeg tror ikke man får bygget et økosystem hvis C++ er kravet.

josi

Du kan jo alltids fyre opp et lite Qt-program med QWebView, så bruker du javascript/html inni den :)

ak

Det kan være redningen, men jeg tenker mere at de må klare å komme seg opp på neste nivå når de begynner å butte mot begrensningene som ligger i HTML / JavaScript.

omaha

...ser ut til at GTK/Clutter er med for å glatte overgangen til Qt om jeg har tolket ymse info korrekt. Har ingen innvendinger mot Clutter++, men for dette bruksområdet vil det etter min oppfatning være bedre å rendyrke enn å diversifisere.

Det påstås/spekuleres i at LG's gw990 ligger an til å bli en tidlig MeeGo-modell - den kjører intel chipset.

http://www.engadget.com/2010/02/16/lg-gw990-to-be-among-first-meego-phon...

josi

Ak, her har du kanskje løsningen du etterlyser?

http://maemo.org/downloads/product/Maemo5/python2.5-qt4-doc/

ak

josi: Det kan godt stemme, ihvertfall hvis det får full backing. Python er ihvertfall godt egnet til det trinnet jeg etterlyste :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer