Novell i spill

Hedgefondet Elliot Associates som eier 8% av Novell har fremsatt et bud for å overta hele selskapet. Det betyr at Novell er i spill, og at flere interessenter sannsynligvis vil vurdere å by på Novell. Det er heller ikke umulig at Elliot er i allianse med andre aktører som ikke ønsker å tone flagg.

Elliot mener at Novell ikke har levd opp til sitt potensiale og det ligger implisitt i dette at Novell står foran store endringer dersom et oppkjøp finner sted.

Et slikt bud tvinger Novell's styre og aksjonærer til å vurdere budet konkret. Andre aktører blir nødt til å vurdere Novell meget nøye selv om slike evalueringer foregår hele tiden.

Novell har over tid trimmet organisasjonen blant annet ved å legge om forretningsområdene, redusere antall ansatte, rekruttere i østen og barbere verdien av goodwill i regnskapene.

Dette kan vurderes på flere måter. Det kan være fornuftig økonomisk og driftsmessig, men det er også en vanlig metode for å gjøre seg attraktiv for oppkjøp.

De store aktørene i markedet blir nødt til å vurdere konsekvensene av et oppkjøp og spørre seg selv om de har nytte av å overta Novell. I denne vurderingen må de også se på konsekvensene av at en konkurrent overtar Novell.

Dersom en konkurrent overtar Novell kan dette medføre hindringer i form av redusert tilgang til kunder som kjører Novelløsninger.

Blant kandidatene det spekuleres i er Oracle, IBM og Microsoft.

Skulle IBM overta Novell (om konkurransemyndighetene tillater en slik konstellasjon) vil dette styrke IBM i konkurransen mot Microsoft.

Om Microsoft velger å åpne lommeboken byr dette på en hel rekke utfordringer for både Microsoft, Novell, Linux og åpen kildekode.

En av de største utfordringene vil bli reaksjonen til brukermassen som jo er viktig for utviklingen av de kommersielle variantene også.

Et annet spørsmål er reaksjonen hos de Novellansatte utviklerne. Entusiasmen ovenfor Microsoft ser ikke ut til å være like stor andre steder som den er i Mono.

Undertegnede er av den oppfatning Novell lenge har vært en potensiell oppkjøpskandidat og at Microsoft lenge har vurdert - og fortsatt vurderer - et oppkjøp av Novell. Et slikt oppkjøp vil på mange måter virke mot sin hensikt pga økt polarsiering og tap av kompetanse hos Novell.

Nå blir Microsoft nødt til å evaluere dette mer konkret målt opp mot konsekvensene av at Novell blir styrket finansielt under eierskap av allerede sterke konkurrenter.

Hvem som ender opp som eier av Novell er ikke godt å si og det er langt ifra sikkert at det blir Elliot.

Dersom det IKKE blir Elliot blir nok det store spørsmålet:

Går Novell med eller mot Microsoft?

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Her er en analyse av hvordan spillet rundt Novell KAN komme til å se ut:

http://www.consortiuminfo.org/standardsblog/article.php?story=2010030405...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer