Uferdig Gutsy?

Jeg har de siste 10 åra vært av/på bruker av Linux. Jeg har prøvd diverse distribusjoner, men havnet etterhvert på 'Kubuntu'. 'Ubuntu'-systemets klare målsetting om å alltid være et fritt system er tiltalende. Jeg bruker stort sett det grafiske grensesnittet i og med at jeg ikke er særklig god på terminalkommandoer, og systemet er jo faktisk grafisk.

Under oppgradering til 'Gutsy' synes jeg å ha opplevd ting som gir meg litt assosiasjoner til tidligere erfaringer med Linux, nemlig at man slipper nye distribusjoner der man raskt oppdager at det er uferdige løsninger.

* Jeg prøvde å oppgradere fra 'Feisty' både med RC-versjonen og den endelige versjonen, uten hell. 'Upgrade manager' terminerer midtveis i oppgraderingen, uten noen feilmelding. Og systemet mitt har ikke så godt av det. Jeg prøver en gang til, fra en helt nyinnstallert 'Feisty' med alle oppgraderinger. Funker ikke, rett og slett. Ingen god begynnelse. Installerer fra CD. OK.

* Det trådløse Ralink-baserte kortet mitt fungerer! Bra. Tidligere har operativsystemet hengt seg helt før det rakk å komme opp, hver gang dette kortet var satt i. Fint, tenker jeg, for et system som i dag ikke håndterer slike enheter 'rett ut av boksen' er sjanseløst med tanke på å oppnå noen breiere adopsjon.

* Prøver 'Dolphin' siden dette er en av nyhetene. Ser bra ut, synes jeg. En enklere og mer intuitiv filbehandler enn Konqueror, og bedre tilpasset oss 'vanlige' brukere. Det tar meg ikke mange minuttene å få fram første feilmelding. "Unable to save bookmarks..." . Skjer visst når man har kjørt programmet med rot-aksess. Og etterpå skjer det hver gang programmet skal lukkes. Irriterende og veldig synlig. Prøver også å endre oppsett av fonter, størrelse på ikoner o.l. fra 'Configure'-menyen, men får ikke dette til å virke. Tja. Uferdig, men fint program.

* Prøver deretter 'Strigi', som jo også er en stor 'nyhet'. Jøss, denne tjenesten har jo en brukerflate som ser ut som den er laget på første timen i HTML-kurset. "Start demonen". Javel. Jeg trykker på 'hjelp' og sendes videre til en Wiki som jeg ikke kan se inneholder noen brukerveiledning. Og den har verdens korteste FAQ. To (!) s-m oppføringer. Jeg har testa denne tjenesten litt mer, ser at det ramler inn en masse (for meg) uforståelige treff når jeg legger inn et kjent filnavn under '/home/meg/'. Sikkert nyttig, men hvordan kan man slippe igjennom noe som ser sånn ut? Og annonsere det som en stor nyvinning med systemet?

* Jeg har etterhvert vendt meg til å installere programmer med 'Adept' og synes det fungerer ålreit. Jeg har også lastet ned en del programmer som ikke har ligget i de forhåndsvalgte 'repositories' og installert med å høyreklikke .deb-fila og installasjon med 'Adept'. Og dette har fungert fint. Nå er dette valget borte... Istedet tilbys man å 'åpne fila' med 'GDebi Package Installer'. Prøver dette med noen av mine vanlige programmer, 'jEdit' og 'Opera'. Det tryner begge gangene. Ingen feilmeldinger. Hvordan skal da en 'vanlig' bruker kunne installere programmer? Vel, jeg redigerer 'sources.list' og installerer med 'apt-get'. Men de fleste vanlige PC-brukere vil ha store problemer med dette.

* Jeg må som vanlig hente JRE Java fra Sun og installere denne for å få jEdit til å fungere. Den forhåndsinstallerte java-versjonen fungerer av en eller annen grunn ikke bra nok i 'Gutsy' heller.

Faktisk så opplever jeg oppgradering til 'Gutsy' som litt nedtur. Selv om nettverkskortet fungerer.... Det er slike ting som jeg har beskrevet her, og andre ting som beskrives i denne artikkelen: http://www.dinside.no/php/art.php?id=493028
..av en journalist som ikke virker negativt instilt, som skremmer bort brukere. Joda, systemet fungerer jo i hovedsak fint, og jeg skal definitivt fortsette som Linux-bruker. Jeg sa etter at 'Feisty' var sluppet at nå hadde jeg tro på en større utbredelse av Linux, for nå var systemet blitt så enkelt og liketil å bruke at vi 'vanlige' brukere ikke støtte på så mange problemer. Nå er jeg mere skeptisk.

På jobben pleier vi å si at "Her er det mye som virker", når vi skal være litt positive selv om vi opplever en del problemer med en prototype av et nyytvikla elektronikkprodukt. Det er jo snakk om å se de lyse sidene, men det er ikke på det stadiet vi slipper produktet løs på kundene.

Per J.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

ak

Ja, hvis du har valgt KDE 4 så kjører du uferdig programvare, ingen annen måte å se det på.

Jeg vet ikke hva jEdit bruker, men Opera tror jeg ikke fungerer med Qt4, som KDE 4 krever.

Den forhåndsinstallerte versjonen av Java er den frie GCJ eller icedtea (førstnevnte er inkomplett, sistnevnte er helt fersk og basert på den koden av Java som Sun har gitt ut under GPL), du må installere sun-java6-jre eller -jdk for å få Sun sin proprietære Java.

slurt

Har også opplevd slike ting med oppgraderinger av Ubuntu. Synes 6.06 Dapper versjonen er veldig stabil, det kommer bugfikser til den og er støttet til 2009. Hvis ting virker skal man ikke forandre det :)

perj62

Nei, jeg kjører nok ikke KDE4. Installerte bare 'rett ut av boksen' og det jeg har beskrevet er bare erfaringene fra det første inntrykket: så først på et par av de nye tinga i distribusjonen og skulle deretter installere noen av de faste programmene jeg bruker. Og jeg skrev ikke bloggen for å være surmaga, men fordi jeg har et sterkt ønske om at Linux skal få en større utbredelse. Men det man leverer i dag kan bli litt vel 'bleeding edge'.

Ja, jeg bruker sun-java6-jre, og den fungerer greit. 'jEdit' krever minimum java 1.5.

art3mis

Dolphin trodde jeg i aller høyeste grad var beta-programvare.

torvald

Kaster meg på denne.
Gusty stilte seg ikke på lik linje med forventningene.

Bill, I don't do Windows.

perj62

Dolphin er versjon 0.9.2 , men det betyr vel ikke at det er betaversjonen av 0.9.2 . Er jo ikke helt det samme. Men Dolphin tror jeg blir veldig bra.

omaha

Hei,

Jeg kan ikke uttale meg om "upgrade" fordi jeg foretrekker en renest mulig installasjon.

Det kan se ut som om endel sliter med installasjon i "multiboot". Uten at jeg skal være for bombastisk på dette mistenker jeg at endel brukere ikke prepper harddisken sin først. Med dette mener jeg at man bør sikre integriteten i de andre OSene på forhånd. (chkdsk/f, rydding og defragmentering). Er det store og små filer spredd rundt på partisjonen må Gparted flytte rundt på dette under krympingen og dette tar tid. Det bør også etter min oppfatning foregå som en egen operasjon før man installerer (sammen med Backup).

Jeg kunne tenke meg at Ubuntu opplyste om dette - ettersom et "skyvepotensiometer"løsningen under installasjonen etter min oppfatning virker overforenklende.

Jeg har prøvd en god del distroer det siste året, min personlige oppfatning er at dersom man foretrekker KDE er OpenSuse et bedre alternativ enn Kubuntu. Jeg vet ikke om Kubuntu har lyktes med "ta igjen" Ubuntu, men for Feisty blir det vel påstått at Kubuntu henger litt etter Ubuntu.

Jeg har lest artikkelen hos "DinSide" og finner den i overkant lettvint ettersom den kun tar for seg et par installasjonsforsøk og presenter dette som en test. Sant nok - dette er hva nye brukere KAN oppleve, men presentasjonen blir gal etter min oppfatning.

Skulle jeg synse om Gutsy så blir det vel at jeg mener at de kunne håndtert grafikkdriverinstallasjonen litt anderledes fordi (i mitt tilfelle) er det kjent at den restricted-driveren som er valgt som default er buggy. Nå er vel en ny versjon av denne snart klar, og jeg tipper at det da blir "hunkydory". Men førsteinntrykket for microsoftbruker kan ha vært skadelig for Linux ettersom en god del har opplevd problemer.

Videre mener jeg at Ubuntu hadde stått seg bedre på å utsatt denne releasen litt for bugfixing. Kanskje det nå er tid for konsolidering, en bit som har en tendens til å bli litt for lavt prioritert etter min oppfatning.

Det vil vel ikke være helt feil å se på Ubuntu Gutsy som en liten hype.
En hype stiller store krav og øker fallhøyden. Jeg mener Ubuntu Gutsy har blitt veldig bra - men det skal mye til å tilfredstille en slik hype. Og det tror jeg ikke Gutsy har klart.

Jeg velger allikevel Ubuntu fremfor OpenSuse og Fedora. Jeg kan ikke si at den er bedre, men den passer meg best tror jeg.

vatrix

Har sett mange klage på problemer med Gutsy. Husker at mange skrøt Feisty opp i skyene da det kom. Vel, for meg var Feisty helt på tryne, noe som gjorde at jeg til nå har brukt Dapper. En ting er at RT2500-kortet mitt ikke fungerte i Feisty. En annen irriterende ting var at man måtte treske løs i xorg.config for å få de riktige skjerminnstillingene. Her hadde det skjedd store forandringer da jeg for første gang testa ut Gutsy. Har hatt 0 problemer med det så langt, også Nvidia-driverne fungerer uten noe tull (i Feisty hang innstallasjonen seg). Er altså fornøyd. På den annen side håper jeg at fiksing av bugs og andre problemer samt bedret stabilitet får større fokus i utviklingen av Hardy (8.04).

EDIT: Men ser du her har testa Kubuntu, jeg ville nok foretrekke Gutsy fremfor Kutsy for å si det sånn.

art3mis

http://enzosworld.gmxhome.de/

Sitat:
"The KDE 3 version of Dolphin is in beta stage, but provides already most features for daily usage. Currently Dolphin gets ported for KDE 4.0."

Mulig dette er en gammel side da ;)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer