Virtualisering med Xen

Virtualisering - det å kunne kjøre flere operativsystemer på samme metall (maskin/PC). Idéen er gammel og mange forsøk har blitt gjort for å virkeliggjøre drømmen, noen mer vellykket enn andre. Frem til nå har VmWare stått i en særstilling. Men "gamle" teknologier som VmWare bruker, forutsetter emulering av maskinvare. Det igjen fører til en god del overhead og redusert ytelse.

Virtualisering er en spennende teknologi som nå er i ferd med å bli voksen. Det er flere årsaker til at ting skjer raskt nå:

  • Prosessorer med to kjerner er blitt allemannseie. Allerede i år får vi firekjerners prosessorer på desktopen. I horisonten ser vi både 8 og 16 kjerner. Muligens vil noen av disse bli dedikerte prosessorer etter hvert. F.eks. til grafikk.
  • Prosessorene har fått støtte for virtualisering direkte i kjernen.
  • En ny virtualiseringsteknologi, kalt Paravirtualisering, har kommet i produktet Xen. Denne teknologien endrer operativsystemets måte å kalle maskinvareressursene, og skiller seg derfor mye fra emuleringsteknikken til de andre. Det resulterer i svært lite tap av ytelse.
  • I tillegg kommer krav fra markedet (også private kunder) om bedre TCO (Total Cost of Ownership), enklere administrasjon, strømsparing, mindre støy, m.m. Kort sagt; det er bedre å kjøre én maskin enn mange.

Da Xen ble sluppet som åpen kildekode, innså konkurrentene at de ikke lengre kunne ta tusenvis av dollar for sine produkter rettet mot selskaper, og lanserte disse plutselig gratis i et forsøk på å beholde markedsandeler. Det er en tapende sak på lang sikt, tror jeg.

For Xen har fremtiden foran seg. Det er en overlegen teknologi. Aberet er at man altså må inn og endre OS-et direkte for å tilpasse det til Xen. Det er jo greit for Linux og andre OS der man har tilgang til kildekoden, men Windows er på den annen side lukket kode og det er da opp til Microsoft å tilpasse koden til Xen. Det vil neppe skje i nærmeste fremtid - om i det hele tatt - siden de har sitt eget virtualiseringsprodukt; Virtual PC.

Jeg tror allikevel at fremtiden ser lys ut for Xen. Den er allerede bygget inn i serverversjonen av SuSE og det er vel bare et tidsspørsmål før vi får se den overalt på desktoper også. Når vi får firekjerners PCer hjemme, og da har ressurser i overflod for å kjøre flere OS samtidig, er det logisk at løsninger vil dukke opp for å gjøre det mulig. Det er det allerede i dag, sier du? Ja, men i dag er det knotete å få til for Hvermannsen. Jeg snakker om en strømlinjeformet virtualiseringsløsning (med Xen), som installerer seg automatisk og transparent for brukeren, slik at brukeren kan installere andre OS etter ønske når som helst uten å tenke på de OS som måtte ligge fra før av på maskinen, og deretter kjøre alle installerte OS sømløst i vinduer uten merkbart ytelsetap.

Om kort tid er vi der! :)

Se også:

www.xensource.com/products/xen/

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

olear

Men har vi bruk for det på desktop? Jeg ser iallefall ikke behov for virtualisering på desktop (egentlig ikke på server heller).

TheHand

Muligens vil noen av disse bli dedikerte prosessorer etter hvert. F.eks. til grafikk.
Vi har vel strengt tatt skjermkort med prosessorer som er spesialisert for oppgaven :) Samme med lydkort og enkelte nettverkskort.

Prognatus

Ja, men der man nå har integrert grafikk på hovedkortet, kan man istedet ha dette i prosessoren. Da oppnår man fordeler med raskere kommunikasjon med resten av prosessoren og man sparer plass på hovedkortet, som kan brukes til andre ting.

AMD har i dag integrert minnekontroller i prosessoren, og etter oppkjøpet av ATI er ikke tanken om integrert grafikkkontroller så fjern lenger heller.

- Prognatus.

Prognatus

Ikke alle har bruk for dette i dag, og antagelig heller ikke i fremtiden, mens andre har et behov. De som vil kjøre gamle DOS-spill, eller ikke har lyst til å boote PC-en hver gang de skal starte opp et annet OS. Jeg er en av disse. :)

- Prognatus.

terjejh

Svaret er Ja, for noen - ikke for alle. Årsaken er applikasjoner, applikasjoner.

Virtualisering vil nok i større grad være aktuelt og nyttig for teknisk orienterte arbeidsstasjoner med Linux, både stasjonære og bærbare etter hvert. Men det kan også bli aktuelt for kraftigere Linux desktopper for kontorstøtte, når tilgang til investerte bedriftstilpasninger av "legacy" Windows applikasjoner er nødvendige. Mange er slik blitt bundet opp av enkelte, kommersielle, dedikerte applikasjoner, når de kun finnes på Windows. Brukeren eller bedriften vil kanskje heller i dag komme ut av denne tvangstrøya og ha valgfrihet til å kjøre Linux applikasjoner fordelaktig for alle andre oppgaver.

Med Xen VM server og et Xen-enabled (paravirtualisert) Linux OS som nederste lag, kan instanser av en eller flere virtuelle maskiner (VM) defineres/konfigureres og kjøres på denne plattformen. Med hardwarestøttet virtualisering (VT-computer enabled med Intel VT-X el. AMD-V) i tillegg, kan også VM kjøre i full virtualiseringsmodus og hoste umodifiserte gjeste OS, typisk Windows, men også andre Linux og Solaris OS med dets aktuelle applikasjoner.

Dermed kan arbeidsstasjonsbrukere også i slike tilfeller i hovedsak kjøre Linux desktop/applikasjoner og samtidig ha tilgang til nødvendige Windows-applikasjoner i andre vinduer på skjermen.

Tror faktisk slik virtualisering vil kunne muliggjøre større valgfrihet og raskere overgang til Linux på desktoppen, der det ellers ville vært forhindret. Men det krever at installasjon og oppsett blir enkelt nok.

Dual-boot er selvsagt ingen praktisk løsning i arbeidslivet, knapt nok for hjemmePC'en. Alternativet til nå har vært å kjøre enten bare Windows på arbeidsstasjonen, eller kjøre Linux med en RDP klient og aksess til en separat Windows terminal/applikasjonsserver i nettet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer