Poulsbo still makes me sad

Matthew Garrett ifra RedHat har tatt en titt på den mye om diskuterte driveren Poulsbo som er til de nyeste grafikkortene ifra intel. Her ser vi faktisk tilbakegang !
Før var intel veldig kresen på at ting skulle funke på linux, men nå ser det hele litt anderledes ut.

Dette er virkelig synd. Jeg blir til å holde øyne og ører åpne, da jeg har sverget til å kjøpe pcer med mest mulig 'intel inside' siden det gir best linux støtte. Ting forandrer seg og etter hva jeg hører, så ser du som om man kanskje skal se litt mer på AMD/ATI ?

Kilde: http://mjg59.livejournal.com/123618.html

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Din lenke er oppgitt i denne artikkelen om Poulsbro på MeeGO som jeg leste for et par dager siden:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODMxNw

Opphavet til denne røren sies å være at Intel satte ut deler av utviklingen til Tungsten slik at de ikke sitter på rettighetene til deler av teknologien.

Dette er ikke bare et problem for Intelbrukere, men også et stort problem for Linux.

Ubuntu som den største distributøren av Linux til vanlige folk har fått masse negativ publisitet - man sier Ubuntu funker godt out of the box mens brukere med Poulsbro opplever noe annet. Ettersom mange tror Ubuntu = Linux er det også lett å konkludere med at Linux stinker og at "Linux fungerer på nesten all HW" er en bløff.

Legg dette sammen med ATI's cutoff for eldre GPU (X1800) med de nye driverne - så er det lett å konkludere negativt. (ATI's cutoff gjaldt alle operativsystemer, men dette var på den tiden AMD overtok ATI og driveren til Linux sto langt tilbake i de gamle driverne.

Dette problemet får meg faktisk til å stille et rimelig stort spørsmålstegn til Intel fordi det var en gavepakke de luxe til Microsoft - i et markedssegment hvor Linux burdet hatt store fortrinnn - Netbooks.

Phoronix har omtalt dette med jevne mellomrom, men selv de presenterer ytelsestester av Linux (Ubuntu brukes som referansedistro) med Poulsbro. Det er en av årsakene til at jeg som nevnt i en annen tråd ikke legger stor vekt på ytelsestester hos Phoronix.

Her er en annen artikkel lenket fra Phoronix i Januar:

http://www.happyassassin.net/2009/01/30/intel-gma-500-poulsbo-graphics-o...

Jeg mener man bør være litt forsiktig med å anbefale Linux til brukere med Intel GPU pga dette. Ihvertfall uten å advare dem.

Når det gjelder ATI forventer ihvertfall jeg store forbedringer og jeg handlet mitt første ATIkort på 10-11 år for 6 mnd siden.

Variasjonen i disse dager går litt på når de enkelte støtter en ny versjon av Xorg++ ATI kom med støtte for Xorg server 1.7 kun dager før Ubuntu 10.04 ble sluppet i sin propietære driver.

Jeg håper sterkt på ATI, men tror fortsatt at Nvidia er å foretrekke akkurat nå. Intel? Nah....

Tertitten

Mulig jeg missforstår, men hvor "trygt" er det egentlig å satse på ATI ?
Ihvertfall når det kommer til grafikk-kort ?
Jeg mener, hvor ofte gjør de ikke kort obsolete ?

Jeg har selv 2 ati kort jeg ikke får brukt med 3D funksjoner takket være ATI og deres obsolete politikk (også takket være Xorg da)

Jeg har også flere skikkelig gamle nvidia kort, kan jeg bruke de med 3D funksjoner og propritære drivere ? jada, ikke noe problem det ...

ATI er helt klart en sak jeg IKKE hadde satset på med tanke på linux, det er rett og slett for dårlig støttet, og opensource virker ikke som at det ikke kommer noe særlig steds...

Takke meg heller til Nvidia som ikke bare har proprietær support på steinalder kort, men også begynner å få meget gode opensource drivere.
Nvidia chipsets virker også å være veldig godt støttet med funksjoner vel så gode som i f.eks Windows. ..

Takke meg til Matrox g100 framfor ATI i Linux

omaha

Jeg er usikker selv Tertitten - såvidt jeg vet kom det heller ingen "Legacydriver" for X1800/X1900 og eldre til Windows 7 heller - dvs stuck med XP/Vista TROR jeg.

Samtidlig viste jo ATI Eyefinity med flere monitorer på Ubuntu enn på Windows:

http://www.youtube.com/watch?v=N6Vf8R_gOec

Tror de er relativt konservative mht Xorg, men ettersom de propietære driverne for de forskjellige platformene nå skal være felles (finnes sikkert enkelte tilpasninger) og lanseres samtidig med samme versjonsnr så har de jo forbedret seg kraftig. Om jeg ikke tar feil var de også tidlig ute mht HDMI/HTPC-støtte i forhold til andre GPUleverandører.

Jeg tror ihvertfall evt CutOff vil være felles for ATI og ikke Linuxspesifikt. Jeg har ikke giddet å lete tilbake på dette, men de har vel ikke faset ut noen kort fra driverne sine siden X1800++? Mulig jeg tar feil her..

Utover det er jeg enig - minst risiko for trøbbel med Nvidia.

En av de sakene man kanskje bør ta hensyn til er utviklingen på "switchable graphics" hvor en kan veksle mellom integrert og og separat GPU på laptops. I forhold til Xorg osv gjenstår det vel endel, man må forstatt restarte Xorg for å bytte såvidt jeg vet. Det vil bety endel for strømbruken på laptops.

rinux

Jeg har ikke så mye peiling på akkurat det her, men jeg har et ATI x1600 kort i en eldre laptop som holder ubuntu hjemme. Den bruker opensource driver det det fungerer storartet ! Jeg kan spille spill og det som er. Utrolig fornøyd, husker at der forbløffa meg helt når jeg startet et spill og det bare funket :)

Nvidia har en litt merkelig holdning mener jeg. De gjør en grei jobb, mye bedre enn ati ! Ingen tvil om det assa, men det at de gjør så utrolige lite arbeid på opensource delen er veldig skuffende - mildt sagt.

Ati på sin side, som jeg har forstått utifra små og kanskje utdaterte artikkler, så virker det ut som om de har hatt en dårlig tid, men at de prøver å strekke seg så langt som mulig på opensource delen. Det er ihvertfall positivt i min bok.

Som sagt, jeg er ingen ekspert, so fill me in hvis det er noe som ikke stemmer her :)

omaha

Har ikke noe å innvende - cutoff gjaldt jo de propietære driverne, og det har nok blitt lagt ned mye jobb med de åpne driverne.

Jeg er enig mht åpne drivere - der har ikke Nvidia noe å skryte av. Jeg har vippet litt frem og tilbake mht ATI - og jeg ser frem til den dagen jeg blir komfortabel med å velge ATI.

Det hender jeg finner frem til nye og brukte laptops for bekjente og familie - da har IntelGPU en prismessig fordel, men jeg anbefaler aldri intelmaskinene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer