Ubuntu også for svake maskiner?

Et av argumentene som ofte brukes mot (X/K)Ubuntu er at det følger med mye programvare i en standard installasjon. Selvsagt har man Xubuntu å falle tilbake på, om man trenger en løsning som krever lite minne. Likevel foretrekker mange å kunne håndplukke hvilke programmer de ønsker å ta, spesielt i de situasjonene der maskinvaren setter begrensniger.

Det er lett å ty til Debian på gammel maskinvare, og det er helt akseptabelt i de fleste tilfeller. Men av og til er det enklere med en distribusjon som har ett mer avslappet forhold til programvare og drivere som ikke når helt opp til Debians standard for fri-programvare. Dette merket jeg nylig da jeg forsøkte å blåse liv i en gammel Pentium 2. Maskinen ligger langt under minimums kravene til Xubuntu med sine 64 MB 63 MB ram (!) og 3 GB harddisk. Det som var tungvindt med Debian er at distribusjonen ikke kommer med nødvendig adm8211 driver for ett trådløs kort som jeg har i denne maskinen, så da var det mer fristende å forsøke (X/K)Ubuntu. Men hvordan kommer man rundt problemet med maskinkravene?

I mitt tilfelle benyttet jeg Xubuntu 6.06 alternate cd. Denne har ett oppstartalternativ der du kan velge å installere en server. Tittelen for alternativet er litt misvisende, for såvidt jeg kunne se var dette bare en grunnleggende installering uten noen nettverkservere, ikke så ulikt det du får i en grunninstallasjon med Debian.
96123

Etter installasjonen var ferdig fant jeg at diskforbruket var mye lavere enn en standard installasjon, knapt over 400 MB var i bruk. Tid brukt for å starte opp maskinen var også ganske akseptabel. Forskjellen med en grunnleggende Debian installasjon var nå nesten bare at trådløskortet lot til å være tilgjengelig.
96124

Første nødvendige steg etter installasjonen er å oppdatere /etc/apt/sources.list. Dette er fordi bl.a. fluxbox befinner seg i universe som er kommentert ut som standard.

Deretter kan man ordne ganske mye med én-linjes kommando, f.eks.:
sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade && sudo aptitude install x-window-system-core fluxbox fluxconf dillo xterm && sudo reboot

Dette bør nå oppdatere systemet, sette opp fluxbox vinduhåndterer og starte maskinen på nytt. X kan så startes med startx. Merk at man bruker xorg i 6.10 og 7.04 istede for x-window-system-core når man skal installere det grafiske systemet. Dillo er en nettleser for X som tar svært lite ressurser.

Les mer om dette temaet på help.ubuntu.com.

Det må sies at jeg ikke har fått testet dette oppsettet så mye enda da jeg var timer fra å reise bort når maskinen ble satt opp. Men utfra min lille test synes jeg det så ganske greit ut. Wifi-radar krangler litt med wpa så jeg har ett uløst problem der, men systemet så ellers ut til å være responsivt og antagelig kjappere enn noen Windows versjon som har kjørt på denne boksen tidligere. Interessant å observere at en ellers tykk distribusjon som (X/K)Ubuntu kan brukes uten problemer på ett slikt antikk oppsett.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

rocknrolf77

Da fungerer jo ubuntu's alterenate cd fortsatt ganske fint da :) Først installere et kommandolinje system og så installere xorg og en vindusbehandler eller et core DE.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer