Ubuntu trenger et ansiktsløft

Friprog-alternativene trenger et ansiktsløft, mener Ubuntu-sjef Mark Shuttleworth.
Canonical, selskapet bak den populære Linux-distribusjonen Ubuntu, skal leie inn et team med eksperter, som skal sørge for at operativsystemet blir mer snasent å se på, og enklere i bruk.
På konferansen O'Reilly Open Source Convention forrige uke la Shuttleworth frem målsetningen om at Ubuntu skulle konkurrere med Apples brukervennlighet innen to år.

Dette mm. iflg. digi.no

Samtidig blir vel GUI design og krav god latin over hele Linux fjøla. Dette er også på høy tid, ikke minst om "humanity" skal ha noen mening i Linux sammenheng. Noen distroer har allerede jobbet lenge og kommet relativt langt mht. GUI og desktop design.
Skal jeg derfor driste meg til å tilføye: Mark, velkommen etter?

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Når jeg har benyttet Ubuntu har jeg funnet det nødvendig å foreta en komplett workover av hele GUI inkludert Tema, Paneler, Ikonsett, Vindustema og Fonter.

Planen til Ubuntu var vel at dette skulle inn i 8.04 uten at noe hendte. Nå er det vel ikke så mye som tilsier at dette blir grepet fatt i for 8.10 heller, og nå snakker de om 2 år til.

Av en eller annen årsak som ikke jeg helt forstår ser det ikke ut som om GUI/DE/Grafisk design blir betraktet som viktig innen Linux. Når jeg har modifisert utseendet i Gnome/Ubuntu har det ofte endt opp med noe i nærheten av OSXalike. Rett og slett fordi det er ganske så bra.

Jeg foretrekker heller at Linux Skrivebordsmiljø finner sitt eget uttrykk, og i så måte mener jeg at KDE 4.1 har tilført en god del.
Det er naturligvis en smakssak, men jeg finner ihvertfall ikke noe sterkt behov for å hente inn designelementer i dette miljøet.

terjejh

Det som slår meg av Ubuntu sjefens indirekte innrømmelse, er at han later til å uttale seg på vegne av alle frie distroer, og at det står like dårlig til hos alle: friprog-alternativene trenger et ansiktsløft.
De få, frie Linux distroene som her har gått foran gis ingen kreditt; de nevnes ikke.

Better Desktop prosjektet, som del av openSUSE, startet også for to år siden og har ledet til dagens resultat. Red Hat har forsømt desktop Linux de senere årene, men har igjen kommet på banen med egne desktop initiativ. Mandriva og Xandros har også vært anerkjente som brukervennlige. Om ytterligere to år er formodentlig alle distroene kommer betydelig videre.

Samtidig trengs det av minst to grunner å komme på plass en LSB standardisering også for Desktop Linux (DTL), slik det er etablert for basissystemet:

1) For å utnytte ressursene bedre mellom Gnome og KDE utviklerne m.fl. De kan ikke forsette med å finne opp alle ekerter i hvert sitt hjul hele tiden, men må kunne utnytte hverandres programvare bedre.
2) For at tredjeparts applikasjonsutviklere skal orke å utvikle for og integrere applikasjoner i desktop Linux (DTL); dvs. ikke stanse som ofte nå på X nivå.

Det positive på dette området er at Gnome og KDE utviklere har kommet sammen, først i Portland prosjektet og nå fortsetter under Linux Foundations Desktop Linux workgroup (DTL). Det blir vel ikke så mye DTL komponenter (om noen) i LSB 4.0 senere i år. Men vi får håpe på på at det i LSB 4.x neste år osv. kommer mer på plass.

ak

Blogginnlegget handler vel først og fremst om at forbedringene som gjøres ikke kommer seg tilbake upstream? F.eks. Xorgs prekære utvikling, som rammer alle. Hvis man ikke gjør arbeidet med å få endringene akseptert lenger opp i systemet, som kan være betraktelig, blir gleden kortvarig.

Digi.no sin oversettelse fokuserer vel mye på Ubuntu, anbefaler å lese originalen.

omaha

Phoronix følger Xorg nøye og det er ikke bare morro ser det ut til.

Ubuntu har vel kanskje "flest brukere pr utvikler" og jeg synes de sliter litt på viktigere områder enn GUI egentlig. Men jeg er så absolutt enig i at forbedringer må kanaliseres upstream.

Det er vel slik at enhver bør begynne med seg selv, og det gjelder ikke minst Ubuntu som forhåpentligvis konverterer Shuttleworth's vyer til upstream leveranser,

Neste år skal vel Gnome og KDE holde sine konferanser på samme sted samtidlig og det kan vel forsåvidt være potensiale der, men problemet er nok mer dyptpløyende enn som så.

Overgangen fra KDE 3.5 til 4.1 illustrerer en del av problematikken. Risikoen for å fremmedgjøre brukerne er relativt stor, og mye ressurser brukes til å få aksept for selv fornuftige endringer. Yast har 2 Gui - et for Gnome og et for KDE (QT) der bruker de nokså store ressurser bare for at knapperekkefølgen skal være identisk med de 2 forskjellige GUI'ene. Så om KDE og Gnome kunne bli enig om hvor "apply" og "cancel" skal være plassert kunne de ressursene anvendes bedre på andre områder.

Celeste Paul jobber med brukervennlighet, og kanskje hennes betraktninger (pdf) omkring hva som er galt ved brukergrensesnittet i Knetworkmanager kan illustrere omfanget av jobben som må gjøres? Eksempelvis kunne Gimp hatt stor nytte av en metodisk gjennomgang.

Celeste Paul's Blogg

omaha

En av sakene som slår meg litt er at applikasjoner som Koffice, Amarok, Kontact og DigiKam har valgt såpass forskjellig når det gjelder grensesnitt. På tross av at alle gjennomgår "parallell" porting til KDE 4.1 har de de ikke lyktes i å levere et konsistent GUI med lik brukerlogikk.

Det ser ut som om de i varierende grad frykter fremmedgjøring av eksisterende brukere, og derved holder seg mer enn nødvendig til KDE 3.5 - i varierende grad. Vanskelig balansegang naturligvis.

Men jeg synes disse illustrerer en del av problematikken som ligger til hinder for at man får reelle forbedringer. Disse prosjektene mener nok alle at de strekker seg langt, men om man ser dem sammen vises det etter min oppfating at det ikke har blitt etablert en felles forståelse for hva som er bra eller ikke bra.

terjejh

Ser man litt utover dette, er det positive som har skjedd i det siste at også Canonical har sluttet seg til Linux Foundation (silver member), og at de derigjennom vil bidra på utviklingssiden og sponse Linux fellesskapet. Mark Shuttleworth selv er styremedlem i Linux Foundation (LF*), som nå samler de aller fleste aktørene av betydning.

*)LF ble stiftet som en non-profitt organisasjon i 2007 ved en sammenslåing av Open Source Development Labs (OSDL) og Free Standards Group (FSG). LF sponser også arbeidet Linus Torvalds gjør med Linux kjerna.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer