Beste Linux for bedrifter

Hva er beste Linux skrivebord for SMB - små og mellomstore bedrifter? Steven J. Vaughan-Nichols er en praktisk orientert IT-skribent med lang fartstid, som drøfter temaet i en fersk blogg i ComputerWorld. Hans anbefaling er Novell SLED.

Med egen 25 års dataerfaring fra SB fom. blandet DOS/Unix til dagens Windows/Linux, kjenner jeg meg godt igjen i det han beskriver. Derfor er der heller ingen overraskende konklusjoner.

I den virkelige bedriftsverden der IT er admin- og produksjons-verktøy, vil det i minst 9 av 10 tilfeller finnes et Windows-basert brukermiljø fra før eller komme i tillegg. Dette er de praktiske og tekniske forutsetningene en introduksjon av Linux skrivebord, enten som supplement til eller erstatning for Windows, må være tilpasset. I tillegg til å fungere godt, skal det helst ikke medføre ekstra arbeid (bryderi for noen) eller kostnader.

De viktigste kravene til leverandøren og distribusjonen vil derfor være:

1. 'sømløst' samvirke eller integrasjon i et blandet miljø, der Linux må være tilpasset 'native drop-in' i Windows miljøet.

2. Fjellstø distribusjon med tilgjengelig support/garanti (sertifisering) ut fra de forskjellige behov

Which Linux makes the best business Windows replacement desktop? Steven J. Vaughan-Nichols (ComputerWorld)

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Jeg slutter meg til anbefalingen fra Steven J. Vaughan-Nichols (til en forandring - jeg synes det er andre skribenter som har mer tyngde og mer verdt å lytte til). Han driver forøvrig siten Practical Tech. Ser han referer til et par skribenter som rangerer Ubuntu først - dog i en litt annen kontekst.

For SMB er det nok i all hovedsak CentOS/RedHat og Novell som er aktuelle - muligens Mandriva også. I tillegg bør også tynnklientløsninger nevnes. Men SMB er jo så mangt og det er ytterst forskjellige behov som skal tilfredsstilles.

Når det gjelder generell kontorfunksjonalitet dekker etter min oppfatning Linux "alle behov". Mange steder har kontorister gjerne en eller annen database de er tilknyttet - som f.eks SAP eller Oracle, og mange har CRM / Dokumentstyringsløsninger.

CRM / Dokumentstyring er nok fortsatt mer utviklet i Windows på desktopsiden med webGUI som alternativ. WebGUI har etter mitt syn en vei å gå før de blir 100%. På CRM/Dokumentstyring og regnskap/revisjon er det vel først og fremst løsninger som mangler - teknologien er ikke problemet.

Etter mitt syn ligger den største utfordringen i ansatte som ofte er "låst" i et brukermønster og ikke alltid har den største viljen til å bytte. I tillegg sitter det mange på ITsiden som har mer enn nok å gjøre og derfor ikke er voldsomt motivert for "enda en migrering". Uansett om man har ekstern support vil det i en periode øke presset på ITavdelingene.

Novell er nok det selskapet som er best posisjonert om man skal introdusere Linux desktop og jeg hadde nok hatt mine reservasjoner mht Ubuntu. Når det gjelder migrering av brukere ser jeg for meg at KDE 4 vil bli en faktor som kan bidra de neste årene.

terjejh

Mange har vel også erfart at der ofte er 'en eller flere bedriftskritiske skrivebordsapplikasjoner, som bare 'kan kjøres på Windows. Og som derfor hindrer brukere å ta i bruk Linux på skrivebordet. Alskens løsninger som lokal emulering eller rdp terminalserver tynnklienter, kan fungere i noen tilfeller. Men når dette blir en ekstra investering 'pga Linux, er det ett argument mot Linux. Flere Windows applikasjoner fungerer kun optimalt på en lokal maskin og er ikke tilpasset flerbrukerkjøring på en Windows terminalserver.

Derfor er min kjepphest at nå må desktop virtualisering for å kjøre Windows gjesteOS, bli en vanlig støttet og enkel funksjonalitet på Linux skrivebord. Når dette blir en realitet, vil et viktig argument mot Linux falle bort.

omaha

Joa, det finns bedriftskritiske enkeltapplikasjoner i mange bedrifter. Innen SMB kan man jo bruke Mamut CRM, Superoffice og dokumentstyring osv fra Software Innovation som eksempler. På dette området blir det etter mitt syn først problematisk når slike applikasjoner brukes av "de fleste brukerne".

Situasjonen kan like gjerne være at bedriftskritiske enkeltapplikasjoner kun brukes av et fåtall - eller en enkelt avdeling innen bedriften og at bedriften ellers kan anvende Linux Desktop. I slike miljøer kan det snues på flisa og la Windows være tilgjengelig for de (få) som har behov for det.

Virtualisert Windows som er strippet og kun fasiliterer de spesifikke applikasjonene det her er snakk om er et alternativ som helt sikkert kunne anvendes av en god del brukere, bedriften må vel da koke sammen sin egen versjon.

Jeg får av og til inntrykk av at argumentasjonen mot Linux innen bedrifter foregår på samme måte som når en 14årig gamer skal hjelpe bestemor med datautstyr. Ikke sikkert det er Linux som anbefales for å si det slik - selv om det hadde vært den beste løsningen....

Nå vil vel finanskrisen og børskrakket bidra til økt kostnadsfokus, så vi får se hvordan det spiller seg ut når det gjelder OpenSource.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer