WindowsXP + CentOS på Xen/SuSE

WindowsXP + CentOS virtualiserte gjester på Xen/SuSE som vert
Jeg har har nå kommet noen steg videre med mitt "Desktop virtualiseringsprosjekt", f.t basert på Xen 3.3.1/OpenSuSE 11.1 x86_64 (kernel 2.6.27.7-9-xen). Maskinvaren er hp8710w bærbar og underveis også en stasjonær Dell Precision490 arbeidsstajon.

Virtual Machine Manager
'VM manager' (i YaST) vist nederst på følgende skjermbilde, gir en gui oversikt (monitor) over kjørestatus, ressursbruk osv. for de installerte systemene; Xen hypervisor, SuSE 11.1 dom0, windowsxp vm1 og rhel5 vm2. Fra VM manageren håndteres også start/stopp, shutdown/restart og tom. sletting av de virtuelle maskinene, samt åpning av TightVNC konsollvinduet.

323022

Nettverksbro konfigurering
"Nettverksproblemet" (løst med hjelp av Novell/SuSE ingeniører) var litt kinkig og tidkrevende å finne ut av. Ved installasjon av Xen server pakkemønsteret skapes automatisk Nettverksbro(er). Legger man til Xen pakkemønsteret i etterkant, er det enkelt å legge til nye nettverksbroer i YaST. NetworkManager kan f.t ikke automatisk konfigurere nettverksbroer; de må konfigureres i YaST med tradisjonell metode (ifup).

Det som imidlertid ikke var ordentlig dokumentert, var at selve devicen(e) (eth0, wlan0) ikke skal konfigureres, kun nettverksbroen(e) assosiert med disse (br0, br1). Da dette kom på plass, fungerte nettverket også for de virtuelle maskinene. Fungerer ikke de standard oppsatte nettverksbroene, slettes de enkelt med YaST og det opprettes nye broer med YaST deretter. Konfigureringen består i å assosiere disse med nettversksdevice(r) (eth0, wlan0).

WindowsXP (VM1) - rdesktop
Opprettet en virtuell maskin prekonfiguert i YaST windowsxp, valgte egen diskpartisjon og installerte Windows XP fra CD, som vist detaljert i min tidligere blogg. Hele denne installasjonen går nå radig og strømlinjeformet på vel halvtimen. Skrolling med musknappen i VNC/Windows konfigurasjonsmenyer bør unngås, da det kan meføre at menyen/skjermbildet henger seg lenge.

Med nettverk, fikk jeg forbindelse til WinXP VM via RDP/rdesktop. RDP fungerer utmerket sammenlignet med muspeker problematikken i VNC konsollet. VNC kan imidlertid koples tidligere opp, før den noe tregere rdp tjenesten blir tilgjengelig. Den initielle konfigureringen for remote desktop aksess må også gjøres fra VNC.
Skjermbildet ovenfor viser en tilpasset Windows XP til klassisk Windows (2kx) stil med tema/menyer, slik jeg foretrekker det. Valgte max oppløsning 1280x1024 (bruker 1280x964 i rdesktop), store fonter og ikoner.Har selvfølgelig installert Firefox og OpenOffice Novell Edition på WinXP.

CentOS 5.2 (VM2) - VNC muspeker problem
Opprettet en virtuell maskin prekonfigurert for rhel5 i YaST og installerte CentOS 5.2/Gnome desktop fra DVD. Brukte grafisk installasjon med Anaconda. Underveis i installasjonen sluttet muspekeren å virke i TightVNC konsollet, så jeg måtte bruke tastaturet videre. Muspekeren virket delvis etter installasjonen, men den "doble pekeren" manøvrerte dårlig. Det går visstnok an å få det bedre med tilpasset aksellerasjon iflg. en Xen howto.

VNC konsollet har standard 800x400 oppløsning, og jeg prøvde å øke skjermoppløsningen til 1280x800 fra CentOS/Gnome System menyen. VNC vinduet økte ikke i størrelse, slik det gjorde i WinXP. Etter dette, frøs også den "svarte muspekerens" posisjon, mens den hvite, bevegelige ikke virket på noe. Se skjermbildet ovenfor. Tenkte egentlig å sette opp remote desktop tilkopling fra openSUSE til CentOS, for å se om det ble tilsvarende bedre som rdp/rdesktop i WinXP. Men så langt kom jeg altså ikke; først må muspekeren "løsnes opp" i VNC konsollet.

Solaris 10 VM - mislykket eksperiment
Nærmest i en parantes vil jeg nevne at før jeg installerte CentOS, gjorde jeg et eksperiment med Solaris 10 x86 VM på samme diskpartisjon. Dette ble såpass mislykket at jeg ble helt uten bootbar Linux disk etterpå. Kanskje var det pga. ZFS, eventuelt at jeg måtte avbryte installasjonen som hang. Det var i hvertfall bare å begynne å kjøre openSUSE update/rep. fra installasjons DVD. Sist jeg gjorde et mislykket forsøk med Solaris x86 var versjon 7 med manglende drivere på native maskinvare.

Nå ble jeg påminnet hvorfor jeg tidligere mislikte de nyere Solarisversjonene (kjører fortsatt v. 2.5 på en gammel SparcSt). Det gui baserte installasjonskonsollet basert på Java (brukes også etterpå for pakkeinstallasjoner) er tregere enn kald sirup. Det kan installeres raskere og custom fra tekstbaserte dialog.

Om jeg manglet noe mht. JRE vet jeg ikke, men til slutt frøs installasjonenen dønn fast. Før det oppdaget jeg også at Solaris ennå ikke har støtte for norsk tastatur; det nærmeste er svensk. Denne dårlige erfaringen gjør at Solaris x86 ikke frister meg til å prøve dette flere ganger i overskuelig framtid.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer