SUSE Moblin introdusert

SUSE Moblin er introdusert fra Novell. Tidligere ble det annonsert at dette os-et skal komme forhåndsinstallert på noen nettbooks fra MSI, Samsung, Acer. Her en kort intro og 4 video demoer:
http://www.novell.com/promo/lp/moblin.html
http://www.novell.com/media/media.php?media=suse-moblin

Denne versjonen av SUSE Moblin er basert på nåværende Moblin 2.1. Det pågår arbeide med å integrere Moblin UI som en desktop-sesjon i kommende openSUSE 11.3 (Goblin)

Om MeeGo sier Novell:
In fact, our current efforts on Moblin v2.2 are being merged into MeeGo.com. Moblin as the core operating system platform remains largely unchanged resulting in an easy transition for Novell to the new platform.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

viking60

Jeg forstår ikke hva som er "greia" med dette i det hele tatt. Hvorfor er det så om å gjøre å forvandle en brukbar datamaskin til en mobiltelefon? Jeg fikk det levert med min PC og deaktiverte det. Det er kun et OS med begrenset funksjon. (Samme hypen hos Mandriva - ser ikke vitsen i det hele tatt, der heller)

Tertitten

Uber enkelt, uber oversiktlig på hva moblin tilbyr, jeg ser helt klart vitsen, jeg ville ikke valgt det slev, men ett godt alternativ er det.

terjejh

[quote="viking60"]Jeg forstår ikke hva som er "greia" med dette i det hele tatt. Hvorfor er det så om å gjøre å forvandle en brukbar datamaskin til en mobiltelefon?
Jeg holdt på å si at lignende hørte jeg også tidligere, da gui'et begynte å komme tidlig på 80-tallet, mens vi enda brukte Unix el.a. Os på a/n skjermterminaler og var fornøyd med det.

En del av gui-innovasjonen og nytenkningen drives utvilsomt f.t. på notebooks, tabletter, tv/mm-bokser og duppeditter med små skjermer. Utviklerne tvinges til å tenke nytt og gjøre ting enkelt for brukerne. For de Linux-leverandørene som har og har hatt gui og skrivebordsløsninger som satsningsområde, er det helt naturlig å være med også her hvor denne utviklingen skjer.

Novell ønsker å være totalleverandør på alt fra tunge servere til slike mobile enheter. Det handler om gjenkjennelighet, integrasjon og utbredelse, dvs. 'Appliance' (SUSE Studio/Toolkit/WebYaST) på eksempelvis tynnklienter og kjoskterminaler. Derfor også SUSE Moblin med ekstra funksjonalitet fra det SUSE Linux kan by på.

Brukere som ikke har klepet i Linux før skal ikke trenge vite det eller bli skremt av at enhetene er Linux-baserte. Selv 'EL-kjøp ekspediøren' kan demonstrere hvor enkle Moblin-knappene er i bruk for surfing eller samkjøring av mobiltelefon og den bærbare. Kunder blir overbevist (enda enklere enn Windows) og kjøper utstyr med Linux på, som de ellers ville vegret seg mot. Mer 'fullverdig' Linux funksjonalitet og skrivebord vil være tilgjengelig samtidig, for brukere som ønsker utforske mulighetene videre.

Når openSUSE inkluderer Moblin 2.1 nå og i neste omgang MeeGo, som et alternativt, enkelt skrivebord, handler det altså ikke om å 'redusere' datamaskinen til en mobiltelefon. Denne integrasjonen er heller ikke helt enkel, og utfordringer som før eller siden ville dukket opp, må løses underveis. Om man ikke selv blir en 'tung moblin-bruker' på en arbeidsstasjon, kan det være praktisk å gjøre seg litt (forhånds)kjent med Moblin-guiet på en standard maskin. Og jeg tror skrivebordene gjensidig påvirkes av hverandre, slik at enkelte Moblin-knapper naturlig finner sin plass på både Gnome, KDE, LXDE om litt.

viking60

[quote="Tertitten"]Uber enkelt, uber oversiktlig på hva moblin tilbyr, jeg ser helt klart vitsen, jeg ville ikke valgt det slev, men ett godt alternativ er det.
Til hva? (Jeg kan huske de gode gamle hjemmedatamaskinene som hadde alt i RAM. Bootet på sekunder og det du hadde da, det var det du hadde). Ser poenget med gadgets, men ikke desk og laptopper. Jeg kan bote lynraskt (via bios) her og da kan jeg sende mail og surfe på nettet.
Og så må jeg logge meg inn på Mandriva for å få gjort noe ordentlig. Må ha misforstått noer her. :-D

terjejh

Noen svar finnes i Dedoimedos artikkel om tidligversjonen Moblin 2.0 beta:
Moblin Linux - The next big operating system
http://www.dedoimedo.com/computers/moblin-2.html

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer