Xen støtte i Linux kjerna

Fra og med Linux kjerne 2.6.39+ (som i 3.0) vil det finnes komplett støtte for Xen hypervisor. Virtualiseringsstøtten omfatter Linux som vert (management OS, Dom0) for Xen og Linux som gjest (DomU) under Xen.

At Linux i framtiden vil ha støtte for de to konkurrerende virtualiseringsteknologiene KVM og Xen, vil kanskje komme overraskende på de fleste Linux brukere. Tilhengere av KVM har gjerne argumentert med at KVM er virtuliseringsløsningen som er valgt for Linux, og at Xen omvendt ikke har hatt innebygget støtte i Linux.

Uten særlig blest har støtten for Xen de siste par årene gradvis blitt implementert i Linux kjerneversjoner fom. 2.6.23/24, 2.6.27, 2.6.37 til komplett i siste 2.6.39+, jfr. første lenke nedenfor.

Kilder
http://blogs.oracle.com/wim/entry/linux_mainline_contains_all_the
http://www.linuxjournal.com/content/xen-enters-mainline-kernel
Bakgrunn
http://en.wikipedia.org/wiki/Xen
http://en.wikipedia.org/wiki/Kernel-based_Virtual_Machine

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

moma

Hei,
Dette er en stor forbedring.
Vi kan nå opprette virtuelle maskiner for både KVM og Xen i [url=http://virt-manager.et.redhat.com/">VirtManager i vanlig Fedora/Ubuntu og openSUSE. Før måtte man ha spesiell kjerne for Xen (som vert) og det betydde mye dualbooting. Jeg antar VirtManager støtter Xen.

terjejh

Jepp, på openSUSE via YaST får man først valget mellom å installere Xen eller KVM hypervisor. Deretter anvendes tilsvarende 'virt-install' med prekonfigurerte oppsett for forskjellige gjesteOS.

VirtManager for Xen kan jeg bekrefte å ha brukt i 4 år på vår SUSE bedriftsserver for administrasjon av virtuliserte gjester, f.t. SLE, openSUSE, Debian og Windows terminalservere. Kan også tilføye at Xen hypervisor på 'bart metall' har vært både rask og stabil, faktisk uten nedetid.

Behov for dual-boot av Xen host kjerne er det gjerne under uttesting og for desktop virtualisering på arbeidstasjoner. For virtualiserte bedriftsservere som skal kjøre stabilt og kontinuerlig, skal det jo helst ikke være behov for ekstra booting ;)

http://doc.opensuse.org/products/opensuse/openSUSE/opensuse-kvm/cha.kvm....
http://www.novell.com/documentation/sles11/book_xen/data/cha_xen_manage....

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer